reklama

Český fenomén: Má se chlebíček bát o svůj "chlebíček"?

Když slavíme, slaví s námi. Když přijde návštěva, mizí ze stolů rychlostí blesku. Když máme malý hlad a velkou chuť na něco dobrého a pikantního, je všude k mání. Český chlebíček stále chutná, ale má se bát o svou budoucnost?

Foto: www.vseovareni.cz

Když slavíme, slaví s námi. Když přijde návštěva, mizí ze stolů rychlostí blesku. Když máme malý hlad a velkou chuť na něco dobrého a pikantního, je všude k mání. Český chlebíček stále chutná, ale má se bát o svou budoucnost?

Dovedete si Silvestr či jiné hromadné oslavy představit právě bez salátem nasáknuté veky a bohaté oblohy? Já tedy ne…

Typický český chlebíček je upřímný a na nic si nehraje

Je téměř vždy dostatečně kalorický, relativně levný, dobře vypadá, a… a samozřejmě skvěle chutná. Kromě toho je jako chameleon, existuje nepřeberné množství chlebíčkových variant, takže na své si přijdou jak masožravci, tak ortodoxní vegetariáni. Chlebíček moc dobře ví, že jeho největší tajemství je ukryto ve správné volbě salátu či pomazánky, které unylé bílé vece dodají pořádný říz. Dál už následuje bohatá obloha ze šunky, vajec, debrecínky, okurků, rajčat, hermelínu, rybích oček či jiných, lákavých kombinací.

Český chlebíček se stal zkrátka fenoménem...

...který snad kromě luxusních restaurací nalezneme všude - volá na nás z nádražních bufetů, rychlých barů i mnohých kaváren. Mezi nejoblíbenější varianty tzv. otevřeného sendviče patří varianta šunková, hermelínová a ryačatová. Chlebíček je zkrátka věčný, dokonce se nevytratil ani s příchodem nového tisíciletí… Přežije tohoto Silvestra i rok 2012? Pojďme se podívat na konkurenty, kteří českému chlebíčku šlapou na kůrku…

Studený Silvestr, studená kuchyně

Silvestr je tady! Slavíte, neslavíte? Ať tak či onak, poslední den roku je nejen přehlídkou bujarého veselí, ale také hrůzostrašných kombinací alkoholických nápojů a rychlých chuťovek v mnoha různých podobách. Jen málokde se na stole objeví polévky, omáčky, pečené maso - první linie patří rychlému a hlavně studenému občerstvení, kterému vévodí nejen zmiňované chlebíčky, ale celá řada inovativních rychlovek, chuťovek a lahůdek, které si hledají trvalé místo nejen v silvestrovském menu. Vedle chlebíčků tak najdeme kanapky, jednohubky, různé slané listové pečivo, křupky, krekry, pomazánky na vidličku, případně různé pizzy a mini pizzy. Fantazii se meze nekladou a s přívalem mnoha exotických surovin ze všech koutů světa zvoní českému chlebíčku hrana. Nebo ne?

Konkurence č. 1: Kanapky chroupejte z kanape!

Jen si tak lehnout na kanape a chroupat kanapky. Kanapky? Tyto drobné chuťovky jsou mnohem menší než chlebíčky, a jejich základem není veka z bílé mouky, ale tmavý chléb o velikosti přibližně 8x3 cm. Dekorace kanapek by měla odpovídat chlebovému základu, tedy jedná se o uzeniny, masové a jiné pikantní pomazánky, pečené nebo vařené maso a chuťově ostřejší a aromatické sýry. Kanapky se podávají jako studené pohoštění, ale ještě před tím můžeme pečivo krátce opéct. Místo tmavého chleba můžeme použít šikmým řezem krájené celozrnné bagety nebo slané krekry, ale držíme se důležité zásady - kanapky jsou bohatě zdobené a na rozdíl od jednohubek je nezdobí párátka. Kanapky zkrátka míří přímo do úst!

Podlehnete třeba kanapce s uzeným lososem a bylinkovým krémem, nebo kanapce s uzeným kachním prsem? Vyhrají lákavé kombinace před bílou vekou s vlašským salátem a šunkou? Já chlebíčky miluji, jen musí být zvolena správná kombinace surovin. Kanapky jsou jistě originální, ale cizokrajné a povětšinou drahé ingredience si nezadají s tradičními českými produkty.

Konkurence č. 2: Do úst patří jednohubky

Vzdálenou sestřenicí a blízkou sestrou chlebíčků jsou jednohubky. K jejich přípravě je nejčastěji použit obyčejný bílý rohlík krájený na pravidelná kolečka.Velikost a výška jednohubek odpovídá rozměrům běžných úst, tedy počítejme čtyři až pět centimetrů. Vzhledem k jejich miniaturním rozměrům nelze očekávat bohatou dekoraci například v podobě šunkové pěny, vhodnými surovinami jsou tak pomazánky, krájená klobáska, sardelky, sýr, olivy či na kolečka krájené okurky. Samozřejmě můžete popustit uzdu fantazie a vytvořit si jednohubkysladké, ovocné či jakékoliv jiné, ale ty pikantní jsou základ.

Dalším znakem jednohubek jsou párátka, ať už běžná či různobarevná, která propíchnou jednohubku se všemi surovinami skrz naskrz. Výhodou párátek je snadná manipulace, přímočaré vkládání do úst a ingredience, které drží pohromadě a nemají šanci se rozpadnout.
Patří jednohubky mezi velké konkurenty chlebíčků? Za sebe mohu říct, že nikoliv. Většinou se dělají společně s chlebíčky a ruku v ruce se také nabízí. Přestože jsem nenašla historii jednohubek, domnívám se, že stejně jako chlebíčky jsou českým fenoménem číslo dvě.

Konkurence č. 3: Slané pečivo z trouby vytažené

Jestliže se vám zajídají obložené chlebíčky, kanapky a jednohubky, skvělou alternativou je slané pečivo v podobě masových a sýrových závinů, které mají bohatou náplň uvnitř a navíc jsou přímo vytažené z trouby…

Klasikou ve slaných dobrotách jsou záviny z listového těsta, případně ze stejného těsta různé tyčinky sypané mákem, solí, kmínem a sýrem, pagáčky se škvarkami či listové šneky plněné sýrem, šunkou, pikantní zeleninou či žampiony.
Fantazii se meze nekladou, takže na prohýbajícím stole se mohou objevit i mini pizzy, které chuťově nahradí i slaný koláč od mistra pizzaře či anglické rohlíky se slaninou. 
Konkurence chlebíčkům? Ta vůně je neodolatelná a chuť jistě také, ale pracnost a náročnost si se studenou kuchyní nezadá. Na druhou stranu před každou hospodyňkou, která se do pečených slaných dobrot pustí, klobouk dolů!

Konkurence č. 4: Pomazánky na vidličku a pečené brambory

Tak tohle já můžu! Všemožné pomazánkové hity - budapešťská, pikantní sýrová, česneková nebo tvarůžková… Dokážu je sníst jen tak, samotné bez pečiva (méně kalorická varianta), nebo s čerstvou bagetou (kalorická bomba)… Rozmanité pomazánky jsou hitem nejedné české kuchyně, neboť jsou rychlé, vděčné, zdravé, s fantazií a dlouho vydrží.Stačí mít v ledničce tvaroh, máslo, tavený sýr a česnek a nejjednodušší varianta pomazánky je na světě. Oslavy Silvestra jsou pro pomazánky na vidličku jako dělané. Připravte si několik misek a ty naplňte nejoblíbenějšími pomazánkami. Mějte dostatek pečiva - jak čerstvé, tak i starší, které můžete krátce opéct.

Skvělou variantou jsou brambory krájené na plátky nebo na osminky, bohatě solené, pečené v troubě s bylinkami a česnekem, které v kombinaci s lákavými pomazánkami vytvoří neuvěřitelnou symfonii chutí… a ta vůně… a ta zlatavá barva! Takže chlebíčky nebo brambory s pomazánkou? Dilema nechť rozhodne letošní Silvestr!

Vážení a milí, rok 2011 má před sebou posledních pár dnů. Slavíte Silvestr nebo je ta poslední noc pro vás pouze plynulým přechodem do prvního dne nového roku? Ať tak či onak, přivítejme další rok s chutí do jídla a do života! Krásný nový rok 2012!

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama