10 úžasných jahodových receptů, s kterými zazáříte!

Krom toho, že jsou jahody velmi zdravé, tak jsou především chuťově vynikající a navíc - na talíři (talířku) nádherně vypadají. Zahrady a obchody se už červenají záplavou těchto lahodných plodů, pojďte si s námi pochutnat - nejen očima...

Připravili jsme pro vás 10 úžasných receptů, s kterými doma jistě zazáříte!

Rychlý jahodový zákusek

Doba přípravy: 45 minut

Ingredience:

Na ozdobu

  • čerstvé jahody
  • 2 ks červené dortové želé

Na potření

  • jahodový džem

Podle potřeby

  • hrubá mouka na vysypání
  • sádlo na vymazání

Těsto

  • 6 lžic cukru
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 6 lžic oleje
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 6 ks vajec

Postup přípravy receptu:

  1. Žloutky, cukr a olej vyšleháme do pěny. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme sníh vyšlehaný z bílků.
  2. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme 8 minut horkovzduchem na 170 °C. Pokud horkovzduch nemáme, pečeme dle zkušeností se svou troubou.
  3. Upečený a vychladlý korpus potřeme jahodovým džemem. Celou plochu korpusu poklademe hustě půlkami jahod (řeznou stranou dolů).
  4. Podle návodu na sáčku uvaříme želatinu a nalijeme ji od prostředka na jahody. Jahodový zákusek dáme do lednice alespoň na 25 minut ztuhnout.
  5. Při podávání lze rychlý jahodový zákusek dochutit šlehačkou.

Doporučujeme: Jahody: Co byste o nich měli vědět!

Krémová jahodová bomba

Doba přípravy: 1 hodina 30 minut

Ingredience:

Těsto

  • 100 g hladké mouky
  • 1 ks vanilkový cukr
  • 3 ks vajec
  • 80 g cukru krupice

Náplň

  • 375 g tvarohu ve vaničce
  • 1 ks vanilkový cukr
  • jahody
  • 1 ks ztužovač do jogurtových a tvarohových dortů
  • 1/2 kelímku zakysané smetany

Na potření

Postup přípravy receptu:

  1. Vejce ušleháme s cukrem krupicí a vanilkovým cukrem do pěny, pak zlehka vmícháme prosátou mouku. Plech vymažeme sádlem, vysypeme hrubou moukou a vlijeme na něj těsto. Těsto pečeme na 200 °C asi 8 minut. Necháme trochu zchladnout a pak na utěrce smotáme.
  2. Tvaroh vymícháme se smetanou dohladka, přidáme ztužovač do jogurtových či tvarohových dortů (připravíme podle návodu na sáčku), cukr a nakonec vmícháme kousky jahod.
  3. Roládu rozmotáme, potřeme jahodovou marmeládou a opět smotáme. Roládu krájíme na kolečka, jimiž vyložíme kulatou mísu, čímž nám vznikne polokoule, kterou naplníme tvarohovou směsí. Vršek opět poklademe plátky rolády. Celou jahodovou bombu shora něčím zatížíme a necháme vychladit v lednici.
  4. Hotovou jahodovou bombu vyklopíme, nakrájíme a můžeme podávat.
Valentýnské recepty - Jahodový dortík

Italské jahodové tiramisu

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 50 g dlouhé piškoty

Krém

  • 18 cl smetana ke šlehání
  • 250 g tvaroh
  • 250 g mascarpone
  • 10 cl pomerančová šťáva

Na ozdobu

  • kakao, jahody

Podle chuti

  • vanilka, pomerančová kůra

Směs

  • 2 lžíce cukru
  • 250 g jahod
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • 2 lžíce koňaku

Postup přípravy receptu:

  1. Tvaroh, mascarpone, šťávu a kůru z pomeranče společně s cukrem promícháme. Přidáme i trochu vanilky. Po dobrém promíchání přidáme po částech vyšlehanou smetanu, zapracováváme jemně.
  2. Umyté jahody dáme do mixéru s cukrem, koňakem a opět pomerančovou šťávou.
  3. Připravíme si nádobu o obsahu cca 2 l.
  4. Přibližně půlku piškotů dáme na dno nádoby, zalijeme polovinou jahodové směsi, až poté dáme tvarohový krém (také půlku). Uhladíme a postup opakujeme - piškoty, jahody, mascarpone.
  5. Italské jahodové tiramisu dáme na 4 hodiny do lednice ztuhnout a vychladit, poté posypeme kakaem a dozdobíme kousky jahod.

1 porce tiramisu s jahodami obsahuje 420 kcal.

Jahodový dezert Tivoli strada

Doba přípravy: 45 minut

Ingredience:

Krém

  • 1 hrst cukru krupice
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání

Poleva

  • 3-4 lžíce vanilkového pudinkového prášku
  • 2 balíčky jahod
  • 1 špetka sůl
  • 2-3 lžíce cukru krupice
  • voda

Těsto

  • 1-2 balíčky světlých BeBe sušenek
  • 40 g másla
  • 200 g čokolády na vaření

Postup přípravy receptu:

  1. V míse rozdrtíme sušenky najemno, nemusí být úplně na prášek. V kastrůlku si zvolna rozpustíme kvalitní čokoládu na vaření s kouskem másla nebo oleje na pečení. Rozpuštěnou čokoládu nalijeme do sušenkové drti a dobře promícháme.
  2. Vezmeme si dortovou formu, či jakýkoliv střední hlubší pekáček, vymažeme kouskem másla a na dno pokládáme sušenkovou hmotu. Pěkně do tenké vrstvy. Korpus dáme do lednice na 30 minut ztuhnout.
  3. Mascarpone ručně promícháme v míse a ochutíme cukrem. Množství cukru je na vás, ale doporučuji moc nesladit, mascarpone je samo o sobě nasládlé. V jiné míse vyšleháme smetanu ke šlehání a opatrně vmícháme do mascapone. Vše spojíme a krém urovnáme na vychlazený sušenkový korpus. Opět necháme v lednici ztuhnout.
  4. Nakrájíme si jahody na půlky a vložíme do kastrolku. Zalijeme trochou vody. Pozor, jahody pustí šťávu! Přidáme špetku soli a ocukrujeme. Vše zahříváme, občas mícháme. V mističce rozpustíme ve vodě vanilkový pudinkový prášek, dobře promícháme, ať v něm nejsou hrudky. Když nám jahody změknou a začnou vonět, přidáme rozpuštěný pudinkový prášek a mícháme, dokud nezískáme krémovou hmotu. Odstavíme z plamene a ponoříme do dřezu napuštěného studenou vodou, aby krém rychleji vychladl. Stále mícháme.
  5. Nakonec dezert Tivoli strada přelijeme jahodovou hmotou a necháme v lednici uležet minimálně 6 hodin.
  6. Jahodový dezert Tivoli strada nakrájíme a můžeme podávat.
Jahodový dort

Jahodová bábovka

Doba přípravy: 35 minut

Ingredience:

Těsto

  • 3 ks vejce
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 ks prášek do pečiva
  • 1 ks vanilkový cukr
  • 160 g cukru moučka
  • 200 g másla
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 30 ks jahod

Na ozdobu

  • cukr moučka

Postup přípravy receptu:

  1. Z rozpuštěného másla, cukru, vanilkového cukru a vajec vyšleháme hladké těsto.
  2. Po částech přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva, poté vmícháme citrónovou šťávu a nakonec přímo v těstě rozšleháme jahody (množství jahod používáme přiměřené).
  3. Těsto, které je tužší, přendáme do vymazané a vysypané formy.
  4. Bábovku uhladíme a pečeme v předehřáté troubě cca 50 minut na 180 °C.
  5. Jahodovou bábovku po upečení překlopíme a posypeme moučkovým cukrem.

Roláda s jahodami a tvarohovým krémem

Doba přípravy: 1 hodina 15 minut

Ingredience:

Krém

  • cukr
  • 2 ks tvarohu
  • 1 ks másla

Na ozdobu

  • kokos

Náplň

  • jahody

Těsto

  • 6 lžic cukru
  • 6 ks vajec
  • 6 lžic polohrubé mouky

Postup přípravy receptu:

  1. Nejprve si připravíme těsto na roládu. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Vyšleháme žloutky s cukrem. Potom ušleháme z bílků sníh a do něj pomalu zamícháme ušlehané žloutky s cukrem. Nakonec přimícháme mouku. Těsto nalijeme na plech s pečícím papírem a pečeme dorůžova.
  2. Ještě teplou upečenou placku zamotáme do rolády a necháme vychladnout.
  3. Mezitím si připravíme krém z tvarohu, másla a cukru.
  4. Vychladlou placku rozbalíme, potřeme krémem a poklademe ovocem. V mém receptu jahodami, ale může být cokoliv. Vše zabalíme do rolády, vršek potřeme také krémem a posypeme kokosem.
  5. Roládu s jahodami a tvarohovým krémem necháme ztuhnout, nakrájíme a můžeme podávat.
Jahodový dort

Piškot s jahodami

Doba přípravy: 20 minut

Ingredience:

Náplň

  • 0,5 kg jahod
  • 20 dkg cukru
  • 1 ks pudinkový prášek
  • 1 kostka másla

Poleva

  • 2 balíčky červené želatiny

Těsto

  • 20 dkg cukru
  • 5 ks vajec
  • 5 lžic horké vody
  • 1 špetka prášku do pečiva
  • 25 dkg polohrubé mouky

Postup přípravy receptu:

  1. Vyšleháme žloutky s cukrem, přidáme horkou vodu. Přidáme postupně mouku smíchanou se špetkou prášku do pečiva. Naposledy opatrně přimícháme vyšlehaný sníh z bílků. Piškot upečeme ve vyhřáté troubě.
  2. Než se upeče piškot, připravíme náplň - 0,5 kg jahod (i mražených) rozmačkáme s 20 dkg cukru a smícháme s pudinkovým práškem. Ze směsi uvaříme kaši. Tu po vychladnutí utřeme s kostkou másla.
  3. Připravenou náplní potřeme vychladlý piškot a přelijeme červenou želatinou.
  4. Piškot s jahodami necháme před krájením zatuhnout.

Jahodová bublanina

Doba přípravy: 45 minut

Ingredience:

Těsto

  • 2 hrnky cukru krupice
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 4 ks vejce
  • 1 hrnek vody
  • 250 g másla
  • 3 hrnky hladké mouky

Náplň

  • jahody

Na ozdobu

  • cukr moučka

Postup přípravy receptu:

  1. Máslo si rozehřejeme. Do másla vmícháme všechny ostatní suroviny a důkladně promícháme. Jahody očistíme a podle potřeby překrájíme.
  2. Vyšší plech vyložíme papírem na pečení a rovnoměrně na něj nalijeme těsto. Těsto poklademe jahodami. Jahodovou bublaninu vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut.
  3. Upečenou jahodovou bublaninu podle chuti ocukrujeme, nakrájíme a můžeme podávat.

Jahodovo-tvarohový dort

Doba přípravy: 2 hodiny

Ingredience:

Na ozdobu

  • 6 lžic cukru
  • 500 g jahod
  • 2 balíčky červeného želé
  • 500 ml vody

Náplň

  • 130 g cukru moučka
  • 4 ks žloutků
  • 4 ks bílků
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 500 g měkkého tvarohu

Těsto

  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 100 g změklého másla
  • 200 g hladké mouky
  • 50 g cukru moučka
  • 1 ks vejce

Postup přípravy receptu:

  1. Hladkou mouku, kypřící prášek, moučkový cukr, vejce a změklé máslo vypracujeme na těsto. Ze 2/3 vyválíme plát a vyplníme jím vymazané dno dortové formy. Ze zbylého těsta vytvoříme okraj asi 4 cm vysoký.
  2. Tvaroh moučkový cukr, vanilkový cukr, žloutky a máslo promícháme. Z bílků vyšleháme sníh a lehce ho vmícháme do tvarohové směsi. Náplň rovnoměrně rozlijeme na těsto a pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut na 160 °C.
  3. Upečený a vychladlý dort pokryjeme plátky jahod a uložíme do chladu. Želé připravíme podle návodu a jahody jím zalijeme.
  4. Jahodovo-tvarohový dort necháváme chladit asi 3-4 hodiny, poté odstraníme okraj formy a servírujeme.
Jahodový dort

Dort ze zakysané smetany a želé

Doba přípravy: 20 minut

Ingredience:

  • 100 g cukru moučka
  • 750 g zakysané smetany
  • 400 g čerstvých jahod
  • 3 balíčky vanilkového cukru
  • 1 balíček červeného dortového želé
  • 1 balíček dětských piškotů

Na ozdobu

  • 1 balíček bílá čokoládová poleva

Postup přípravy receptu:

  1. Jahody zbavíme lístečků, omyjeme, osušíme a nakrájíme na čtvrtky.
  2. Smetanu metličkou promícháme s vanilkovým i moučkovým cukrem.
  3. Formu na dort vypláchneme studenou vodou, pokud použijeme plastovou, v případě kovové dortové formy použijeme alobal na vyložení.
  4. Dortové želé si připravíme podle návodu od výrobce. Do připravené formy nalijeme polovinu, poklademe částí jahod a přelijeme druhou polovinou želé. Ještě do teplého naskládáme vrstvu piškotů, co nejvíce k sobě.
  5. Tento základ necháme dobře vychladnout. Na studené piškoty a želé nalijeme polovinu smetany, do které nasypeme zbytek jahod. Dort uzavřeme zbytkem kysané smetany a opět vrstvou piškotů.
  6. Formu zakryjeme a dáme na noc do lednice ztuhnout.
  7. Druhý den dort opatrně vyklopíme a mřížkovitě ozdobíme rozpuštěnou čokoládovou polevou. Při podávání můžeme dort ozdobit čerstvými jahodami nebo šlehačkou, ale i sám o sobě chutná senzačně.

Ještě více receptů naleznete na www.vareni.cz.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Letní koktejly: Osvěžující bomba pro horké dny!

Večeře zdravě a rychle: Máme pro vás skvělé recepty!

Jolana Voldánová: Jak zestárla slavná moderátorka?

 

Související wiki

 

Centrum.cz | Atlas.cz 1999 – 2014 © Economia, a.s. O nás | Všechny služby | Volná místa | Reklama | Propagace podnikání | Všeobecné podmínky | Cookies | Nápověda

Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků je bez souhlasu Economia, a.s. zapovězeno.