reklama

Zima je tu. Ochraňte své ruce před mrazem

V zimě pokožka dostává zabrat. Výjimkou nejsou ani ruce, které potřebují důkladnou péči a ochranu před nevlídným počasím. Jak je ochránit?

Ruce v zime trpí, starejte se o ně.
Ruce v zime trpí, starejte se o ně. | Foto: Profimedia

Teploty venku už ráno dosahují mrazivé hodnoty a naše pokožka dostává pořádně zabrat. Mnohokrát se divíme, proč máme v zimě suché ruce, nebo proč se nám tolik třepí nehty. Je důležité se na toto období připravit a vědět, jak těmto problémům předcházet. Ruce jsou vizitkou každého člověka a měl by se o ně starat po celý rok, ale v zimním období je potřeba naše úsilí a péči hodně rozšířit.

První důležité opatření jsou rukavice. Ruce jsou jedna z mála částí těla, které v zimě moc nechráníme, ale to je velká chyba. Je třeba nosit rukavice, i když jedete autem, protože nemáme vytopený prostor na dvacet stupňů hned, ale někdy až za půl hodiny. Teplo pro ruce je důležité i kvůli kloubům, protože zvláště ty nemají nízké teploty vůbec rádi.

V zimě ruce zbytečně nemáchejte ve vodě

Denně přicházíme do styku s vodou. Minimálně pětkrát denně si ruce umyjeme, a tím je zbavujeme jejich přirozené mastnoty, která je pro ně důležitá a chrání pokožku před vysušením. Celoročně bychom je měli mazat krémem, ale v zimě je důležité jim dopřát hodně mastný krém, který dodá pokožce hydrataci a její přirozenou pružnost. Na rukou můžeme pozorovat první příznaky stárnutí a krémy mohou tento fakt malinko oddálit. V zimě bychom měli dbát na pitný režim. Nemáme tolik žízeň a je nutné tekutiny dodávat i přes chladné dny. Když bude pokožka velmi vysušená, může zrudnou a někdy velmi bolestivě popraskat. Popraskaná pokožka se velmi špatně hojí a je o dost náchylnější k přenosu infekcí. Některým lidem se často objeví nepříjemné ekzémy. Pokud bychom chtěli být velmi důslední, měli bychom jim dopřát jednou za týden zábal v podobě silné vrstvy krému, a poté obléci bavlněné rukavice.

Oblíbenou zimní péčí se staly parafínové zábaly. Jste-li venku déle, můžete provádět cviky, které rozproudí krev a ruce zahřejí. Lze si koupit hřejivé polštářky, které jsou v různých velikostech. Materiál je plast a jsou plněny speciální směsí, která ukrývá plíšek. Při zlomení, nebo jiném spouštěcím mechanismu, proběhne uvnitř reakce, která způsobí, že se hmota ohřeje. Tuto pomůcku můžete mít v kapse a teplá vydrží i hodinu. Dají se koupit jednorázové a nebo na více použití, kdy je vrátíme zpět do původního stavu tím, že je na deset minut vložíme do vroucí vody.

Pokud se chystáte ven, neměli byste dlouho ruce máčet, umývat nádobí nebo pracovat se saponáty. V případě potřeba musíme použít rukavice. Zimní procházkou s vlhkými nehty byste docílili jejich velké třepivosti. Věnujte nehtům v zimě větší péči a pečlivě zabrušujte hrany, abyste zamezili přístupu vody. Intenzivní krém na ruce pro suchou pokožku doporučuji Ahava, který lze sehnat za pět set korun a jako masku či regeneraci můžete použít Juvena, kterou pořídíte za tisíc korun.    

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama