reklama

Přestaňte s kávou a vínem. Rozdíl poznáte už za 10 dní

Jak se vaše pleť i postava změní, když přestanete pít kávu a alkohol?

Foto: Isifa/Thinkstock

V Česku vypije každý z nás v průměru asi 160 litrů piva ročně a asi dvacet litrů vína. K tomu si přidejte ještě pár litrů tvrdého alkoholu, a o kávě ani nemluvě. Tu řada z nás pije zcela běžně hned několikrát za den. Bylo by tedy divné, kdyby alkohol a káva výrazně neovlivňovaly naše tělo.

Většina z nás pije alkohol pravidelně každý týden a kávou často začínáme každý svůj den. Speciálně ženy jsou zvyklé ji navíc pít s mlékem a cukrem, případně alespoň nějakým sladkým sirupem. Po obědě pak někdy neváháme a necháme si kávu připravit i se šlehačkou, kterou nám ještě navíc polijí karamelem.

Je tedy jasné, že to není úplně malý zásah do vašeho jídelníčku, který jinak klidně může být velmi zdravý a střídmý. Pojďme si tedy říct, co všechno se může stát, když se těchto dvou hříchů, tedy alkoholu a kávy, vzdáte.

Víno jako zmrzlina

V první řadě je třeba připomenout, že taková sklenice vína má asi 230 kilokalorií, což je zhruba stejně jako porce zmrzliny. Obyčejné café latte pak má asi 170 kilokalorií, pokud ho pijete neslazené a nedochucované. 

Britská charitativní společnost Royal National Lifeboat Institution se proto rozhodla uspořádat experiment, v jehož rámci lidé po dobu deseti dní pili pouze vodu nebo čaj bez kofeinu. A už za takto krátkou dobu na sobě pozorovali změnu.

Pít zdravěji, jíst zdravěji

"Myslela jsem si, že na sobě nepoznám žádný rozdíl, ale dostavil se nečekaně brzy. Pokaždé, když jsem si místo kávy dala čaj, cítila jsem se mnohem spokojenější. Kromě toho mě zdravé pití přimělo i zdravěji jíst. Největší rozdíl jsem pozorovala na své pleti. Byla zřejmě víc hydratovaná a vypadala svěžejší," popisuje pro deník Daily Mail čtyřiadvacetiletá Katie, jedna z účastnic pokusu.

"Teprve díky této výzvě jsem si uvědomila, kolik kávy a alkoholu běžně vypiju. Vůbec mi nedošlo, že jsem možná trochu závislá na lehké kole, kterou si celkem často dávám po obědě, abych si dodala energii," svěřuje šestadvacetiletá Alice. "Věděla jsem, že káva a alkohol vysušují pleť, ale nevěřila jsem, že tak moc. Moje tvář vypadala vážně skoro úplně jinak, a také mladší," dodává.

Čtěte také: Jíte správně? 20 potravin pro ploché břicho

Také se prý bála, že bez kávy se bude celou dobu cítit unavená, protože nebude mít svůj obvyklý "nakopávač", ale nakonec to bylo přesně naopak. Cítila se mnohem lépe než předtím.

"Nemyslela jsem si, že to bude něco těžkého, ale najednou mě překvapilo, že si vlastně nemůžu dát ani skleničku vína na konci náročného dne, což vlastně dělávám, aniž bych si to nějak zvlášť uvědomovala," přidává se sedmadvacetiletá Joanna. "A je samozřejmě osvěžující, když se každý den budíte s čistou hlavou a můžete ihned začít fungovat."

Kdyby experiment trval delší dobu, dámy by podle jeho tvůrců také pozorovaly změny na své postavě. Vůbec by přitom nemusely být nějak výrazně obézní, přesto by co nevidět měly menší, nebo dokonce úplně ploché břicho (pokud by se tedy každý den neládovaly dorty, hranolkami a zmrzlinou - tam potom omezení pitného režimu samozřejmě nepomůže).

Čtěte také: Co s vámi udělá každodenní šálek kávy?

Je ovšem pravda, že vypitý alkohol se podepisuje právě na oblasti břicha. Pokud tedy pravidelně cvičíte, zdravě jíte a břicha se stále nemůžete zbavit, je na čase obvinit právě víno, pivo či koktejly. O kávě s mlékem a šlehačkou ani nemluvě...

Mimochodem, zmíněná britská organizace vyhlašuje úplně stejnou mezinárodní výzvu, která proběhne mezi 2. a 12. červnem a přidat se k deseti dnům bez kávy a alkoholu můžete i vy. Je to skvělá motivace k začátku zdravějšího životního stylu a dměnou bude lepší pocit i hezčí vzhled.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

10 důvodů, proč používat opalovací krém. A začít hned

Teď chutnají nejlíp: Které potraviny mají právě sezónu?

10 kosmetických vychytávek, které vám zpříjemní léto

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama