reklama

Tipy na saláty, které "uvaříte" cestou do práce

Stane se vám občas, že nevíte co k obědu či večeři? Máte sice hlad, ale ne zas tak moc velký, spíš chuť na něco dobrého, čehož příprava nezabere moc času a nezašpiní moc nádobí? Tady jsou tipy přesně pro vás!

Foto: Profimedia.cz

Stane se vám občas, že nevíte co k večeři? Máte sice hlad, ale ne zas tak moc velký, spíš chuť na něco dobrého, čehož příprava nezabere moc času a nezašpiní moc nádobí?

Tady jsou tipy a recepty přesně pro vás!

Rajčatový salát s tuňákem

Potřebujeme:

  • 500 g rajčat
  • 1 velká cibule
  • cca 200 g tuňáka z konzervy
  • sůl
  • pepř

Zálivka: 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce červeného vinného octa, cukr, 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru, nebo pažitky

Postup:

  1. Omytá rajčata nakrájíme na kostičky. Do mísy vložíme tuňáka i s olejem a vidličkou rozmačkáme.
  2. Přidáme rajčata, nasekaný kopr a najemno nakrájenou cibuli, osolíme a opepříme.
  3. Zalijeme zálivkou z oleje, cukru a octa a necháme salát krátce proležet v chladničce.

Mrkvový salát s ořechy

Potřebujeme:

  • 750 g mrkve
  • sůl
  • pepř
  • 75 g ořechů
  • list hlávkového salátu
  • 3 kolečka citrónu

Zálivka: 6 lžic citrónové šťávy, 3 lžíce oleje, 3 lžíce cukru

Postup:

  1. Očištěnou mrkev nastrouháme najemno, osolíme a opepříme. Přidáme nasekané ořechy a zalijeme zálivkou.
  2. Necháme salát asi 15 minut odležet a poté podáváme na listu hlávkového salátu. Zdobíme kolečky citrónu.

Kuřecí salát s chřestem

Potřebujeme:

  • 380 g pečeného kuřecího masa
  • 1 malá konzerva mandarinkového kompotu
  • 150 g dušených žampionů nakrájených na plátky
  • 150 g vařených chřestových výhonků

Majonéza: 1 žloutek, 1/8 l oleje, 1 lžička hořčice, sůl, cukr, pepř

Postup:

  1. Maso nakrájíme na nudličky, přidáme na větší kousky nakrájený chřest, okapané mandarinky a žampiony.
  2. Žloutky odstáté v pokojové teplotě, hořčici  a koření vložíme do mixéru a šleháme. Postupně přidáváme po lžících olej. Vyšlehanou majonézu nalijeme na salát. 


Sýrový krém s bylinkami

Potřebujeme:

  • 75 g másla
  • 200 g taveného sýru
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • špetka strouhané citrónové kůry
  • 1 malý stroužek česneku
  • hrst nasekaných čerstvých bylinek
  • 1 lžička tymiánových lístků
  • 1 lžíce petrželky
  • 1 lžíce kopru
  • 1 lžíce pažitky
  • 1 lžíce meduňky
  • 1 lžíce bazalky
  • sůl
  • pepř
  • 40 g řeřichy
  1. Sýr utřeme s máslem a smícháme s prolisovaným česnekem a nasekanými bylinkami, osolíme a opepříme.
  2. Ochucený sýr vložíme do misky a necháme v lednici asi 4 hodiny odležet.
  3. Nastříháme lístky řeřichy, osušíme a položíme na talíř.
  4. Sýr vyklopíme na řeřichu a podáváme.

Krevetový salát s chřestem

Potřebujeme:

  • 500 g chřestu
  • 250 g mražených krevet
  • 2 pomeranče

Zálivka: 5 lžic majonézy, 2 lžíce smetany, 1 lžíce sherry, 1 lžička citrónové šťávy

  1. Krevety necháme povolit při pokojové teplotě, smícháme s uvařeným, na kousky nakrájeným chřestem.
  2. Pomeranče rozpůlíme a vydlabeme. Dužninu nakrájíme na kostičky a přidáme  ke krevetám.
  3. Vše zalijeme zálivkou z majonézy, smetany a sherry.

Ledový salát s pomeranči

Potřebujeme:

  • 1 hlávku ledového salátu
  • 1 malý pomeranč
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce octa
  • sůl
  • cukr
  1. Salát zbavíme ovadlých vnějších listů, hlávku rozčtvrtíme, opereme a necháme okapat.
  2. Pomeranč oloupeme a dílky pokrájíme na kousky.
  3. Přidáme na kousky natrhaný salát a zalijeme zálivkou z jogurtu, oleje, cukru, soli a octa.

Dobrou chuť!

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama