reklama

10 zajímavých faktů o vašich prsou: Poučí i pobaví

Víte, kolik váží průměrné prso? A kolik vážila největší prsa v historii? Nebo že prsa neustále mění svůj tvar? A že ani muži nejsou spokojeni se svým "poprsím", a také chodí na plastiku?

Sexy velká prsa
Sexy velká prsa | Foto: thinkstockphotos.com

Žádná jiná část lidského těla nebyla nikdy tak oslavována v umění, literatuře a koneckonců ani v v běžném každodenním životě jako ženská prsa. Kolik toho o nich ale ve skutečnosti víte? Tedy kromě toho, že jsou krásná, fascinující a leckdy účinnější než jakákoli zbraň.

Víte, kolik váží průměrné prso? A kolik vážila největší prsa v historii? Nebo že prsa neustále mění svůj tvar? A že ani muži nejsou spokojeni se svým "poprsím", a také chodí na plastiku?

Máme pro vás ale spoustu dalších zajímavostí:

1) Prsa napořád

Uvědomili jste si někdy, že jsme jediným živočišným druhem, jehož samičky mají prsa pořád? U všech ostatních se totiž vytvoří, teprve když samička čeká mláďata, a jakmile je přestane krmit mateřským mlékem, zase zmizí. Podle jedné z teorií, o kterých píše server The Huffington Post, je důvodem napřimování člověka během evoluce, díky němuž se pánev (a vagína) dostávala hodně dopředu, a na místo shrbeného hřbetu se tedy dostala trvale zvětšená prsa.

2) Průměrná váha

Jedno průměrné prso váží podle amerického on-line magazínu Marie Claire  499 gramů a obsahuje čtyři až pět procent z celkového množství tělesného tuku.

3) Největší prsa

Majitelka největších prsou v historii má obvod hrudníku 178 centimetrů, což je možná víc, než je výška vašeho těla. Jmenuje se Annie Hawkins-Turner a je zapsaná v Guinessově knize rekordů. Celý život byla ze svých křivek nešťastná (aby také ne, když její prsa váží dohromady téměř 50 kilogramů), teprve když její manžel poslal fotku do časopisu pro dospělé, kde Annie začala pod pseudonymem Norma Stitz vystupovat, naučila se mít ráda sama sebe.

4) Na velikosti nezáleží

Alespoň pokud jde o schopnost kojit a vytvářet mateřské mléko. Ta skutečně nemá vůbec žádnou souvislost s velikostí poprsí.

5) Prsa a orgasmus

Stimulací prsou a bradavek lze skutečně dosáhnout orgasmu. Podle zmíněného The Huffington Post to vědci vysvětlují tím, že stimulace bradavek stejně jako například stimulace klitorisu aktivuje v mozku tu oblast, která je zodpovědná za emoce a vnímání vzrušení. Když aktivita vrcholí, mozek do těla uvolňuje hormon oxytocin, takzvanou "látku slasti". To vy vnímáte jako orgasmus.

6) Ženy, muži, plastika

V roce 2008 podstoupilo jen v Americe plastickou operaci prsou více než 300 tisíc žen. V ten samý rok tady plastiku prsou podstoupilo i 18 tisíc mužů. Narozdíl od žen si je však nenechávali zvětšovat, ale naopak zmenšovat, tedy odebírat přebytečný tuk, případně vytvarovat.

7) Velikost se mění

Každý měsíc se může velikost vašich prsou změnit údajně až o celou jednu velikost. Prsa se zvětšují během menstruace, kdy je vyšší hladina hormonů progesteron a prolaktin, ale také během sexuálního vzrušení, a samozřejmě nejvíce během těhotenství.

8) Které je větší?

Říká se, že žádná prsa nikdy nejsou stoprocentně symetrická. Mohou mít trošku jiný tvar a jedno z nich bývá nepatrně větší. U pětašedesáti procent je prý vždycky větší levé ňadro. 

9) Pozor na cigarety

Chcete-li mít krásná prsa, raději hned zahoďte krabičku cigaret. Prsa kuřaček jsou totiž mnohem méně pevná a více povislá než prsa žen, které nekouří. Škodliviny v cigaretách totiž ničí elastin, který se stará právě o pevnost kůže.

10) Tři bradavky

Zhruba šest procent lidí, a to nejen žen, trpí takzvanou polymastií nebo polythelií, což znamená, že se narodily s větším počtem prsních žláz nebo bradavek. Tři bradavky má podle serveru Alternet.org také Mark Wahlberg, Lily Allen nebo Tilda Swinton.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Levná domácí kosmetika z kávy: Vyzkoušejte její sílu

Pozor na gelové nehty i kryolipolýzu: Mohou vám ublížit

Jak poznat, kdy je cvičení příliš?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama