reklama

Plastika prsou na vlastní oči: Lepší nevidět

Stále více žen řeší problémy se sebevědomím plastikou poprsí. Každoročně narůstá počet žen, které tuto operaci podstoupí, o 10 až 15 procent. Jednou z těch, co se kvůli malým ňadrům trápily a rozhodly se pro zákrok, je i třiatřicetiletá Jana P. z Prahy. Na sál jsme se vypravili s ní…

Foto: Ústav estetické medicíny Emauzy

Stále více žen řeší problémy se sebevědomím plastikou poprsí. Každoročně narůstá počet žen, které tuto operaci podstoupí, o 10 až 15 procent. Jednou z těch, co se kvůli malým ňadrům trápily a rozhodly se pro zákrok, je i třiatřicetiletá Jana P. z Prahy. Na sál jsme se vypravili s ní…

"Vždycky jsem měla hodně malá prsa, ale po kojení dvou dětí mi tam nezbylo vůbec nic, a tak jsem se rozhodla pro operaci," popisovala Jana s klidným úsměvem těsně před operací.

"Už od nějakých osmnácti, kdy jsem pochopila, že víc mi asi už nenaroste, mě štvalo, že musím mít za všech okolností podprsenku," vypráví a dodává, že problém se svým hrudníkem měla především ona, nikoli její manžel.

Ten s operací souhlasil, ale spíš z toho důvodu, že věděl, že díky ní bude mít Jana sama sebe radši. "Určitě ale také bude rád. Vždycky chtěl, abych se opalovala nahoře bez, jenže já jsem si nedokázala představit, že před lidmi sundám svoji push-up podprsenku," směje se.

Na maximum

Její odvaha je rozhodně hodná obdivu. Nejen že se operace vůbec nebojí, ale naopak se na ni těší: "Mám jen hlad a žízeň, před operací se nesmí jíst a pít. Trochu se děsím narkózy, kterou podstoupím poprvé, ale radost převládá," říká drobná tmavovláska.

Rozhodla se navíc zvětšit si poprsí o celé tři velikosti, tedy z nulek na trojky. "Chtěla jsem maximální velikost, které moje tělo snese," říká odhodlaně.

Do rozhovoru se vkládá primář oddělení plastické chirurgie Ústavu estetické medicíny Emauzy Dušan Záruba a vysvětluje: "Pokud má žena opravdu malé poprsí, je třeba jej zvětšovat opatrně. Žláza i kůže se musí přizpůsobovat postupně. Zpočátku přidat menší objem a po několika letech ho případně ještě navýšit."

Jaký tvar je lepší?

"U paní Jany jsem doporučil implantát o objemu 300 mililitrů. Jde o kulatý tvar, jehož cena je zhruba 26 tisíc korun za pár. Klientkám, které chtějí přirozenější poprsí, nabízíme anatomický, neboli kapkovitý tvar, který je však o něco dražší. Vyjde zhruba na 40 tisíc korun za pár," dodává primář Záruba, zatímco Janu už si sestřička odvedla kvůli anestezii.

Za chvíli se vrací s tím, že pacientka už spí, a tak se i my jdeme připravit na vstup na sál. Primář Záruba vybral pro vložení implantátu řez pod bradavkou, protože implantát není tak velký. Díky tomu není pro nás jako pro diváky operace tolik krvavá, i když i tady je odsávání samozřejmě potřeba.

Přesto nejde o nijak příjemnou podívanou. Teď je třeba v prsu vytvořit prostor pro implantát, který se bude ukládat pod sval. Otvorem, který vznikl pod bradavkou, strčí doktor dovnitř dva prsty, kterými dlouhé minuty upravuje sval tak, aby udělal místo implantátu.

Sice říká, že to u téhle pacientky jde velmi snadno, přesto se zdá, že ten prostor v prsu musí vytvářet vší silou, drobné tělo Jany se celé otřásá, napůl odříznutá bradavka se komíhá sem a tam…

Když je tahle část hotová, bere primář do ruky sterilizovaný implantát a tím malým otvůrkem ho cpe (jiné slovo tu činnost tak dobře nevystihuje) dovnitř. Jakmile se to povede, následuje několik stehů, které už za pár týdnů nebudou vidět.

Čtěte také: 10 zajímavých faktů o vašich prsou: Poučí i pobaví

Což však neznamená, že ani plastika nebude vidět. Rozdíl je opravdu obrovský. Navíc i kdybyste Janu potkali poprvé, rozhodně poznáte, že prsa nejsou její, výběr kulatého tvaru není úplně šťastný, ale své příznivce si jistě najde. Sama Jana si ho samozřejmě přála.

Nicméně v tuhle chvíli je první prso hotové, a my ze sálu zase odcházíme. Pohledem na operaci druhého už se nechceme mučit, přestože všechno prý šlo jako po másle a často to bývá horší. Je šokující, že to netrvalo snad ani dvacet minut, protože doba strávená na sálu se zdála jako věčnost.

Až se Jana probere z narkózy, jistě bude šťastná, protože operace dopadla přesně podle jejích představ. Prsa budou ještě nějakou dobu bolet, bude muset chodit na pravidelné kontroly, ale určitě teď bude mít mnohem větší sebevědomí, než mívala. A my jí gratulujeme především k tomu, že se na operaci nemusela dívat. Těžko říct, zda by si ji nerozmyslela, kdyby se před ní šla podívat na sál...

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Chcete zhubnout? Pomůže vzorový jídelníček na 7 dní

5 způsobů, jak vypadat o deset let mladší

Chcete se zbavit brýlí? Přehled všech typů operací

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama