reklama

Jedlá soda: 10 způsobů, jak díky ní zkrásníte

Určitě znáte spoustu způsobů, jak využít jedlou sodu v domácnosti, ať už v kuchyni nebo třeba při úklidu. Věděli jste ale, že může hravě nahradit i některé kosmetické produkty?

Foto: Eucerin

Určitě znáte spoustu způsobů, jak využít jedlou sodu v domácnosti, ať už v kuchyni nebo třeba při úklidu. Věděli jste ale, že může hravě nahradit i některé kosmetické produkty? Stačí vědět, jak ji správně použít...

Jedlá soda je cenově dostupná, a tak následující triky jistě uvítáte nejen proto, že díky nim zkrásní vaše pleť, ale třeba i vlasy či nehty. A ano, jde sice o staré babské triky, ale rozhodně nejsou zastaralé ani neúčinné. Používá je třeba i hollywoodská herečka Emma Stone. Časopisu Elle se svěřila, že lepší hydratační přípravek pro svoji pleť zatím nenašla...

1) Hydratace

Zmíněná Emma Stone míchá jedlou sůl se svým čisticím mlékem nebo gelem a směsí si potírá obličej místo hydratačního krému. Variantou může být miska teplé vody, v níž rozmícháte lžičku jedlé sody. Funguje to stejně. Když k jedlé sodě přidáte šťávu z citronu, získáte skvělý hydratační peeling

2) Manikúra

V dlani rozmíchejte trochu vody, trochu mýdla a trochu jedlé sody. Získáte tak skvělý peeling na ruce, který změkčí vaši kůži a zbaví vás odumřelých kožních buněk. Tento trik je dobré použít také v případě, že potřebujete z rukou dostat pryč nepříjemný zápach.

3) Čisté nehty

Použila jste levný barevný lak na nehty a vaše nehty jsou po něm zažloutlé? Navíc nešel pořádně odlakovat, takže máte celé konečky prstů "pěkně" barevné, respektive špinavé? Povolejte do služby jedlou sodu. Smíchejte ji s vodou v poměru tři ku jedné a směsí prsty vyčistěte.

4) Bílé zuby

Spousta profesionálních bělicích přípravků obsahuje jedlou sodu. Abyste za ně nemuseli utrácet, prostě přidejte trošku jedlé sody a trošku vody do své zubní pasty. I tak zuby spolehlivě vybělíte. Rozhodně však tento zlepšovák nepoužívejte každý den, tak by totiž trpěla vaše sklovina. Jednou týdně to bude bohatě stačit.

5) Krásné vlasy

Jednou za měsíc proveďte speciální proceduru, která vaše vlasy dokonale zbaví zbytků šamponu, které sice nejsou viditelné (a právě proto je jen vodou nevymyjete), ale vlasy zbytečně zatěžují, a ty se tak rychleji mastí, plihnou a nedrží tvar. Jedlou sodu smíchejte s kondicionérem a vlasy tím umyjte. Kvůli vysokému pH sody si ale vyberte takový, který má co nejnižší pH. Vlasy budou krásně lesklé a oproti trikům s octem nebudou páchnout.

6) Svěží dech

Spousta mátových bonbonů nebo žvýkaček jen překryje zápach, ale jedlá soda ho umí eliminovat. Stejně jako umí dostat zápach z vaší šatní skříně či ledničky, zvládne to i s vašimi ústy. Do sklenice s vodou dejte lžičku jedlé sody a rozmíchejte. Obsah sklenice nepijte, jen si jím vypláchněte ústa. Podobně jako to děláte s ústní vodou.

7) Zvláčňující koupel

Abyste po koupeli ve vaně nevylezla s pokožkou vysušenou jako treska, přidejte do ní místo pěny či drahých specializovaných solí lžíci jedlé soli. Kůže bude měkká, vláčná, zářivá a také dokonale čistá a zbavená všech zápachů.

8) Čisté štětce

Jistě jste už slyšela, že byste štětce na pudr či tvářenku měla důkladně umývat každý týden, protože se na nich usazuje spousta nečistot, které si potom opět nanášíte na obličej a zaděláváte si tím na problémy s pletí. Dobrá je na to mýdlová voda, a ještě lepší lžíce jedlé sody rozmíchaná v šálku vody.

9) Deodorant

Jestliže máte problém s nadměrným pocením a nemůžete najít žádný deodorant nebo antiperspirant, který by zabíral, případně za něj nechcete utrácet, smíchejte čtyři lžíce jedlé sody s deseti kapkami hezky voňavého tělového oleje. Aplikovat do podpaží můžete štětcem, houbičkou, nebo jen rukou.

10) Pleť bez pupínků

Protože jedlá soda neobsahuje žádné nebezpečné chemikálie, je velmi šetrná k vaší pleti. Mimo již zmíněných účinků dokáže také vysušit zanícený pupínek a zánět zmírní. Kromě toho také redukuje začervenání. Zkrátka ideální první pomoc, když se ráno vzbudíte s nějakou neplechou na čele...

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

4 stádia celulitidy: V jakém jste vy a jak ji zmírnit?

Bezpečné opalování: Jaký ochranný faktor potřebujete?

10 kosmetických přípravků, které nesmí přijít na tvář

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama