reklama

Chcete štíhlé boky? 5 cviků, které pomohou

Muži sice někdy tvrdí, že madla lásky milují, ale vážně jim to věříte? Pokud byste přece jenom chtěla boky a spodní část zad, které patří mezi nejproblematičtější partie, trochu zpevnit a zmenšit, máme pro vás několik účinných cviků.

Foto: Roxy

Muži sice někdy tvrdí, že madla lásky milují, ale vážně jim to věříte? Pokud byste přece jenom chtěla boky a spodní část zad, které patří mezi nejproblematičtější partie, trochu zpevnit a zmenšit, máme pro vás několik účinných cviků.

Jde to těžko, ale dokázat to můžete. Abyste se zbavila takzvaných madel lásky, zmenšila obvod boků a zpevnila spodní část zad, musíte cvičit pravidelně (ideálně dvakrát až třikrát týdně) a promyšleně. Vůbec nejlepší je cvičení, při kterém posílíte takzvaný hluboký stabilizační systém, který ovládá veškerou vaši pohyblivost, rovnováhu a držení těla.

Jde přitom o hluboko uložené svaly, které při běžných činnostech jen málokdy zapojujete. Už jste o nich možná slyšela například při cvičení pilates, které je na ně rovněž zaměřené. Jakmile ji rozhýbete, dají se do pohybu i všechny přidružené svaly, které se tak mnohem lépe zpevňují.

Ideální je za pomoci trenéra sestavit celý cvičební plán tak, abyste dostatečně procvičili požadované části těla, aby odpovídal vaší zdatnosti, a také jej po určité době obměňovat za náročnější. Stejně tak vám ale může posloužit nová kniha s názvem Core trénink, která kromě sto padesáti cviků na takzvané jádro těla obsahuje také návod na to, jak si cvičební plán sestavit, či jak by měl vypadat.

Cviky jsou tu rozřazené podle obtížnosti a my vám nyní přinášíme pětici z těch nejjednodušších. Všechny jsou zaměřené právě na problémovou partii boků, ale v knize najdete cviky na veškeré břišní, zádové i hýžďové svalstvo.

1) Kroužení v bocích

Ideální cvik na rozehřátí svalů hlubokého stabilizačního systému. Měl by být součástí zhruba pětiminutové rozcvičky a protažení před samotným cvičením. 

Postavte se vzpřímeně s rukama v bok, s chodidly na šířku ramen. Začněte pomalu kroužit boky ve směru hodinových ručiček. Záda držte rovně, pohyb musí vycházet z boků. Plynulým, kontrolovaným pohybem pokračujte v rotaci, až se dostanete do výchozí pozice.

2) Zvedání zad

Provádíte-li tento cvik správně, tedy hladce a plynule, posílíte dolní část zad a hýždě. Dejte si dvě série po pětadvaceti opakováních.

Lehněte si na břicho, pod čelo dejte smotaný ručník, abyste zajistili správnou linii hlavy, krku a páteře. Ruce pokrčte a předloktí položte na podlahu, dlaně směřují dolů. Zhluboka dýchejte. Zpevněte střed těla a hlavu táhněte dopředu, aby došlo k protažení páteře, ramena tlačte od sebe. Poté zvedněte hlavu a ramena z podlahy, pohled směřuje dolů. Při pohybu nahoru vydechujte a nepoužívejte podporu rukou. V horní pozici chvíli vydržte, pak se nadechněte a pomalu se vraťte do výchozí polohy.

3) Úklon stranou

K tomuto cviku budete potřebovat závaží. Může to být činka, nebo pro začátek třeba dvoulitrová láhev s vodou. Opět zkuste dvě série po pětadvaceti opakováních na každou stranu.

Postavte se vzpřímeně s mírně pokrčenými koleny. Pravá ruka s činkou je narovnaná a volně puštěná podél stehna. Pomalu se nakloňte doprava a ruku s činkou spusťte podél stehna do výšky kolen. Během cviku proveďte nádech. S výdechem se narovnávejte do výchozí polohy pomocí kontrakce šikmých břišních svalů na levé straně trupu. Opakujte, poté vystřídejte strany.

4) Zvedání nohou

Tímto cvikem zapojíte veškeré svaly boků a ještě si zlepšíte rovnováhu. Opět dvě série po pětadvaceti opakováních na každou stranu.

Lehněte si na pravý bok s kotníky na sobě. Pravou rukou si podepřete hlavu a levou položte na podlahu před sebou, abyste udrželi rovnováhu. Udržujte vyrovnanou páteř. Ke zvednutí chodidel od země použijte svaly středu těla a stehen. Natažené nohy držte u sebe a dbejte na to, aby byly v jedné linii se zády. V krajní poloze chvíli setrvejte a poté pokládejte nohy zpátky na zem do výchozí polohy. Cvik opakujte, poté vyměňte strany.

5) Rotace boků

Pokud udržíte záda a ramena ve stabilní pozici, výborně posílíte bedra a břicho. Užitečné je natáhnout a zapřít ruce a najít si na stropě bod, na který zafixujete pohled, abyste nehýbali hlavou.

Lehněte si na záda, ruce rozpažte dlaněmi nahoru. Zvedněte nohy, aby stehna svírala s trupem pravý úhel, kolena držte u sebe. Aktivujte střed těla, záda držte v neutrální pozici. S pažemi na podlaze a koleny u sebe nadzvedněte pravý bok a nohy i boky vytáčejte nalevo. Zastavte dříve, než se začnou zvedat záda. Tak vydržte několik sekund. Zapojením středu těla se vracejte zpět do neutrální pozice. Stejným způsobem vytáčejte nohy a boky napravo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jedlá soda: 10 způsobů, jak díky ní zkrásníte

4 stádia celulitidy: V jakém jste vy a jak ji zmírnit?

Výška rozhoduje o vaší kariéře: Nevěříte?

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama