reklama

Ovoce, jež stálo čínského císaře trůn

Škoda, že většina Čechů zná liči pouze nakládané v konzervách. Pro Číňany je toto ovoce s hrbolatou slupkou a srdcovitým tvarem symbolem lásky. Důkazem velkého citu bylo především pro císařskou konkubínu paní Yang, které její císař nechal v 8. století oblíbené ovoce dovážet až z jižních oblastí Číny státní kurýrní službou. Plody se jí na stůl sice dostaly opravdu čerstvé, avšak neuvěřitelně nákladné expresní dodávky na vzdálenost 600 km napomohly k císařově pádu.

Liči původně pochází z čínských provincií Fukien a Kwangtung, kde dosud rostou stromy staré přes tisíc let.
Liči původně pochází z čínských provincií Fukien a Kwangtung, kde dosud rostou stromy staré přes tisíc let. | Foto: Profimedia.cz

Škoda, že většina Čechů zná liči pouze nakládané v konzervách. Pro Číňany je toto ovoce s hrbolatou slupkou a srdcovitým tvarem symbolem lásky.

Důkazem velkého citu bylo především pro císařskou konkubínu paní Yang, které její císař nechal v 8. století oblíbené ovoce dovážet až z jižních oblastí Číny státní kurýrní službou. Plody se jí na stůl sice dostaly opravdu čerstvé, avšak neuvěřitelně nákladné expresní dodávky na vzdálenost 600 km napomohly k císařově pádu.

Liči původně pochází z čínských provincií Fukien a Kwangtung, kde dosud rostou stromy staré přes tisíc let. Vietnamci však za pravlast liči považují své starověké království Annam  

Slaďoučké ovoce se v každém případě brzy rozšířilo do dalších oblastí a dnes se pěstuje po celé jihovýchodní Asii, na Madagaskaru, dokonce i v USA.

Trpělivost liči přináší!

Není divu bílá masitá dužnina připomínající texturou hroznové víno má sladkou osvěžující chuť, která je pro mnoho lidí návyková. Obsahuje hodně vitamínu C, což je dobré, a vprostřed hnědé kulaté semeno, což je rozčilující, protože zabírá místo lahodné dužnině a musíte je pokaždé vyplivovat. Rozlupováním strupaté červené slupky s růžovým nádechem lze krásně strávit celé odpoledne.

Zkuste liči ve vaší kuchyni

Poslední dobou se čerstvé liči začíná objevovat i v českých supermarketech. Pokud si na něm doma chcete pochutnat, přesvědčete se před koupí, že je zralé - na bobulkách nezůstala žádná zelená místa - a že není příliš staré bobulky by neměly být prasklé a určitě by z nich neměla téct šťáva.

Mimo sezónu díky narůstajícímu počtu vietnamských prodejen s potravinami a zeleninou můžete dostat liči nakládané v konzervách. Ovoce existuje také v sušené variantě, kdy je dužnina i s vnitřní peckou usušena na slunci.

Liči se výborně hodí do ovocných i zeleninových salátů, jimž dodá exotickou chuť. Použít je ovšem lze i v teplé kuchyni. Vyzkoušejte například kuřecí prsa s liči a karambolou.

Je libo kočičí oči?

Když jsem se procházela ulicemi Kuala Lumpuru, s odporem jsem obešla stánek s podivnými kyblíky, nad nimiž visel nápis "Mata kucing". V místním jazyce to totiž znamená kočičí oči a po tom, co všechno jsem v malajské metropoli viděla prodávat, jsem se tomu ani zvlášť nedivila. Později jsem se musela smát své chybě. V tom kyblíku nebyl žádný lektvar z kočičích očiček, ale ovoce longan nakládané v sirupu.

Longan je podobný liči, jeho kuličky však potahuje měkká žlutohnědá slupka. Vprostřed bílé průsvitné dužniny je opět tmavohnědé až černé semeno, které je tak velké, že zabírá větší část plodu než lahodná dužnina. Longan je populárnějším ovocem, než by se na první pohled mohlo zdát. Například v Thajsku se stal nejvýnosnějším exportovaným ovocem; nechává za sebou dokonce i ananas a durian. U nás se k longanu však dostanete jen v konzervované podobě.

Sušený longan hraje významnou roli v tradiční čínské medicíně. Je používán k povzbuzení tvorby krve a dodání energie. Bývá podáván v posilujícím čaji nebo polévce ženám po porodu a přepracovaným lidem.

Roztomilý vlasatec

Dalším příbuzným liči je rambutan, jenž na první pohled vypadá jako náš kaštan. Červenou slupku však nechrání tvrdé hroty, nýbrž dlouhé světlé chloupky. Ne nadarmo je název rambutanu odvozen od malajského slova rambut, což znamená vlasy.

Uvnitř se opět skrývá bílá či narůžovělá průsvitná kulička šťavnaté dužniny obsahující větší kulaté semeno, které je jedovaté. Chuť se téměř shoduje s liči a longanem je slaďoučká, jemně nakyslá.

Strom rambutan plodí ovoce dvakrát do roka. V rambutanové sezóně jsou pak ulice v jihovýchodní Asii plné červených chlupatých trsů rambutanu, které každý, kdo má na zahradě byť jediný strom, prodává na stáncích, na vozících či jen tak na dlažbě.

Ve vietnamských obchodech i některých supermarketech lze dostat konzervovaný rambutan. Tím ale člověk přijde o to nejkrásnější louskání jeho rozpustile chlupaté slupky. Jsem si jistá, že až jednou narazíte na čerstvý rambutan, okamžitě jej poznáte.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama