reklama

Pro hezčí tělo i pocit: V létě bychom měli jíst jinak

V letě bychom měli jídelníček trochu upravit. Nejen kvůli postavě, ale proto, že si o to tělo přirozeně říká.

Foto: Isifa/Thinkstock

V letních měsících bychom měli svůj jídelníček trochu upravit. Nejen kvůli postavě, ale především proto, že si o to tělo přirozeně říká. V létě je nejen jiné počasí, ale mění se i naše zvyky, chováme se jinak, děláme jiné aktivity. Jak s tím tedy vyladit stravu?

S tím, jak se venku zásadně oteplí, máme mnohem víc chuti chodit do společnosti, pohybovat se venku, tak nějak přirozeně žijeme aktivnější život než uprostřed zimy. Kromě tepla nás ovlivňuje i to, že je mnohem déle světlo, díky čemuž máme pocit, že jsme méně unavení.

Léto nabíjí i škodí

Hezky to popisuje jedna stará taoistická filosofie, podle které je léto obdobím sucha a horka, kdy energie směřuje ven a je expanzivní - prýští a tryská do všech stran. Na jednu stranu je to sice velmi příjemné, ale na druhou nám vysoké teploty mohou i škodit. Ne jen fyzicky, ale i psychicky.

"Z orgánů v našem těle je na působení letních energií nějvíce citlivé srdce a tenké střevo. O srdce je třeba pečovat i proto, že ovlivňuje naše duševní a emoční rozpoložení, psychiku i vědomí. Zdravé srdce dává jasnost mysli, normální reakce a pocity radosti. V opačném případě máme chaotické myšlení a zhoršené vnímání, mohou se objevit i poruchy spánku či bušení srdce provázené nočním pocením," popisuje Eva Leňová z Akademie léčivé výživy.

Hořká chuť léta

Jak tedy srdci v létě ulevit? "Přetížené srdce kromě lásky nejlépe posílí pohyb a hořká chuť. Ta se z moderního jídelníčku bohužel vytrácí, ovšem právě léto je dobou, kdy jsme ochotni ji zařazovat nejvíce. Je totiž typickou chutí zelených salátů, čekanky, rukoly, řeřichy, ale hořké jsou i opečené oříšky, semínka nebo třeba kvalitní olivový olej," doporučuje Eva Leňová.

Kromě srdce patří k nejzatíženějším orgánům již zmíněné tenké střevo, jehož správná funkce ovlivňuje nejen schopnost vstřebávat živiny, ale zprostředkovaně i termoregulaci a kvalitu krve. Porucha funkce tenkého střeva se může projevit nedostatečnou schopností krve rozvádět živiny, někdy dochází až k ucpávání cév a bolestem na hrudi.

Co tedy teď jíst?

Nejvhodnějším jídlem pro letní období jsou proto lehké zeleninové polévky, které dodají dostatek tekutin i živin a jsou velmi dobře stravitelné. Můžeme je doplnit obilovinami, pro léto je typická a velmi oblíbená kukuřice, z luštěnin se doporučuje hlavně čočka. Lepší než kořenová zelenina jsou zelené natě, a také mořské řasy. 

Doporučuje se jíst to, co právě roste, a v létě to platí obzvlášť. V tomto období také vyzkoušejte všechno vařit kratší dobu. Vařená zelenina by přitom měla tvořit základ stravy, naopak se snažte omezit příjem bílkovin, hlavně v podobě masa a vajec. Pokud už se bez masa neobejdete, zkuste ho připravovat na ohni.

Jídlo, které ochlazuje

Velmi důležité je přehřátý organismus a především srdce pravidelně chladit čerstvým ovocem. Když z něj vytvoříte salát, který zakápnete jablečným octem nebo šťávou z citronu, můžete si ho klidně dát i místo oběda nebo večeře. Mezi ochlazující potraviny, které vaše tělo teď uvítá, patří i tofu nebo třeba jogurt.

V létě byste také měli méně solit a používat méně tuku, a naopak zvýšit příjem tekutin, abyste předešli přehřátí a dehydrataci. Nemusíte nutně pít jen vodu, vyzkoušejte třeba čaj bancha, vodu s jablečným octem nebo s plátky citrusů, skvěle ochlazuje i čaj z opraženého ječmene. 

Čtěte také: Nemůžete zhubnout? Musíte se naučit jinak myslet

Jednou za čas si můžete dopřát i vychlazenou sladkou limonádu nebo třeba kolu, která zažene žízeň a rychle dodá energii, ale pamatujte, že obsahuje spoustu cukru, takže by pro vás měla být spíš takovým dezertem než běžným pitím.

Vysoké teploty svádí k pití ledově vychlazených nápojů a k hltání zmrzliny a nanuků, jenže jejich teplota v rozehřátém těle oslabuje trávení, takže s nimi buďte opatrní.

V neposlední řadě myslete i na svoji postavu a mějte na paměti, kolik cukru a tuku asi obsahuje všechna ta zmrzlina a další osvěžující pochoutky, které coby osvěžení spořádáte mezi jídly. I obyčejný nanuk je vlastně jídlo, i jeho kalorie se počítají, takže se díky němu klidně může stát, že v létě přiberete, i když obědváte a večeříte výhradně zeleninové saláty.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Aby opálení hned nevybledlo: Jak se o něj starat?

Citlivá pleť je v létě pohroma: Možná se to týká i vás

VIDEO: Určitě se umíte natřít opalovacím krémem?

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama