reklama

Káva nemusí jen škodit: 10 zdravotních benefitů

Pokud kávy nepijete příliš, může mít na váš organismus i pozitivní vliv.

Foto: Isifa/Thinkstock

O tom, jak vám káva může uškodit, jsme psali už několikrát a samozřejmě je to pravda. Jenže když jí nepijete příliš, umíte si ji dávkovat a s ohledem na váš zdravotní stav tak příliš neriskujete, může mít i několik zdraví prospěšných benefitů.

Které to jsou?

1) Zlepšuje paměť

Existuje několik studií, jejichž výsledky se shodly v tom, že káva zlepšuje paměť, respektive schopnost mozku zapamatovat si nějakou informaci nebo třeba seznam věcí a později je zopakovat. Lépe to však poznají lidé, kteří kávu nepijí příliš často, a tak jejich reakce na kofein nejsou "otupené".

Jedna z těchto studií pak šla ještě hloub a zjistila, že lépe tento paměťový faktor působí na extroverty než na introverty, což také dokazuje, že každý na kofein reaguje trochu jinak, a tak se všechna (ne)doporučení ohledně kávy nemusí nutně týkat úplně všech.

2) Zlepšuje náladu

Kofein stimuluje nervový systém, což znamená nejen to, že "nakopne" vaši schopnost soustředění, ale také zlepší náladu a některé zdroje ho dokonce uvádí jako v souvislosti s nižším výskytem deprese, přičemž nejlépe působí právě ve formě kávy.

Ve správném množství totiž kofein podporuje přirozenou tvorbu takzvaného hormonu štěstí dopaminu, a také glutaminu, který zvyšuje imunitu, ale hlavně vyplavuje testosteron, což má uvolňující účinky. Na druhou stranu, pokud kofeinu bude příliš, může naopak zapřičinit agresi či vztek, ale tak to funguje se všemi druhy stimulantů. 

3) Probudí mozek

To asi všichni dobře známe - jakmile se cítíme unavení, dáme si šálek kávy a hned je to lepší a zase se můžeme soustředit na práci. Naše tělo totiž během dne produkuje víc a víc takzvaného adenosinu, který se má postarat o to, abychom večer přirozeně usnuli a odpočinuli si. A káva, respektive kofein jeho produkci brání, čímž nás udržuje v bdělém stavu.

Pokud to na vás nezabírá, buď kávy pijete příliš a váš mozek si na ni už zvyknul, anebo vaše káva není kvalitně připravená, případně je v ní až příliš vody či mléka.

4) Zvyšuje pozornost

To je dalším z častých důvodů, proč si lidé kávu tolik oblíbili. Šálek dobré kávy způsobí, že jsme bdělejší a pozornější. Což je důvod, proč například profesionální řidiči mají pořád po ruce kofeinové bonbony. Stejně ale funguje i čaj nebo energetické nápoje, a opět platí - pokud se to nepřehání, není na tom nic špatného.

5) Zlepšuje výkonnost

Kofein je přítomný ve spoustě různých nápojů a dalších doplňků pro sportovce, protože kromě výše zmíněného zlepšuje i fyzickou výkonnost.

Čtěte také: Co s vámi udělá každodenní šálek kávy?

"Musí se ovšem umět dávkovat, protože větší množství kofeinu se tělo brzy naučí tolerovat, a kofein tak ztrácí veškerý svůj pozitivní efekt," vysvětluje on-line magazínu The Atlantic fyziolog Matthew Ganio.

6) Zabraňuje problémům s erekcí

Odborníci z Texaské univerzity tvrdí, že muži, kteří pijí alespoň dva šálky kávy denně, mají o 40 procent menší pravděpodobnost, že budou jednou mít problémy s erekcí. Podle tamního profesora Davida Lopeze je to proto, že kofein pomáhá odpočinout těm správným tepnám a svalům, a ještě navíc zlepšuje tok krve.

Studie se však zúčastnili jen zdraví a štíhlí muži, čili ti ostatní by tento bod měli brát s rezervou.

7) Uklidňuje

Kofein je droga, ale neškodí tolik jako některé jiné a mnohem silnější drogy. Přesto i on má vliv na lidskou psychiku a dokáže uklidnit nervy a zmírnit stres.

Neurolog z Harvardu Charles Czeisler podle serveru Business Insider dokonce říká, že káva dokáže zlomit přirozený lidský rytmus a potřebu spánku, umí nás donutit nerozlišovat den a noc, takže je skvělým pomocníkem ve společnosti, jejíž ekonomické síly se z polí a farem přelévají do továren a kanceláří. Jestli je to dobře nebo ne, posuďte sami.

8) Brání nemocem

Pravidelné pití kávy, což jsou dva až tři šálky denně, může podle některých studií snižovat pravděpodobnost výskytu některých nemocí. Respektive u lidí, kteří pijí dva až tři šálky denně, se některé nemoci objevují méně než u jiných. Nejčastěji se v této souvislosti mluví o cukrovce druhého typu, rakovině jater a Parkinsonově chorobě.

9) Chrání játra

Na druhou stranu někteří odborníci prokázali, že káva skutečně dokáže například játra chránit. Díky kofeinu je tak menší pravděpodobnost nejen rakoviny, ale třeba i cirhozy jater a dalších onemocnění. Ti, kdo pijí kávu, prý skutečně mají játra v lepším stavu než ti, kdo ji nepijí vůbec.

10) Podporuje účinky léků

Samozřejmě jen některých, nejčastěji těch, které si berete třeba na bolest hlavy. Jejich účinek se díky tomu, že se k nim ještě napijete kávy, dostaví rychleji, působí intenzivněji a také déle. Některé léky na tyto účely proto kofein už přímo obsahují.

Nezapomeňte však na to, že káva vysušuje, takže musíte také pít dostatečné množství vody, aby nebyl váš organismus dehydrovaný, a bolesti hlavy se tím ještě nezhoršily.

Zkrátka, vždycky je dobré mít na paměti pozitivní, ale i negativní účinky kávy a pít ji jen v takovém množství, aby váš zdravotní stav ideálně zlepšila, nebo alespoň nepoškodila.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Účinný návod, jak úspěšně bojovat s pocením

Přestaňte s kávou a vínem. Rozdíl poznáte už za 10 dní

7 věcí pro zlepšení mozku: Barvy, meditace, pořádek

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama