reklama

Krémy neúčinkují? Možná máte citlivou pleť

Máte pocit, že žádný krém pořádně nefunguje, a že většina z nich stav vaší pleti spíš zhoršuje? Problém možná není v krémech, ale spíš ve vašem výběru.

Foto: Eucerin

Máte pocit, že žádný krém pořádně nefunguje, a že většina z nich stav vaší pleti spíš zhoršuje? A napadlo vás někdy, že problém není v krémech samotných, ale spíš ve vašem výběru? Dost možná máte stejně jako spousta ostatních žen citlivou pleť.

Dermatologové po celém světě hlásí nárůst osob, které trpí citlivou pletí. Schválně píšeme osob, protože zdaleka nejde jen o ženy, ale i o muže. Zatímco ještě před pár desítkami let byla citlivá pleť mezi ostatními druhy pleti stejně výjimečná jako "nulka" mezi krevními skupinami, dnes je naprosto běžná.

Můžeme si za to sami?

Za to, že si čím dál více lidí stěžuje na zarudnutí pleti, pálení či svědění, mohou v první řadě změny v počasí, tedy mrazivá zima nebo intenzivní ultrafialové záření. Vliv na to mají i chemické faktory jako je přílišná chemie v kosmetice nebo znečištění ovzduší a okolního prostředí. A zčásti si za to můžeme sami tím, že žijeme v neustálém stresu.

Rozhodně tomu neprospívá ani to, že se neustále pohybujeme v klimatizovaných místnostech, které kůži vysušují. Citlivou pleť může zapřičinit dokonce i kouř z cigaret, jestliže se v takovém prostředí pohybujete častěji. A pokud se v létě na sluníčku nemažete přípravkem s ochranným faktorem, rovněž se není čemu divit. 

Produkty na fotografii:

Denní zklidňující krém pro hypersenzitivní pleť, EUCERIN, 499 Kč; zklidňující krém, WELEDA, 279 Kč; zklidňující micelární voda, NIVEA, 130 Kč.

"V důsledku toho je oslabena kožní bariéra, nervy v pleti reagují mnohem rychleji a silněji na dráždivé podněty, vnější stresory mohou bariérou také snáze pronikat, a pleť toho tím pádem snese méně," vysvětluje dermatoložka Susan Taylor, která spolupracuje se značkou Eucerin. 

Čtěte také: Rozšířené póry: S věkem se zvětšují. Co na ně zabírá?

Taková pleť proto také přehnaně reaguje na krémy, které by na normální pleť fungovaly perfektně. Tu citlivou však mohou podráždit, a vy tak máte pocit, že nefungují, nebo že jsou špatné. Tím, že se o citlivou pleť nestaráte tak, jak vyžaduje, a v podstatě ji špatnými krémy dráždíte, si zaděláváte na to, že vám to velmi rychle vrátí.

"Stresory", jak paní doktorka nazývá negativní vlivy na pleť, totiž mohou vyvolat nejen zmíněné zarudnutí nebo pálení, ale může kvůli nim vzniknout třeba i zánět, který vy možná vnímáte jako pupínek, čili vás napadne, že asi máte mastnou pleť a zase si nakoupíte špatnou kosmetiku.

To samé platí o známkách stárnutí. Podrážděná pleť totiž stárne rychleji. Jenže vy byste možná primárně měla řešit zklidnění pleti, protože jinak by se možná vrásky objevily později. 

Co s tím?

Jestliže na vás předchozí řádky přesně platí, běžte do drogerie, nebo ještě lépe lékárny a nakupte si kosmetiku speciálně určenou pro citlivou pleť. "Neobsahuje tolik chemie, parabeny, alkohol, nebo parfemaci, proto je šetrnější," vysvětluje Susan Taylor. Na těchto látkách přitom není v zásadě nic škodlivého, a pro normální pleť jsou naprosto v pořádku. Vaše oslabená pleť se s nimi ale nevypořádá.

Mimochodem, dejte si pozor na obsažený vitamín A, který sice má své žádoucí účinky, ovšem na citlivé pleti může zařídit pěknou paseku právě v podobě svědění. Rozhodně si také přestaňte mýt obličej klasickým mýdlem nebo sprchovým gelem.

Produkty na fotografii:

Hydratační sérum pro citlivou pleť, Hydrabio, BIODERMA, 549 Kč; CC krém pro citlivou pleť, Rosaliac, LA ROCHE-POSAY, 449 Kč; zklidňující krém proti podráždění, Anti-Stress Cream, PHYRIS, 895 Kč, prodává viviane.cz; pleťový krém pro extrémně citlivou pleť, Vanishing Cream, LUSH, 895 Kč.

Dermatologové také upozorňují, že nemáme podceňovat ani kontakt s oblečením. Může totiž být napuštěno dráždivými barvivy, například nemačkavé oblečení v sobě může mít i další chemické látky jako je třeba formaldehyd, který může vyvolat podráždění i alergie.

Určitě alespoň na čas vynechte peelingy a pleťová mléka. Obličej si čistěte jen micelární vodou. A pokud to jde, zkuste se alespoň občas vyhnout make-upům a dalším líčidlům. Anebo si i tyhle přípravky pořiďte v lékárně, kde seženete šetrnější.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 způsobů, jak vypadat o deset let mladší

Jezte syrové jídlo: Zkrásníte a omládnete. Máme důkaz

8 jídel na nespavost: Pomohou nejen čaje, ale i maso!

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama