Recept na hamburger přímo od Pohlreicha!

Začíná nám sezóna grilování a venkovních dýchánků.  Marně se neříká, že v jednoduchosti je krása a proto pro vás máme super rychlý recept přímo od Zdeňka Pohlreicha. Tak dobrou chuť!

Mletého masa se v žádném případě nebojte

„Steak je sice základem řemesla i korunou grilování, ale grilování bez hamburgerů a mletého masa je jako sex bez ženský nebo motorka na elektřinu," pronesl vloni Šéf na grilu Zdeněk Pohlreich. A názor nezměnil, v úvodu druhé řady tohoto pořadu rovnou radí, abychom se mletého masa v žádném případě nebáli a nezříkali. Je cenově dostupné, dá se dobře dochutit a tvarovat a navíc jeho příprava je rychlá.

Abychom skutečně věděli, co jíme, bude nejlepší, když si hovězí maso umeleme sami. Pokud koupíme maso kvalitní, libové, nepotřebujeme jako pojivo vejce ani strouhanku. Stačí čerstvé maso třeba z plecka, které si ochutíme hrubozrnnou francouzskou hořčicí, solí, zeleným pepřem, worcesterem - a máme skvělý materiál na hamburger. Maso si zaslouží dobře ručně promíchat a vytvořeným karbanátkům prospěje chvilka odpočinku v lednici před přípravou.

Začínáme grilovat...

Maso si musí ale odpočinout i po tepelné úpravě před podáváním. Na začátku grilování je necháme v klidu zatáhnout, než jde samo lehce z roštu, pokud tuto zásadu dodržíme, čistě ho obrátíme. Pak už jen nahřejeme kvalitní bílé pečivo, před obložením potřeme rozříznutou housku majonézou a obložíme směsí listových salátů, rajčetem a kolečky čerstvé cibule.

A co když nemáte rádi hamburgery?

Pokud nemáte rádi hamburgery, kupte si klasický steak z roštěnce. Šéf radí, aby byl minimálně dva a půl centimetru vysoký a odležený. V hmoždíři připravte marinádu z kvalitního olivového oleje, rozmarýnu, oregana a tymiánu a touto báječnou zelenou pastou potřete plátky masa.

Mezitím, co se hovězí marinuje, opečte větvičku rajčat, kterou smíchejte v míse s pastou z česneku a oleje z pánve, okořeňte pepřem a sekanou petrželí. „Čerstvost, to je ta ingredience, která se nedá ničím nahradit," říká Zdeněk Pohlreich, když se rozplývá nad aromatickou vůní rozpukaných smažených rajčat a zelené petržele, která teplý salát osvěží a ovoní.

Recept na hamburger přímo od Pohlreicha!

Doba přípravy: 15 minut
Teplota: přímý vysoký žár 230-290 °C

Připravte si:

750 g mletého hovězího masa
20 g zeleného pepře
20 g čerstvého tymiánu, nasekaného
6 ml worcestrové omáčky
15 g francouzské hořčice
mořskou sůl
čerstvě namletý pepř

6 housek na hamburger
100 g listů rukoly
1 cibuli, nakrájenou na plátky
3 rajčata, nakrájená na plátky
kečup, majonézu, dip nebo prostě to, co máte rádi

Pusťte se do toho:

1. Ve velké míse smíchejte ingredience na burgery a vše dobře promíchejte.

2. Ze směsi vytvořte 6 plochých bochánků. Takto připravené je zakryjte mikrotenovou fólií a uložte do lednice.

3. Připravte gril na přímé grilování. Burgery grilujte 
3-5 minut z každé strany.

4. Housky rozkrojte a dejte na gril. Bude jim stačit půl až jedna minuta.

5. Na spodní půlku housky dejte nejprve list salátu, na něj burger, cibuli, plátek rajčete, omáčku dle chuti a přiklopte druhou půlkou housky.

Hamburger od Zdeňka Polreicha
 

Centrum.cz | Atlas.cz 1999 – 2014 © centrum holdings O nás | Všechny služby | Volná místa | Reklama | Propagace podnikání | Všeobecné podmínky | Cookies | Nápověda

Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků je bez souhlasu centrum holdings zapovězeno.