reklama

Co si Češi berou na dovolenou? Nechybí toaletní papír

Zatímco české ženy se na dovolené neobejdou bez šatů, muži potřebují hlavně dost ponožek a sandály.

Foto: Isifa/Thinkstock

Zatímco české ženy se na dovolené neobejdou bez šatů, muži kladou větší důraz na to, aby s sebou měli dostatek ponožek a sandály. Mnohem více mužů než žen má v kufru také mapu nebo průvodce, což vypovídá o mužské roli během dovolené.

Projekt Fashion Report, který organizuje internetový obchod zoot.cz a výzkumná agentura Perfect Crowd, se tentokrát rozhodl zjistit, jaké nezbytnosti si Češi a Slováci ve věku 15 až 55 let berou na dovolenou, ale třeba i to, jak se v souvislosti s dovolenou mění jejich módní styl.

Šaty i podpatky

Základem jsou samozřejmě plavky, kraťasy a trička a další běžné oblečení včetně pyžama. Zejména pokud jedou k moři, berou si však Češi i společenské oblečení. Ženy si proto často přibalí plavky, přestože si je na dovolenou nebere úplně každý, ale údajně jen 63 procent lidí. Dámské plavky jsou i přes současný trend jednodílných většinou dvoudílné, pánové mají nejradši trenkový střih.

Nákup plavek nesnášíme

Přestože jinak obecně Češky o svůj zevnějšek dbají méně než Slovenky, doplňky k plavkám nosí častěji. Slovenky zase více střídají plavky na koupání a opalování. A zatímco ženy kupují nové plavky po dvou až třech sezónách, mužům vydrží pět a více sezón.

Plavky sice nakupujeme před dovolenou téměř nejčastěji, jejich nákup máme nejméně rádi. Pětašedesáti procentům respondentů totiž výběr plavek připomene nedokonalosti jejich postavy a 40 procent musí volit kompromis vzhledem ke své postavě. Týká se to zejména žen.

Čtěte také: Český styl oblékání? Raději tepláky než sukni

Čas dovolených nicméně patří mezi důležité módní nákupní sezóny. Nakupujeme zejména letní oblečení a letní boty, ale třeba i sportovní obuv a muži se soustředí ještě na jejich oblíbené ponožky. Více než polovina Čehů za tyto položky před dovolenou utratí minimálně tisícovku.

Nákupy pak pokračují i na samotné dovolené. Nejčastěji kupujeme klobouky a šátky, ovšem nejčastěji nakupují módu muži, kteří se vydali k moři. A utrácíme ještě o něco víc než doma, v průměru zhruba o pět set korun.

Ručník a toaletní papír

V souvislosti s dovolenou však neřešíme jen módu. Stále jsme si například nezvykli, že v hotelu nám ručník půjčí, a tak si pořád pro jistotu bereme i ten svůj. Jedeme-li k moři, nezapomínáme na léky na průjem. Pokud se chystáme do české přírody, je nutností toaletní papír.

Zatímco Češi víc myslí na vychytávky jako je právě toaletní papír nebo třeba náplast, jejich místo ve slovenském kufru zabírá spíš kosmetika a elektronika.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pro hezčí tělo i pocit: V létě bychom měli jíst jinak

Chcete nakupovat módu se slevou? Našli jsme skvělý trik

Největší letní trend? Sandály v gladiátorském stylu

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama