reklama

Chřestová sezóna v plném proudu: 10 TOP receptů

Dnes vám přinášíme 10 vynikajících receptů na velmi zdravá a přitom i velmi chutná jídla připravená z chřestu. Chřest je považován za vyhlášenou delikatesu, ale doma nebývá úplně běžně připravován. Vyzkoušejte některý z receptů a určitě si chřest také oblíbíte.

Foto: Profimedia.cz

Dnes vám přinášíme 10 vynikajících receptů na velmi zdravá a přitom i velmi chutná jídla připravená z chřestu. Chřest je považován za vyhlášenou delikatesu, ale doma nebývá úplně běžně připravován. Vyzkoušejte některý z receptů a určitě si chřest také oblíbíte.

RECEPT č. 1: Chřestové smažené tyčinky

Doba přípravy: 20 minut

Ingredience

  • 1 sklenice nakládaný bílý loupaný chřest

Na obalení

  • 60 g jemná strouhaná houska
  • škrobová moučka
  • 50 g strouhaný sýr parmazánského typu
  • 1 ks vejce

Podle chuti

  • sůl

Podle potřeby

  • olej na smažení

Postup přípravy receptu

1. Nakládaný chřest necháme okapat. Jemně strouhaný aromatický sýr promícháme se strouhankou. Vejce rozšleháme se lžící vlažné vody.

2. Okapaný chřest obalíme ve škrobové moučce, smočíme v rozšlehaném vejci a obalíme ve strouhance smíchané se sýrem. Obal zopakujeme a ve vyšší vrstvě oleje chřest usmažíme dorůžova. Necháme okapat na papírové utěrce.

3. Smažený chřest podáváme teplý s nejrůznějšími dipy, čerstvou zeleninou a pečivem. Chřestové tyčinky však můžeme podávat i s bramborovou kaší jako lehkou večeři.

RECEPT č. 2: Jemná chřestová polévka se sýrem

Doba přípravy: 1 hodina

Ingredience

  • 40 - 50 g máslo
  • 500 g bílý chřest
  • 100 g tvrdý sýr
  • 2 ks žloutek
  • 50 - 100 ml smetana na vaření
  • 250 g brambory
  • 1 hrst pažitka

Podle chuti

sůl, muškátový oříšek, mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

1. Brambory oloupeme a celé uvaříme v menším množství osolené vody doměkka. Oloupaný chřest nakrájíme na kousky asi 3 - 4 cm dlouhé. Pažitku jemně usekáme a sýr nastrouháme.

2. Uvařené brambory vyjmeme z vody, necháme vychladnout a nastrouháme. Žloutky utřeme s máslem dohladka. Ve vývaru z brambor uvaříme nakrájený chřest doměkka. Pak přidáme nastrouhané brambory, utřené máslo se žloutky a strouhaný sýr. Polévku krátce povaříme, dochutíme solí, muškátovým oříškem, pepřem a zjemníme smetanou. Vše prohřejeme, zasypeme pažitkou, ale již nevaříme.

3. Jemnou chřestovou polévku se sýrem můžeme podávat jako předkrm nebo samostatný chod s opečenými toasty.

RECEPT č. 3: Chřest se šunkou a sýrem

Doba přípravy: 1 hodina 15 minut

Ingredience

  • 2 lžíce petrželka
  • 200 g vepřová šunka od kosti
  • 70 g eidam
  • 70 g ementál
  • 3 lžíce máslo
  • 500 g bílý chřest
  • 70 g gouda
  • 1 lžíce třtinový cukr

Podle chuti

mořská sůl, smetana, mletý bílý pepř

Postup přípravy receptu

1. Odřízneme tvrdé konce chřestu a oloupeme oddenky. Chřest povaříme v páře cca 12 minut (v horké vodě cca 9 minut), scedíme a necháme zchladnout. Ponecháme si asi 1,5 dl vývaru z chřestu.

2. Vychladlý chřest pokrájíme na kousky asi 4cm dlouhé, proložíme nudličkami šunky. Pak připravíme lehký bešamel z másla, chřestového vývaru, cukru, soli a kapky smetany.

3. Do zapékací formy vložíme kousky chřestu, promícháme se šunkovými nudličkami, osolíme, opepříme, zalijeme lehkou bešamelovou omáčkou, případně zakápneme citronovou šťávou. Posypeme nasekanou petrželí a promícháme. Dáme lehce zapéct, cca 10 minut, pak vyjmeme, posypeme nastrouhaným sýrem a dále zapékáme, dokud se sýr neroztaví.

4. Chřest se šunkou a sýrem podáváme s vařenými brambory nebo pečivem a samozřejmě s bílým vínem.

RECEPT č. 4: Chřest s holandskou omáčkou

Doba přípravy: 45 minut

Ingredience

  • 200 g vepřová šunka
  • 1/2 svazku bazalka
  • 750 g brambory
  • 1 kg zelený chřest
  • 2 lžičky kapary
  • 200 g máslo
  • 1,5 kg bílý chřest
  • 4 ks žloutek
  • mletý bílý pepř, cukr, citronová šťáva, sůl

Postup přípravy receptu

1. Omyté brambory vaříme asi 20 minut v osolené vodě. Bílý chřest oloupeme celý, u zeleného pouze dolní třetinu. Vaříme je odděleně v osolené vodě s trochou cukru. Bílý vaříme asi 15 a zelený kolem 10 minut. Poté je opatrně vyjmeme, necháme okapat a uchováme horké.

2. Bazalku omyjeme, osušíme a najemno nasekáme. Máslo necháme vzkypět a sebereme pěnu. Ve vodní lázni šleháme žloutky s 8 lžícemi chřestového vývaru, pepřem a solí. Zvolna přiléváme máslo.

3. Přidáme nahrubo nasekané kapary a bazalku. Omáčku osolíme, opepříme a dochutíme citrónovou šťávou.

4. Brambory slijeme a oloupeme. Brambory se šunkou, chřestem a holandskou omáčkou upravíme na talíře a servírujeme.

RECEPT č. 5: Špagety s krevetami a chřestem

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience

  • 3 lžíce suché bílé víno nebo vermut
  • 100 g tvaroh
  • 1 ks středně velká cibule
  • 2 lžíce dijonská hořčice
  • 300 g syrové loupané krevety
  • 200 g špagety
  • 1 lžička čerstvě mletý pepř
  • 250 g pokrájený blanšírovaný chřest
  • 1 lžička sůl
  • 1 lžíce olivový olej
  • 200 g konzervované vodní kaštany

Postup přípravy receptu

1. Uvaříme špagety podle návodu na obalu.

2. Mezitím rozehřejeme v těžkém kastrolu olej a cibuli (nakrájenou na plátky) na něm podusíme doměkka, přidáme očištěný chřest a na plátky nakrájené vodní kaštany a za stálého míchání minutu vaříme. Snížíme teplotu a přidáme tvaroh, hořčici, víno nebo vermut, sůl a trochu pepře. Přidáme krevety a necháme 3 - 4 minuty prohřát. Pozor, aby se omáčka nevařila.

3. Špagety necháme okapat a přidáme je do omáčky. Dobře promícháme.

4. Hotové špagety s krevetami a chřestem vyklopíme na velkou nahřátou servírovací mísu nebo rozdělíme přímo na talíře a podáváme.

RECEPT č. 6: Chřest tety Aničky

Doba přípravy: 1 hodina

Ingredience

  • 8 ks sterilovaný chřest
  • 400 g listové těsto
  • 8 plátků šunka

Na ozdobu

  • petrželka kudrnka

Na potření

  • 1 ks vejce

Podle potřeby

  • hladká mouka, strouhaný sýr

Postup přípravy receptu

1. Listové těsto vyválíme a nakrájíme na osm obdélníčků.

2. Okapaný sterilovaný chřest zabalíme do plátků šunky, položíme na obdélníček z těsta, na kratších stranách přehneme přes šunku, potom přehneme těsto po delších stranách a po celé délce je prsty ozdobně zmáčkneme.

3. Psaníčka přendáme na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem,posypeme strouhaným sýrem, vložíme do rozehřáté trouby a dozlatova upečeme.

4. Chřest tety Aničky podáváme jako teplé pohoštění třeba k čaji nebo k vínu. Psaníčka ozdobíme snítkou petrželky kudrnky.

RECEPT  č. 7: Chřestový salát s vejci

Doba přípravy: 25 minut

Ingredience

  • 500 g chřest
  • 3 lžíce sůl
  • 1 špetka mletá pálivá paprika
  • 2 lžíce petrželka
  • 1 špetka cukr
  • 2 lžíce bílý jogurt
  • 1 lžička hořčice
  • 4 ks vejce
  • 1 lžička citronová šťáva
  • 100 g majonéza

Postup přípravy receptu

1. Uvaříme vejce natvrdo. Uvařené vychladíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Petrželku nasekáme.

2. Chřest oloupeme a nakrájíme na 2 cm dlouhé kousky, svaříme 3 litry vody se 3 lžícemi soli a špetkou cukru, přidáme chřest a povaříme ho asi 3 minuty. Poté chřest opláchneme pod studenou vodou.

3. V misce si smícháme majonézu a jogurt, smícháme s hořčicí, paprikou a petrželkou. Dochutíme solí a čerstvě vymačkanou citronovou šťávou.

4. Chřest smícháme s plátky vajec, dáme na talíř a zalijeme omáčkou.

RECEPT č. 8: Chřestové rizoto

Doba přípravy: 45 minut

Ingredience

  • 600 g zelený chřest
  • 50 ml vývar
  • 30 g máslo

Na ozdobu

  • 1 svazeček kadeřavá petrželka

Podle chuti

  • mletý bílý pepř, sůl

Příloha

  • 300 g rýže
  • 2 ks červená cibule
  • 200 ml mléko
  • 800 ml horký vývar
  • 1 ks oranžová paprika
  • 60 g máslo
  • 100 ml smetana
  • 1 ks červená paprika

Postup přípravy receptu

1. Cibuli oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na silnější půlkolečka. Papriky zbavíme zrníček a nakrájíme na kostičky.

2. Rozpustíme máslo a osmahneme na něm cibuli. Přidáme rýži a orestujeme ji. Vmícháme papriku, osolíme a zalijeme mlékem. Až je mléko nasáklé, přidáme po troškách vývar a potom vždy, když se znovu vsákne. Stále promícháváme. Když je rýže téměř měkká, přidáme smetanu a pod pokličkou necháme dojít. Nakonec podle chuti dosolíme a opepříme.

3. Výhonky chřestu oloupeme a zbavíme zdřevnatělých konců. V pánvi rozehřejeme máslo a výhonky opečeme. Podle chuti je osolíme, opepříme, podlijeme vývarem a 10 minut podusíme.

4. Krémovou rýži a dušený chřest podáváme zdobený čerstvou petrželkou.

RECEPT č. 9: Chřest s jahodami

Doba přípravy: 10 minut

Ingredience

  • 3 lístky máta
  • 1 g třtinový cukr
  • 1 kopeček vanilková zmrzlina
  • 20 g chřest
  • 5 ml ocet balzamico
  • 100 g jahody

Postup přípravy receptu

1. Jahody nakrájíme na čtvrtky, uvařený chřest nakrájíme na špalíčky. Vše promícháme, zakápneme balzamickým octem a necháme odležet cca hodinu v chladu.

2. Jahodo-chřestovou směs servírujeme s vanilkovou zmrzlinou, posypanou třtinovým cukrem a dozdobenou snítkou máty.

RECEPT č. 10: Pečený roastbeef s chřestovým krémem

Doba přípravy: 1 hodina

Ingredience

  • 1200 g nízký roštěnec
  • 6 - 8 lžic vepřové sádlo

Krém

  • 150 ml zakysaná smetana
  • 200 ml hustá majonéza
  • 400 g čerstvý bílý chřest
  • 1 lžíce sladký kečup

Podle chuti

  • sůl, mletý černý pepř, citronová šťáva

Podle potřeby

  • hovězí vývar

Postup přípravy receptu

1. Hovězí roštěnec očistíme a zcela zbavíme povrchové šlachovité části masa. Celý kus potřeme olejem a ze všech stran osolíme. Ochutíme vrstvou čerstvě mletého pepře a necháme několik hodin v chladu rozležet.

2. Mezitím si připravíme chřestovou studenou omáčku. Chřest zbavíme dřevnatých konečků, oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Potom ho necháme okapat, nakrájíme na menší kousky a zakapeme citronovou šťávou. Majonézu promícháme se smetanou a kečupem. Lehce vmícháme chřest a podle chuti krém osolíme. Necháme rozležet v chladu.

3. V pekáči rozpálíme sádlo, na kterém maso ze všech stran prudce opékáme asi 10 minut. Potom roštěnec vložíme do horké trouby a za občasného polévání vlastní šťávou pečeme přibližně ještě dalších 20 - 25 minut. Během pečení maso obrátíme a podle potřeby podlijeme malým množstvím vývaru.

4. Pečený roastbeef nakrájíme na plátky, rozdělíme na teplé talíře a podáváme s opečeným bramborem a salátem. Ke každé porci servírujeme mističku s chřestovým krémem.

5. Chceme-li roastbeef podávat jako studený předkrm, necháme maso zcela vychladnout a teprve potom nakrájíme na tenké plátky

Zdroj: www.vareni.cz Objevte něco dobrého...

--------------------------------------------------------------------------------

Další tipy na recepty z chřestu.


reklama
reklama
reklama
reklama
reklama