reklama

Cameron Diaz radí: Jak získat postavu snů?

Cameron Diaz ve své knize radí, jak se starat o své tělo a být konečně spokojená.

Foto: Profimedia.cz

Cameron Diaz bývala ženou, která s oblibou jedla ve fast foodech, měla problémy s váhou i s pletí. Co naopak neměla, byla kondice. Jenže tohle všechno bylo na začátku její kariéry. Dnes je Cameron 42 let, je mnohem moudřejší, zkušenější a paradoxně vypadá lépe než před dvaceti lety. Naučila se zacházet se svým tělem a napsala o tom knihu.

Ta kniha se jmenuje Body Book a nyní konečně vychází i v češtině. Vzhledem ke Cameroniným naivním rolím byste možná čekali klasickou příručku, která vám řekne, kolik čeho máte sníst za týden, a kolik sklapovaček musíte udělat, abyste byla krásná.

Jenže tak to není. Možná vás překvapí, jak sofistikovaná její kniha je. Jde tu o dlouhodobou a trvalou změnu životního stylu, ale i myšlení. To je totiž podle Cameron Diaz stejně důležité jako výživa a pohyb. Podle ní si ke svému tělu musíte nejprve najít vztah, abyste se o něj mohli dobře starat.

Jste to, co jíte

"Vaše tělo je vaše minulost, přítomnost a budoucnost. Nese v sobě paměť vašich předků, protože vás tvoří geny rodičů i geny rodičů vašich rodičů. Je to vyvrcholení všeho, co jste kdy snědla, souhrn veškerých vašich tělesných činností (vykonaných, nebo naopak nevykonaných) i úsilí o pochopení vašeho těla a péči o něj. A to, jak dobře se o své tělo staráte, rozhoduje o tom, jak dobře můžete žít," píše Cameron hned v úvodu.

Zdá se, že Cameron je ideálním člověkem, který vás může na cestě ke krásné postavě motivovat. Popisuje například, jak se v mládí celé tři roky každý den stravovala ve fast foodech. Měla kvůli tomu strašnou pleť, za kterou se styděla, ale přesto trvalo tak dlouho, než ji napadlo změnit své stravovací návyky.

Čtěte také: 5 nejčastějších chyb, které děláme při cvičení

A když jste na něco takhle dlouho zvyklá, je těžké najednou jíst zdravě. Ale když to dokázala Cameron, která jídlo miluje, dokážete to taky. Herečka vám přitom velmi čtivým způsobem vysvětlí, jak vaše tělo funguje, jak mu máte naslouchat, protože ono si pokaždé řekne, co potřebuje, a co mu naopak škodí.

Je příjemné, že ve své knize nepoučuje. V podstatě vypráví svůj příběh a vysvětluje jeho některé zákonitosti, což ale činí na odborném základě, důkladně a spolehlivě. 

Z vlastní zkušenosti

Neříká vám, co přesně máte jíst (i když některé tipy tu samozřejmě jsou), spíš se snaží, abyste si na to přišli sami: "Jen proto, že můžete něco vložit do úst, rozžvýkat to, polknout to a pak se toho zase zbavit, neznamená nutně, že je to jídlo. Znamená to jen, že to můžete vložit do úst, rozžvýkat, polknout a pak se toho zase zbavit," píše Cameron a dodává ještě jednu důležitou věc:

"Pokud správně nepochopíme to, jak naše tělo zpracovává potravu a co vlastně je ono opravdové jídlo, jsme jako zakletí lidé odsouzení k opakování chyb. Lidé, kteří se diví, proč se jim nedaří, jak by si přáli."

Kalorie jsou legrační věc

Co se týče samotné výživy, je prý mnohem lepší se starat o to, v jakém poměru jsou v naší stravě zastoupeny cukry, bílkoviny a tuky, než kolik kalorií jídlo obsahuje. Mimochodem, cukry prý Cameron doslova miluje, protože dodávají energii, ovšem upozorňuje, že cukr nerovná se vždy jen sladké, a že se to s cukry musí umět.

"Málokdy zvažuju kalorie, protože taková kalorie je vlastně docela legrační věc. Toto slovo se objevilo ve společnosti teprve ve 20. letech 20. století a od té doby jsme jím všichni téměř posedlí. Ale kalorie nejsou adekvátním měřítkem naší výživy. Kalorie nám dodávají energii, ale když máte pouze energii - bez zbylých výživových složek, dlouho nepřežijete."

Odpočinek? Jen osm hodin

Cameron rozebírá jednotlivé složky potravin, to, jak působí na organismus, jaké mají složení, a to od vlákniny a lepku přes rýži a luštěniny až po maso nebo třeba vodu.

A stejně podrobně a detailně rozebírá i pohyb a cvičení. Mimochodem: "Každý z nás, a opravdu bez výjimky, má ve svém těle pud, jenž ho nutí k pohybu, k aktivitě. Odpočinek po námaze a dostatek spánku jsou výjimečně důležité činnosti, jestliže chceme, aby se tělo vyléčilo a opravilo, ale člověk by měl odpočívat osm hodin v noci - a ne čtyřiadvacet hodin denně!"

Máte to v hlavě

Přestože by se mohlo zdát, že zásadní je strava a pohyb, to nejdůležitější se nachází až ve třetí části knihy, která se jmenuje Mysl. Tady vám Cameron pomůže s tím, jak všechny získané informace přeměnit v činy. Pomůže vám s motivací, naučí pracovat s vlastní myslí i odolat pokušení jíst nezdravě nebo necvičit. To vše na necelých třech stech stran.

Kniha Body Book vyšla česky v nakladatelství Jota a seženete ji za 448 Kč.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co udělalo z Kate Middleton módní ikonu? Správné barvy

Kam se schovat před předvánočním stresem?

Otázka moderní doby: Je velký zadek hezký?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama