reklama

Blíž ideálu krásy: Co obnáší operace, která změní tvář?

I v Česku se dělají operace, které úplně změní tvář. Jak probíhají?

Foto: Profimedia.cz

Plastické operace, které téměř úplně změní tvář, neexistují jen ve filmu. Milují je americké i jihokorejské ženy, které si díky takovému zákroku plní sny o "evropštějším" obličeji. Podstoupit ho ale můžete i v Česku. Co všechno to obnáší, jak je to náročné a jak lékaři vlastně zjišťují, jaký tvar obličeje pro vás bude ten ideální?

Posun čelistí, jejich vyrovnání, profiloplastika, ortognátní operace... Všechny tyto názvy jsou platné pro operační zákrok, který více než jakýkoliv jiný v plastické chirurgii změní proporce obličeje. Přibližuje k ideálu krásy. A ano, je z vás skutečně jiný člověk.

Touto operací, ač se o tom nehovoří, podle lékaře prošla i Angelina Jolie. "Nastává doba, kdy se k těmto zákrokům z estetických důvodů budou odhodlávat i Češky," odhaduje uznávaný maxilofaciální chirurg René Foltán z pražské Perfect Clinic, která je u nás jediným pracovištěm, kde se tyto operace provádejí z čistě estetického hlediska.

Kdy to začalo?

První operaci provedl v USA již v roce 1848 doktor Hulliham. Tehdy šlo ale jen o úpravu skusu, tedy funkční záležitost. Estetiku v tu dobu nikdo neřešil. Velký rozvoj těchto operací nastal po válce, i když jejich účelem stále zůstávalo jen zlepšení skusu.

První požadavky na zlepšení estetiky obličeje se objevily až na přelomu 60. a 70. let minulého století. V 90. letech se úplně změnil důvod operací, zvláště ve Spojených státech. Hlavním motivem se stala estetika obličeje, do které se skus jen napasuje. Další zemí, kde se tyto operace zavedly už jako kosmetické, je Jižní Korea. Souvisí to s požadavkem tamních žen mít více anglosaský typ obličeje. V současné době se nejvíce operací z kosmetických důvodů dělá právě tam.   

Dramatická proměna vzhledu

Kvůli estetické proměně obličeje se o této operaci mluví jako o absolutním hitu plastické chirurgie, což patrně souvisí s tím, že je to jediná známá metoda, která dokáže efektivně a dlouhodobě změnit obličejový typ. Efekt operace je asi nejvíce dramatickou změnou, jakou může člověk prodělat. 

"Ve tváři dokážeme změnit vlastně od očí dolů vše. Můžeme pracovat s rozměry obličeje horizontálními (předsunutí nebo naopak zasunutí brady, horní čelisti a podobně), vertikálními (prodloužit nebo naopak zkrátit obličej), ale i šířkovými (rozšíření nebo zúžení obličeje) nebo můžeme vyrovnat symetrii obličeje. Nesmíme zapomínat na to, že to, co je hezké, musí být především symetrické. Přesto, že operujeme kosti, projeví se změna i na měkkých tkáních obličeje, které se snažíme napnout. Ortognátní operace má efekt obráceného faceliftu. A protože se nenapíná pouze kůže jako u klasického faceliftu, ale také svaly, je výsledek daleko markatnější a trvalejší," vysvětluje docent Foltán

Kromě skusu se mění i postavení zubů při úsměvu. Dokonalý úsměv lze také přesně naplánovat a spočítat. Musí při něm být vidět celé horní zuby a také trochu dásně nad nimi, ale ne moc. Plánování výsledného úsměvu je důležitou částí přípravy na operaci. Změna je trvalá, ale pokud výsledný efekt není dostatečný, dá se operace opakovat. Pokud je tedy v plánu změna nejen skusu, ale také úsměvu, musí být operace realizována v těsné spolupráci s ortodontistou.

Matematika krásy

Vnímání krásy je samozřejmě velmi individuální a to, co se líbí lékaři, nemusí lahodit pacientovi. Po opakovaných, důkladných pohovorech, kdy je lékaři jasná představa pacienta, přijde na řadu velmi přesná počítačová modelace estetického výsledku z profilu - podle pravidla, že co je hezké z profilu, je hezké i zepředu. Dokonce je možné vytvořit i 3D modelaci budoucího obličeje. 

Vědecky skutečně existují přesné parametry toho, co je hezké. Tedy zjednodušeně se dá říci, že krása se vlastně dá matematicky vyjádřit. Někdy je ale posunutí obličeje do těchto ideálních veličin pro pacienta tak velká změna, že si vybere něco méně dramatického.

Co to obnáší?

Samotná operace trvá asi tři a půl hodiny. Po operaci musí být čelist na šest týdnů znehybněná, k čemuž se používají malé gumičky, které se zachytí za speciální háčky na rovnátkách. Pacient si je mění sám. Z toho také pramení nutnost požívat první tři týdny tekutou a druhé tři týdny kašovitou stravu. To vše se dá zvládnout většinou velmi dobře. Problém pro některé pacienty bývají velké otoky. Obličej po jakékoliv operaci hodně oteče. Do tří týdnů asi 80 procent otoku opadne a klient se může vrátit do práce. Tedy pokud se neživí mluvením, které gumičky omezují.

Operace prý sice bolí, ale ne moc. "Jakto? Je to jednoduché. Posunují se kosti, ve kterých běží nervy, které se při operaci natáhnou, na což reagují opačně, a pacienti si tak spíše stěžují na pocit necitlivosti obličeje po operaci než na velké bolesti. Každopádně, dokud nemáme jako lékaři vše pod kontrolou, necháváme si pacienta na klinice, a teprve pak ho pouštíme domů," uzavírá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Žena a kosmetika? 15 minut denně, 2000 korun měsíčně

Zumba je out. Jaké cvičení bude v kurzu letos?

Chcete zadek snů za 30 dní? Stačí dřepy

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama