reklama

Video: Jak se zbavit celulitidy na stehnech a hýždích

Přinášíme vám několik praktických rad, jak se zbavit nepříjemné celulitidě na stehnech a hýždích.

Foto: Isifa/Thinkstock

Někdy se zdá, že je celulitida závažnějším problémem, než hladomor, války a chudoba. Média prezentují ďolíčky v kůži jako něco nepatřičného a neestetického a svým neustálým nátlakem v podobě článků a reklam na kosmetické produkty nutí ženy zabývat se problémem, který je uměle vykonstruovaný.

Kosmetické firmy se snaží prodat své výrobky všemožnými způsoby a něco tak přirozeného, jako jsou tukové polštáře na stehnech a hýždích se jim náramně hodí. Proto časopisy v roce 1968 vyrukovaly s tímto novým fenoménem a strhly s sebou celé generace žen, které si lámou hlavu nad tím, jak se něčeho tak přirozeného zbavit.

Celulitida zasahuje především stehna a hýždě, a to v důsledku hromadění tukových buněk a stárnutí podkožního vaziva. Protože je ovlivněna mimo jiné ženským pohlavním hormonem estrogenem, postihuje hlavně ženy. V obdobích, která jsou typická hormonální bouří, jako je puberta, těhotenství, klimakterium nebo užívání hormonální antikoncepce, se pak celulitida zhoršuje.

Pod kůží se nacházejí svazky vaziva, které není příliš pružné. Pokud dojde k nárůstu tělesné hmotnosti, tukové buňky se zvětší, ale vazivo zůstane na místě, a tak se oblasti s nahromaděným tukem derou ven a vytváří vzhled pomerančové kůže.

Vyzkoušejte cvičení podporující stimulaci lymfatického systému podle videa od Fithall.cz

S věkem i váhovými výkyvy klesá elasticita kůže, ale také aktivita lymfatického systému, a proto jsou ďolíčky nápadnější. Celulitidu však mohou mít i štíhlé ženy, které mají nedostatek pohybu a zadržují vodu v těle.

Abyste minimalizovali riziko pomerančových stehen a nemuseli se v plavkách balit do šátku, snažte se zabránit váhovým výkyvům. Rychlým nabíráním i hubnutím si rozházíte metabolismus, ale také tím velmi utrpí kvalita kůže, která je pak povislá, tvoří se na ní strie, nebo pod ní vznikne celulitida.

Rozprouděte lymfatický a krevní systém

Aby vaše pokožka vypadala jako samet, dopřejte si kůru lymfatických masáží, jež pomohou organismu zbavit se toxinů a rozproudit krevní oběh. Při sprchování střídejte studenou a teplou vodu a poté se ještě sama promasírujte krémem. Jakýmkoliv rozprouděním krve pod kůží v oblasti stehen a zadečku dosáhnete jejího lepšího vzhledu.

Aby váš lymfatický a cévní systém nezahálel, je nutné pravidelně sportovat. Zlepší se svalový tonus, kůže se vypne a vyhladí, metabolismus začne pracovat na plné obrátky a tělo pak nebude mít důvod uskladňovat si tukové zásoby.

Dnes, kdy většina lidí pracuje v kanceláři, se vlivem dlouhého sezení nebo stání lymfatický systém blokuje a celulitida je ve svém živlu. Když k tomu přičtete úzké kalhoty, které obepínají lýtka, zaškrcují podkolenní jamky i mízní uzliny v tříslech, vysoké kozačky a celodenní sezení s nohou přes nohu, není divu, že tolik žen řeší otoky nohou i celulitidu, i když nadváhou netrpí.

Správný stravovací a pitný režim také hraje významnou roli

Jezte velké množství zeleniny a ovoce, vyhýbejte se nadměrnému solení, smaženým jídlům, bílé mouce i bílému cukru a pijte kvanta obyčejné neperlivé vody. Zkuste omezit kouření, alkohol i kofein. Dehydratace je nejlepším spojencem ďolíčků v kůži.

Jestliže děláte všechno správně, ale celulitida je stále neúprosná, nepropadejte panice a zaměřte se na svoje přednosti. Vzhled kůže má svůj základ v genetice a s tou toho příliš neuděláte.

O správném cvičení se více dozvíte na stránkách FITHALL.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak se motivovat ke cvičení? Zkuste motivační citáty

Kdy začít cvičit a v jaké frekvenci?

Nejtrapnější problémy v těhotenství: Tady jsou!

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama