reklama

Hubnutí a kalorie: Jak rychle spočítat, co můžete sníst

Vůbec nejúčinnějším způsobem, jak zhubnout, je dodržovat pravidlo, že příjem nesmí převyšovat výdej. Řeč je samozřejmě o kaloriích. Jak je ale rychle spočítat?

Foto: Isifa/Thinkstock

Vůbec nejúčinnějším způsobem, jak zhubnout, je dodržovat pravidlo, že příjem nesmí převyšovat výdej. Řeč je samozřejmě o kaloriích. Zní to velmi logicky a zdá se to jednoduché.

Kromě silné vůle k tomu ale potřebujete vědět, kolik kalorií má jaké jídlo, kolik jich spálíte jakou činností a také, jaký příjem je optimální vzhledem k vaší váze, věku či pravidelnosti pohybu. Zhruba od dvacátého roku našeho života bohužel platí, že čím jsme starší, tím menší počet kalorií dokáže naše tělo přirozeně spálit, respektive spaluje pomaleji, a tak by měl být příjem čím dál nižší.

Čtete také: Jak snadno přijít až o 500 kalorií každý den? Víme to

Obecně se udává, že například žena mezi dvaceti a třiceti leta by měla mít denní příjem 2000 kalorií, zatímco žena po padesátce by si měla dopřávat už jen 1600 kalorií denně. U mužů je to zpravidla vždy o 400 kalorií denně víc.

Výpočet na míru

Tyto tabulky s doporučenými hodnotami najdete na každém specializovaném serveru a pro orientaci jistě poslouží dobře. Jenže sama dobře víte, že každé tělo funguje jinak a co platí na vaši kamarádku nemusí platit u vás. Proto když už budete vyhledávat doporučený příjem, poohlédněte se také po nějaké kalkulačce, do níž zadáte vaše hodnoty a ona vám ihned "vyplivne" výsledek na míru.

Stejně jako v té následující, jejímž autorem je server CalculatorPro.com, většinou zadáváte svoji váhu, výšku, věk, pohlaví a údaj o tom, jak často sportujete.

Free Calculator

Na internetu také najdete spoustu tabulek s údaji o tom, kolik kalorií obsahují jaké potraviny. Asi nejucelenější přehledy nabízí web KalorickéTabulky.cz, kde můžete vyhledávat přehledně podle abecedy, po registraci si můžete sestavit vlastní jídelníček a uložit všechno, co jste snědli, a získat tak o svém stravování a hmotnosti dokonalý přehled.

Jenže je-li člověk zrovna někde na dovolené, na výletě, nebo jen na pracovním obědě či večeři u kamarádky, asi se mu nebude chtít hledat počítač a honem zjišťovat, zda si po předkrmu může ještě dát maso s přílohou nebo jen se zeleninou.

Kalorie v telefonu

Pro větší pohodlí se vyplatí si do chytrého telefonu nainstalovat jednu z chytrých aplikací, díky níž nebude počítání kalorií žádný velký problém. Nebude vás to otravovat ani zdržovat. 

Že je v tomhle ohledu mobilní aplikace nezbytností dobře ví i zmíněný server Kalorické tabulky, proto aplikaci nabízí. Jednotlivé potraviny do ní můžete zadávat dokonce rovnou pomocí čárového kódu na obalu, aplikace ale třeba také hlídá váš pitný režim. 

Chytrých kalkulaček do mobilu je ale velká spousta, obzvlášť pokud vám nevadí angličtina. Pro iPhone dobře poslouží například přehledný a na ovládání jednoduchý Calorie-Calculator, máte-li Android, vyzkoušejte například velmi podrobnou aplikaci Calorie Counter, která vám průběžně ukazuje například to, kolik kalorií byste dnes měli ještě spálit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Video: Jak se zbavit celulitidy na stehnech a hýždích

Břišní pekáč do plavek: Jak na to?

5 nejčastějších chyb, které děláme při cvičení

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama