reklama

5 způsobů, jak vypadat o deset let mladší

Po čtyřicítce stárne tělo rychleji. Jak tomu zabránit a vypadat mladší?

Foto: Isifa/Thinkstock

Vypozorovala jste, že jakmile člověk překročí čtyřicítku, jeho tělo najednou stárne nějak rychleji? Dokonce existují výzkumy, podle kterých v tomto věku za rok zestárnete tolik, jako za rok a půl, když vám bylo o deset let méně. Znamená to, že pokud chcete pořád vypadat dobře, musíte se o sebe o to více starat.

Naštěstí existuje pár způsobů, kterými se dá stárnutí nejen zpomalit, ale pokud je budete poctivě dodržovat, vaše okolí vám bude hádat mnohem nižší věk, než je ten reálný. Autory následujících tipů jsou kondiční trenéři Steve a Becky Holmanovi, kteří je vyzkoušeli nejen na svých klientech, ale i sami na sobě. Oběma je totiž už přes padesát, což by jim ale hádal málokdo.

Jejich tipy se vám budou líbit. Rozhodně totiž nejsou o omezování a nesmyslných dietách. Vlastně naopak radí, že si máte užívat života. Ovšem pozor - to vše za předpokladu, že se pravidelně hýbete.

Jak tedy po čtyřicítce upravit svůj životní styl?

1) Zapomeňte na nízkotučnou stravu

Na trhu je čím dál více nízkotučných výrobků, lidé je kupují jako zběsilí, a přesto lidstvo tloustne. A také je mnohem nemocnější a podle manželů Holmanových také čím dál více závislé na cukru. "Jenže tuky nejsou to," čeho bychom se měli bát, píší na svých stránkách. "Naopak pomáhají našemu tělu produkovat správné hormony. Například testosteron, hormon síly."

Tělo zkrátka potřebuje tuky, samozřejmě v rozumné míře. Bez nich jsme totiž slabí, nemocní, zhroucení a někdy až příliš vyzáblí, což ke zdravému (a tím pádem mladému) vzhledu rozhodně nepřispívá. "Užívejte si jídlo. Nebo si vážně myslíte, že počítáním gramů tuku a kalorií zkrásníte?" ptají se Holmanovi.

2) Konec hromadným lekcím

Hodiny zumby, aerobicu nebo pilates jsou fajn, pokud vás baví, a je to dobré kardio cvičení. Postavu ale zlepší jen velmi pomalu a jen velmi málo. Mnohem lepší je tedy intenzivnější trénink mimo tyto lekce. Působí totiž rychleji a efektivněji. Cvičte si po svém, ať už s osobním trenérem nebo s aplikací v telefonu. Ať už v posilovně, či v parku.

Jedině tak totiž můžete zvyšovat zátěž podle svých potřeb, nezdržují vás začátečníci, kteří jsou na lekci poprvé a kvůli kterým se cvičení vůbec nevyvíjí, ale je pořád stejné. Navíc hodinu cvičení nezkracujete o úvodní povídání a podobně.

3) Nesvádějte všechno na věk

"Nejste tlustí proto, že už nejste nejmladší," říkají nekompromisně Holmanovi. "Jste tlustí proto, že se nehýbete a moc jíte." Postavu si můžete vytvarovat v jakémkoli věku chcete, klidně i v devadesáti. Jen později to chce trochu více úsilí, ale nemožné to rozhodně není.

Čtěte také: Obezita se týká i štíhlých: Nemusí být vidět

Mimochodem, i když si nestěžujete přímo vy, ale jste obklopeni lidmi, kteří neustále mluví o tom, že s věkem se nic dělat nedá, a že už to lepší nebude, a co bychom chtěli, když už jsme tak staří, má to na vás negativní vliv. Stýkejte se proto s někým pozitivnějším, nebo alespoň neutrálním. Anebo jim to zkuste nějak vysvětlit, ať zbytečně nepřicházíte o přátele.

4) Hodně pijte (vodu)

Pamatujte si, že voda ničí tuky a že voda potlačuje hlad. Pak ji budete pít s chutí, ne? Kromě toho také zlepšuje pleť, udržuje vám energii, chrání ledviny a tak dále. 

Naopak po alkoholu roste vaše břicho téměř před očima. Pleť stárne, šedne, vaše játra a vůbec celé tělo trpí... Takže povolena je jen jedna zdravotní sklenička vína denně, a pak už pijte jedině vodu. 

5) Cvičte méně

Tedy pokud necvičíte vůbec, měli byste okamžitě (i když pozvolna) začít, abyste nebyli tlustí, zkroucení a bez kondice. Pokud se ale domníváte, že čím více budete cvičit, tím lépe, jste na omylu. Mimochodem, podívejte se na Madonnu - na svůj věk má obdivuhodnou kondici, ale její postava je až příliš perfektní. Nepřirozená. 

Holmanovi tvrdí, že nemusíte trávit hodiny ve fitku každý den. Bohatě stačí dvacet minut intenzivního cvičení čtyřikrát až pětkrát týdně. Příjemné, ne?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jezte syrové jídlo: Zkrásníte a omládnete. Máme důkaz

Propadli jste běhání? A umíte vybrat správné boty?

Hubnutí a kalorie: Jak rychle spočítat, co můžete sníst

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama