reklama

Boj s pigmentovými skvrnami: Jak se jich zbavit?

PIgmentové skvrny trápí ženy v každém věku. Existuje sice účinná první pomoc, ale rozhodně byste neměla podceňovat ani prevenci.

Foto: Žena

Pigmentové skvrny trápí ženy v každém věku, obzvlášť teď v létě, kdy nás ze všech stran ohrožuje sluníčko. Existuje sice účinná první pomoc, ale rozhodně byste neměla podceňovat ani prevenci.

Tmavé pigmentové skvrny se nejčastěji objevují v obličeji nebo na rukou. To jsou totiž přesně místa, kam v podstatě po celý rok dopadají sluneční paprsky. Jistě, mohou být i dědičné, a pokud je nemáte v rodině, možná vám nevyskočí, ani kdybyste strávila na slunci měsíc v kuse. Na druhou stranu ale nevznikají jen vinou genetiky, takže na to nespoléhejte.

Co na ně zabírá?

Rozhodně začněte správnou kosmetikou určenou pro zjemnění tmavých fleků. Existují sice denní i noční krémy vyrobené speciálně na odstraňování pigmentových skvrn, ale pokud značka nabízí ucelenou řadu určenou na řešení tohoto problému, vždy nejprve sáhněte po koncentrovaném séru, které je silnější a účinnější. Jakmile se zbavíte nejhoršího, můžete se jen udržovat zmíněnými krémy. 

Pokud byste nechtěla ponechat nic náhodě, určitě zajděte do lékárny. Značky, které se tu prodávají, nabízejí třeba i depigmentační čisticí vodu nebo třeba pero, díky němuž můžete svou léčbu přesně zacílit jen na daný flek.

Produkty na fotografii:

1. Podkladová báze, Superprimer, CLINIQUE, 690 Kč; 2. Čisticí voda White Objective, BIODERMA, 410 Kč; 3. Napravující sérum, BIOTHERM, 1850 Kč; 4. Zesvětlující denní a noční krém, 649 Kč, koncentrované sérum, 779 Kč, vše Even Brighter, EUCERIN

Kosmetika nestačí, co dál?

Někomu bude stačit jen správný krém, jiný bude muset vyzkoušet ještě jinou metodu - závisí na stáří vaší pigmentové skvrny, její velikosti a opět i genetické výbavě.

S další, o něco radikálnější léčbou byste však měla počkat alespoň do září - ostré letní slunce jí nedělá dobře. Vybrat si můžete například chemický peeling nebo laser.

Chemický peeling spočívá v nanesení několika vrstev regeneračních roztoků na kůži. Tyto vrstvičky potom zároveň sloupnou i staré vrstvy pokožky a díky tomu se pleť barevně sjednotí. Pleť je rozjasněná a celkově ozdravená. Ošetření zpravidla trvá 15 až 45 minut a nebolí.

Čtěte také: Zachraňte vlasy a pleť zdevastované dovolenou

Paprsek laseru funguje tak, že se automaticky zaměří na tmavé místo v kůži, které takzvaně rozstřelí na mikroskopické částečky, které bílé krvinky postupně vyplaví z těla. Ošetření trvá jen několik minut, ale stejně jako chemický peeling je třeba jej několikrát zopakovat. Počet ošetření pak závisí na tom, jak moc je skvrna velká a tmavá.

Nezapomeňte na prevenci

Léčba by však vždy měla být jemná, šetrná a také pravidelná. Nezapomeňte však, že žádná z těchto procedur neřeší příčinu pigmentových skvrn, ale jen její důsledek. Je tedy možné, že se za čas zase nějaký flíček objeví. Proto byste rozhodně neměla zanedbávat prevenci. Obzvlášť teď v létě.

Jak totiž na pleť působí sluneční záření, pigment tmavne a čím větší síla slunce je, tím je větší pravděpodobnost, že kůže ztmavne nerovnoměrně. V první řadě to tedy se sluněním nepřehánějte a v druhé řadě se pokaždé, když jdete ven, nakrémujte přípravkem s ochranným faktorem - a to nejen v létě, ale po celý rok. Krémy s SPF je dobré ještě kombinovat s ochrannými make-upy a pudry.

A jak už bylo několikrát řečeno, na vznik pigmentových skvrn má velký vliv genetika, proto nezapomeňte už pěkně odmalička mazat i svoje děti - jejich mladá kůže je totiž na slunce ještě citlivější.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Hubnete, abyste byli šťastní? Pravděpodobně nebudete

Nejlepší kosmetika na dovolenou: Co si sbalit do kufru?

U moře jedině na lehátku. V písku žijí parazité

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama