reklama

10 důvodů, proč používat opalovací krém. A začít hned

40 procent žen a 70 procent mužů stále ještě nepoužívá opalovací krém. Proč je třeba to změnit?

Foto: Nivea

Divíte se, proč před každým létem pořád dokola píšeme o opalování, a to hned několikrát? Protože 40 procent žen a 70 procent mužů stále ještě nepoužívá opalovací krém a dobrovolně tak zvyšují statistiky výskytu zhoubného nádoru kůže. Melanom ale není zdaleka jediným důvodem, proč byste se měli mazat.

Melanom, potažmo rakovina kůže je samozřejmě tím nejzávažnějším důvodem, proč byste před pobytem na sluníčku měli věnovat minutu času nakrémování. Každý ten důvod zná, slyšel o něm několikrát, ale přesto nad ním spousta lidí jen mávne rukou. Možná mají pocit, že jim se přece nic takového nemůže stát. Což je samozřejmě nesmysl.

Nicméně přinášíme dalších devět důvodů, proč je dobré používat ochranný krém proti slunci. Třeba vás přesvědčí některý z nich... Přinášíme i pár tipů na opalovací krémy, i když na značce zase tolik nezáleží. Důležitý je správný ochranný faktor a také jistota, že krém není prošlý - zbytky z loňska proto zahoďte. Účinné látky z nich už vyprchaly.

1) Bolestivé spálení

Asi už moc dobře víte, jak nepříjemná jsou třeba spálená záda. V noci se nemůžete ani otočit, bolí i obyčejné oblékání a navíc dobře víte, že to nejhorší, tedy loupání kůže, teprve přijde. Pozor ale dejte i na ty případy, kdy se jen lehce přichytnete. Nespokojte se s tím, že "to zhnědne". Ano, možná to zhnědne, jenže kůže si to všechno pamatuje a jednou to nasčítá a vrátí vám to. Jak? Dozvíte se v dalších bodech.

2) Pigmentové skvrny

Pokud nechcete mít kůži samou pihu a tmavou pigmentovou skvrnu, které na slunci vylézají jak houby po dešti, důkladně se krémujte, i když se jdete třeba jen projít po městě. Sluníčko přece nesvítí jen na pláži. Skvrny samozřejmě vznikají postupně, takže to, že v tuhle chvíli žádnou nemáte, ještě nemusí nic znamenat. Možná ji vaše kůže teprve "chystá". Důkladným mazáním zabráníte tomu, aby skvrna vylezla na povrch.

3) Vrásky

Kůže, která je pravidelně a bez ochrany vystavovaná slunci, stárne rychleji. Kvůli UVA záření totiž kůže ztrácí pružnost a vrásky vznikají mnohem rychleji.

4) Vysušená stará kůže

Vrásky přitom nejsou to nejhorší. Dejme tomu, že jemné linky mohou tváři dodat šmrnc. Jenže čím víc slunce na pokožku během života působí, tím hůř s věkem vypadá, a proto je třeba sluneční paprsky filtrovat. Snědá pokožka sice vypadá zdravě, ale jistě znáte ženy, které na slunci prosedí celé léto, už začátkem července mají barvu čokolády, a přitom jim jejich barvu ani trochu nezávidíte. Přestože mohou být mladé, jejich kůže vypadá minimálně o deset let starší, než je skutečnost. Je vysušená, matná a vrásčitá. A to nejen v obličeji.

5) Neustálá hydratace

Když už jsme u toho vysušování - pokud budete pravidelně používat opalovací krém, nejen že kůži chráníte, ale také ji tím zvláčňujete, což zejména v letním období velice ocení. Nebudou se na ní tvořit šupinky, a tím pádem vám i samotné opálení déle vydrží.

6) Prevence proti zhnědnutí

Jak už bylo řečeno, snědá pokožka vypadá sexy a zdravě, ale nic se nemá přehánět. Maximální bronz se nosil naposledy zhruba v době, kdy bylo nejvíc ze všeho "in" jezdit na Riviéru. Abyste tedy vypadali dobře i po několika letních měsících, je třeba si příjem slunce trochu rozložit a v určité chvíli se před ním raději začít schovávat. Pokud nechcete trávit dny ve stínu, nejvyšší ochranný faktor by se měl stát vaším dobrým kamarádem.

7) Rychlejší zhnědnutí

Na druhou stranu po zimě vypadáme všichni jako bledule, takže pokud chcete ten o něco hezčí odstín dohnat co nejrychleji, můžete si pořídit opalovací krém, díky kterému se opálíte nejen zdravým způsobem, ale i rychleji, protože obsahuje takzvané urychlovače opálení.

8) Příjemná vůně

Parfém i deodorant na pláži u vody za chvíli smyjete a asi se nebudete po každém koupání znovu vonět. Navíc parfém může na sluníčku na kůži způsobit pěknou neplechu. Když si ale pořídíte opalovací krém, který hezky voní, na parfém si ani nevzpomenete a ještě vás to donutí se natírat pravidelně.

9) Lepší než tričko

Myslíte si, že když si v případě, že jde do tuhého, vezmete tričko, abyste se nespálili, budete tak v bezpečí? Je to samozřejmě lepší než nic, ale je dokázáno, že krémy chrání před slunečními paprsky mnohem účinněji než textilie. Pokud je navíc tričko mokré, můžete ho doopravdy rovnou zahodit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

10 důvodů, proč vám padají vlasy. Co s tím?

Sbohem, celulitido: Naučte se účinnou tuina masáž

8 nejzbytečnějších cviků, které můžete klidně vynechat

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama