reklama

Nebezpečí v kosmetické taštičce: Proč se o ni starat?

Špinavé štětce, prošlý make-up. Co všechno tyhle věci mohou způsobit?

Foto: Thinkstock

Špinavé štětce, prošlý make-up. Co všechno tyhle věci mohou způsobit? Kromě toho, že se s nimi nepracuje už tak dobře, jako když byly nové, a na tváři nevypadají tak dokonale, mohou způsobit i celkem vážné zdravotní problémy.

Začal se vám make-up drolit, špatně se roztírá, změnil konzistenci či vůni? Máte najednou pocit, že pudr či tvářenka dělá na tvářích spíš fleky a mapy? Začaly se vám dělat pupínky, kůže červená či svědí, a vy nevíte proč? Za tohle všechno mohou buď prošlá líčidla, nebo špinavé štětce či houbičky.

Mohou ale způsobit i mnohem závažnější věci. Odborníci z London Metropolitan University se rozhodli otestovat šest make-upů a zjistit, co se v nich děje, když projdou dobou spotřeby. U pěti z nich zjistili přítomnost škodlivých bakterií, z nichž čtyři mohou klidně způsobit i meningitidu či sepsi nebo septický šok.

Tvářenka i lesk na rty

Stejné bakterie se podle závěrů vědců tvoří i v prošlé tvářence či v lesku na rty. Konkrétně jde například o eubakterii, bakterii aeromonas, které mohou způsobit různé infekce a záněty, ale třeba i gastroenteritidu, dále tu byl enterobacter, který napadá zejména dýchací a močovou soustavu. Kromě nich se ve starých líčidlech nacházel i druh stafylokoka epidermidis, který je velmi odolný vůči antibiotikům. 

Takže vidíte, že akné či jiné povrchové problémy s pletí jsou vlastně ještě celkem zanedbatelným důsledkem používání starých líčidel. 

Všechny tyhle nepříjemnosti navíc ze samotných produktů přenášíte na štětce a houbičky. Proto nemusí pomoct jen to, že vyhodíte prošlý make-up, ale musíte důkladně vyčistit i všechny aplikátory, pokud je hodláte používat i nadále. A čistit by se samozřejmě měly pravidelně.

Pravidelná péče

Alespoň jednou za týden všechny štětečky a aplikátory vyprat ve vlažné vodě s trochou šampónu. Vše pak nechte přes noc důkladně uschnout. K dosušení nepoužívejte fény ani topení. Citlivý materiál, ze kterého jsou vyrobeny, by se totiž mohl poškodit. Štětce také nesušte vlasem nahoru, ať do nich voda nestéká a neusazuje se uvnitř. Lepší je je vodorovně položit například na ručníku. 

Pokud vám tato péče připadá nedostatečná, pořiďte si na čištění speciální antibakteriální sprej, který seženete například v prodejnách Sephora. S ním je čištění ještě jednodušší: Prostě ho nastříkáte na štětec a papírovou utěrkou z něj setřete všechny nečistoty.

Jak je to s trvanlivostí?

Tekutý make-up byste neměli mít déle než devět měsíců od data výroby. Naopak tuhý pudr při správném skladování vydrží i dva roky, stejnou dobu vydrží i lesk na rty, i když balzámy, do kterých saháte prstem je lepší zlikvidovat dřív. 

Také tvářenka vydrží dva roky, je-li pudrová, ovšem tu krémovou byste měli spotřebovat do šesti měsíců. Také na korektor se nespoléhejte déle než rok od otevření. Pokud máte řasenku déle než půl roku, je dobré se s ní navždy rozloučit a pořídit si novou.

Čtěte také: Pupínky: Zjistěte, co znamenají a zbavte se jich

Pokud je kosmetika již prošlá, mění často svojí barvu, vůni i konzistenci. Při kosmetickém úklidu také nezapomeňte na ořezání všech tužek, aby se na hrotech neobjevovaly bakterie, potřeba je to zvlášť u tužek, se kterými si malujete vnitřní linky očí. 

V každém případě a také dlouhodobě pomůže, pokud si v kosmetické taštičce necháte jen to nejnutnější. Přípravky, které jste nepoužila déle než čtvrt roku, odložte někam jinam, případně je rovnou vyhoďte, a mějte ve své koupelně nebo kosmetické tašce jen to, co používáte denně. 

Revizi si pak pro jistotu udělejte i v parfémech, jinak si koledujete přinejmenším o ekzém.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak vybrat správné boty na běhání? Začněte bosí

10 tipů, jak díky líčení opticky zvětšit oči

Jak oddálit stárnutí? Díky těmto 13 zvykům

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama