reklama

10 důvodů, proč vám padají vlasy. Co s tím?

Možná nevíte, z jakého důvodu vám padají vlasy, a tak ani netušíte, čeho se vyvarovat.

Foto: Isifa/Thinkstock

Pokud vám padají vlasy, což by teď s příchodem jara, nebylo nic divného, asi vás příliš neuklidní, že mužům většinou padají mnohem více než ženám. Možná ale nevíte, z jakého důvodu vám tolik padají, a tak ani netušíte, čeho se vyvarovat.

Přinášíme deset nejčastějších důvodů, proč vlasy začínají padat. Seznamte se s nimi a posuďte, zda by se některý z důvodů přece jen nedal nějak eliminovat.

1) Příliš vitamínu A

Asi často slýcháte, že za padání vlasů může nedostatek vitamínů, a skutečně na to má vliv. Pokud ale užíváte příliš vitamínu A, může to mít přesně opačný efekt. Mnohem lepší je vitamín B, ale raději než na vitamíny se proto soustřeďte na minerály.

2) Nedostatek bílkovin

Pokud nepřijímáte dostatek bílkovin ze stravy, tělo si ho dodává tím, že se zbaví některých vlasů, aby je nemuselo zásobovat. Ztráta vlasů však nabíhá pomaleji a může se projevit klidně až dva nebo tři měsíce poté, co vaše tělo trpělo nedostatkem. Ujistěte se tedy, že je ve vaší stravě dostatek ryb, červeného masa i vajec. Jestli jste vegetariáni, neměli byste vynechávat ořechy, fazole, tofu nebo chia semínka.

3) Fyzický nápor

Pokud jste například po operaci, nebo se vaše tělo musí vyrovnávat s nějakou náročnou nemocí, není nic divného, že vám začnou také padat vlasy. Obyčejně rostou ve třech fázích. Na začátku je samozřejmě ta růstová část,ve které dorostou do nějaké délky, poté je fáze odpočinku, kdy už nerostou, ale prostě jen jsou, a poté nastává fáze, kdy vlas vypadne. 

"Událost, která je pro tělo stresující, může zapřičinit, že se naruší cyklus růstu vlasů, zrychlí se první dvě fáze a ta třetí nastává předčasně," vysvětluje newyorský dermatolog Marc Glashofer serveru Health. Ztráta vlasů navíc může přijít klidně i čtvrt nebo půl roku po daném traumatu. Jakmile je ale tělo fit, vlasy začnou zase růst normálně.

4) Těhotenství

Těhotenství může být jedním z příkladů pro výše zmíněný fyzický stres, a navíc se ještě v těle mění hladina hormonů, takže padání vlasů není nic divného. Za pár měsíců se ale všechno vrátí do normálu.

5) Hormony

Když už jsme u těch hormonů, kvalitu vašich vlasů stejně jako jejich padání mohou ovlivňovat i antikoncepční pilulky. "Některé z nich mohou aktivovat androgeny, tedy mužské hormony, čehož následkem může být zmenšení vlasových folikul a zvýšené vypadávání vlasů," vysvětluje texaský dermatolog Mark Hammond.

Čtěte také: Proč vlasy s věkem mění barvu a šednou?

Ztráta vlasů opět může nastat až po nějaké době užívání, což vás může trochu zmást. V každém případě neuškodí, když se o složení vašich pilulek poradít s lékařem, a případně vymyslíte nějakou šetrnější variantu.

6) Stres

Stejně jako fyzický nápor, i ten psychický může ovlivňovat vaše vlasy, i když o něco méně. Většinou to musí být opravdu závažná událost, aby zapřičinila padání vlasů, tedy například smrt blízké osoby, rozvod a podobně. Pokud se cítíte špatně kvůli čemukoli, zkuste fyzické cvičení, aby to na vás nemělo takový vliv.

7) Chudokrevnost

Jedna z deseti žen ve věku 20 až 49 let trpí chudokrevností v důsledku nedostatku železa, což také způsobuje ztrátu vlasů. Pokud máte podezření, že by právě tohle mohl být váš případ, zkuste jakékoli železo v tabletkách. To je nejrychlejší způsob, jak škody zase napravit.

8) Úbytek na váze

Jestli jste v poslední době nějak výrazně zhubli, je příčina padání vlasů jasná. Nemusí to ale znamenat, že jste hubnout neměli, nebo že to vašemu tělu nutně uškodilo. To jen tělo reaguje na fyzické změny. Samozřejmě nesmíte zhubnout příliš a ve vašem jídelníčku musí být všechny důležité látky.

9) Příliš účesů

Vlasy také mohou začít padat z úplně jednoduchého důvodu, a sice proto, že je příliš namáháte. Pokud neustále zkoušíte složité účesy, aplikujete spoustu stylingových prostředků, nemůžete se divit... Někdy to může být i špatným hřebenem, který vlasy trhá. Raději investujte a pořiďte si kartáč například s dřevěnými nebo kančími štětinami (velký výběr nabízí obchody Profimed), anebo spolehlivý Tangle Teezer, který prodává každé lepší kadeřnictví.

10) Stárnutí

Padání vlasů může být zapřičiněno i spoustou dalších zdravotních problémů jako je třeba snížená funkce štítné žlázy, anebo léčbou nemocí, klasickým příkladem je chemoterapie. Je ale třeba se smířit s tím, že jednou zřejmě přijde doba, kdy se v žádném ze zmíněných faktorů nepoznáte a vlasy vám začnou padat prostě jen v důsledku stárnutí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Věčná džínovina: Jak ji nosit tuto sezónu?

Sbohem, celulitido: Naučte se účinnou tuina masáž

Všechno je jinak! Pravdy o jídle, které už neplatí

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama