reklama

4 stádia celulitidy: V jakém jste vy a jak ji zmírnit?

Celulitidu v jakémkoli stádiu lze alespoň trochu zmírnit. Víme, co bude nejlépe fungovat právě na vás.

Foto: Roxy

Troufáme si říct, že i vy máte na zadečku stehnech nevzhledné ďolíčky, ať už v mírnější či pokročilejší formě. Celulitida totiž trápí drtivou většinu žen, včetně těch nejštíhlejších modelek. Vlastně jediná skupina žen, která se pomerančové kůže bát nemusí, jsou podle lékařů starší ročníky s nadváhou.

Záměrně mluvíme o ženách, protože muži nemají tak silnou vrstvu tuku jako ženy (a to nezávisle na jejich váze), a tak mají mnohem silnější kůži než my, a proto ji jen tak něco nenaruší.

U žen pak míru celulitidy ovlivňuje jednak genetika, takže za ni mnohdy vůbec nemůžete, a jednak životní styl, konkrétně nedostatečný pitný režim, málo pohybu, sedavé zaměstnání, příliš tučná strava, alkohol, cigarety... Všechny tyhle faktory stav vaší kůže zhoršují. Když se vám ale naopak podaří je napravit, jste na dobré cestě.

Abyste věděla, co nejlépe zabere právě na vás, je třeba si říct, že celulitidačtyři různá stádia a v každém funguje něco jiného:

1. fáze

"V první fázi jsou projevy pomerančové kůže viditelné pouze v případě, že se na kůži zatlačí, jinak není nic vidět. V tomto případě pomůže masírovat a hydratovat pokožku, případně začít s odbornými zábaly ze žlutého máku, kofeinu a grapefruitového oleje, které zlepšují v pokožce mikrocirkulaci," říká dermatoložka Helena Reisingerová z kliniky Mediestetik. Pomohou vám jistě i krémy určené na pomerančovou kůži, které obsahují zmíněný kofein, mák či výtažky z citrusů. Musíte je ale nanášet opravdu pravidelně, tedy dvakrát denně, a důkladně je do kůže vmasírovat, směrem odspoda nahoru.

2. fáze

V druhé fázi je celulitida patrná při zatnutí svalstva - ať už při stání či při sezení, ale v uvolněné poloze, například vleže zatím pozorovatelná není. Péče je stejná jako v prvním případě, ale jako prevenci můžete vyzkoušet nějakou ze zmírňujících procedur. Ideální bude například radiofrekvence, která stimuluje produkci kolagenu v pokožce, a ten zesiluje a zpevňuje kůži zevnitř. Tím se zvyšuje její celková elasticita a redukují se kožní nerovnosti a záhyby. V této, ani v následující fázi rozhodně nic nezkazíte tím, že vyzkoušítě jednu z metod zmíněných níže.

3. fáze

V další fázi už jsou bohužel nerovnosti na pokožce pozorovatelné stále - bez ohledu na polohu a pozici těla nebo na aktivitu svalů v oblasti. Často je to způsobeno nárůstem tukové hmoty. Kromě porcedur, které především vyhlazují povrch kůže, nebude od věci, když také snížíte množstv tukové hmoty v inkriminované oblasti. A to buď změnou jídelníčku a sportem, nebo medicínsky. Na klasickou liposukci vás posílat nebudeme, ale vyzkoušet můžete neinvazivní kryolipolýzu, při níž dochází k redukci tukových buněk jejich cíleným zmrazováním.

V současnosti navíc dorazila do Česka nová metoda kryolipolýzy, která se provádí přístrojem CoolTech, který disponuje dvěma aplikátory, takže jím lze ošetřit dvě části těla najednou a trvá to jen něco málo přes hodinu. "Při kryolipolýze není organismus nijak extrémně zatěžován - rozpad tukových buněk probíhá postupně v rozmezí tří měsíců a zmražené tukové buňky jsou následně vyplaveny z těla ven přirozeným způsobem," popisuje primářka Marta Moidlová z kliniky Laser Plastic.

4. fáze 

V posledním stadiu celulitidy jsou na povrchu kůže viditelné hrubé nerovnosti, a to trvale. V této fázi prý dokonce mohou vznikat dokonce zdravotní komplikace. "Může dojít ke špatnému prokrvování končetin, otokům a velké bolestivosti, varuje Reisingerová s tím, že v tomto případě je potřeba problém řešit ideálně pod dohledem specializovaného lékaře, který doporučí vhodné metody, jak redukovat tuk a tím i celulitidu.

Jaké jsou další účinné metody odstranění celulitidy?

Vacupress

Princip této metody spočívá v tom, že za pomoci speciálního přístroje se vyvíjí na postižené partie podtlak a přístroj současně provádí jemnou masáž tkání. To zlepší proudění krve a tím i kyslíku v ošetřované oblasti. Tkáně se uvolní a pokožka je hladká a tonizovaná. 

Laserová liposukce 

Celulitidu výrazně zlepšuje také ošetření laserem. Při něm se pomocí laserové hlavice zahřívá podkoží, kdy se současně se aktivuje tvorba kolagenových a elastinových vláken a dochází ke zpevnění pokožky. Pokud chcete nejen vyhladit kůži, ale také se zbavit tuku, variantou může být laserová liposukce. "Je výjimečná svojí šetrností a rychlou rekonvalescencí. Pomocí jednoduchých vpichů odstraníme přebytečné tukové buňky a zároveň laser zahřívá podkoží, pokožce vrací její elasticitu a efektivně ji stáhne a vypne," říká primář kliniky Yes Visage Miroslav Krejča. 

Lymfodrenáž 

Další z velmi účinných metod je lymfodrenáž. Největším strašákem celulitidy je tato metoda v kombinaci s detoxikačním zábalem. Dochází při ní k uvolnění lymfatických cest a uzlin, které bývají přetíženy toxickými látkami. Výsledkem této zátěže je nejen hromadění toxinů v těle, ale i ukládání tukových buněk, otoky a celková únava. Lymfatická masáž rozproudí metabolismus, pomerančové dolíčky se vyrovnají a my se budeme cítit příjemně a zrelaxovaně. 

Akustická rázová vlna

Metoda původně určená k léčbě ostruh a dalších kloubových a svalových onemocnění. Pokud se však změní frekvence a síla pulsů mechanického tlaku, jež se šíří tělem ve formě vlny, velmi dobře funguje i na celulitidu, zmírňuje strie, jizvy, a dokonce vás lehce zeštíhlí.

Mezoterapie

Při mezoterapii se pomocí speciálního patentovaného válečku, který obsahuje několik desítek titanových mikrojehliček, na pokožce vytvoří mělké kanálky přes které prostupuje emulze s vitamíny, proteiny, kyselinou hyaluronovou a dalšími látkami, které zbavují kůži škodlivých látek, které celulitidu způsobují. Mezoterapie vyhlazuje pokožku a stimuluje produkci nového kolagenu a elastinu, zatímco kyselina hyaluronová hydratuje pokožku a omlazuje. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Bezpečné opalování: Jaký ochranný faktor potřebujete?

10 kosmetických přípravků, které nesmí přijít na tvář

7 důvodů, proč se potíme: Může jít i o vážnou nemoc!

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama