reklama

7 úžasných jahodových receptů, které se budou hodit

Zahrady, trhy i obchody už se červenají záplavou šťavnatých jahod, proto přinášíme deset receptů, které se vám touto dobou budou hodit.

Foto: Profimedia.cz

Jahody jsou velmi zdravé, chuťově vynikající - snad neexistuje člověk, kterému by nechutnaly - a navíc na talíři nádherně vypadají.

Nemusíte je jíst jen samotné nebo se šampaňským. Jaké pokrmy si z nich lze snadno připravit?

1) Rychlý jahodový zákusek

Doba přípravy: 45 minut

Ingredience:

  • čerstvé jahody
  • 2 ks červené dortové želé
  • jahodový džem
  • hrubá mouka na vysypání
  • sádlo na vymazání
  • 6 lžic cukru
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 6 lžic oleje
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 6 ks vajec

Postup:

Žloutky, cukr a olej vyšleháme do pěny. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme sníh vyšlehaný z bílků. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme 8 minut horkovzduchem na 170 °C. Pokud horkovzduch nemáme, pečeme dle zkušeností se svou troubou.

Upečený a vychladlý korpus potřeme jahodovým džemem. Celou plochu korpusu poklademe hustě půlkami jahod (řeznou stranou dolů). Podle návodu na sáčku uvaříme želatinu a nalijeme ji od prostředka na jahody. Jahodový zákusek dáme do lednice alespoň na 25 minut ztuhnout. Při podávání lze rychlý jahodový zákusek dochutit šlehačkou.

2) Krémová jahodová bomba

Doba přípravy: 1 hodina 30 minut

Ingredience:

  • 100 g hladké mouky
  • 1 ks vanilkový cukr
  • 3 ks vajec
  • 80 g cukru krupice
  • 375 g tvarohu ve vaničce
  • 1 ks vanilkový cukr
  • jahody
  • 1 ks ztužovač do jogurtových a tvarohových dortů
  • 1/2 kelímku zakysané smetany
  • jahodová marmeláda

Postup přípravy receptu:

Vejce ušleháme s cukrem krupicí a vanilkovým cukrem do pěny, pak zlehka vmícháme prosátou mouku. Plech vymažeme sádlem, vysypeme hrubou moukou a vlijeme na něj těsto. Těsto pečeme na 200 °C asi 8 minut. Necháme trochu zchladnout a pak na utěrce smotáme.

Tvaroh vymícháme se smetanou dohladka, přidáme ztužovač do jogurtových či tvarohových dortů (připravíme podle návodu na sáčku), cukr a nakonec vmícháme kousky jahod.

Roládu rozmotáme, potřeme jahodovou marmeládou a opět smotáme. Roládu krájíme na kolečka, jimiž vyložíme kulatou mísu, čímž nám vznikne polokoule, kterou naplníme tvarohovou směsí. Vršek opět poklademe plátky rolády. Celou jahodovou bombu shora něčím zatížíme a necháme vychladit v lednici. Hotovou jahodovou bombu vyklopíme, nakrájíme a můžeme podávat.

3) Italské jahodové tiramisu

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 50 g dlouhé piškoty
  • 18 cl smetana ke šlehání
  • 250 g tvaroh
  • 250 g mascarpone
  • 10 cl pomerančová šťáva
  • kakao, jahody
  • vanilka, pomerančová kůra
  • 2 lžíce cukru
  • 250 g jahod
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • 2 lžíce koňaku

Postup:

Tvaroh, mascarpone, šťávu a kůru z pomeranče společně s cukrem promícháme. Přidáme i trochu vanilky. Po dobrém promíchání přidáme po částech vyšlehanou smetanu, zapracováváme jemně. Umyté jahody dáme do mixéru s cukrem, koňakem a opět pomerančovou šťávou. Připravíme si nádobu o obsahu cca 2 l.

Přibližně půlku piškotů dáme na dno nádoby, zalijeme polovinou jahodové směsi, až poté dáme tvarohový krém (také půlku). Uhladíme a postup opakujeme - piškoty, jahody, mascarpone. Italské jahodové tiramisu dáme na 4 hodiny do lednice ztuhnout a vychladit, poté posypeme kakaem a dozdobíme kousky jahod.

4) Jahodový dezert Tivoli strada

Doba přípravy: 45 minut

Ingredience:

  • 1 hrst cukru krupice
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3-4 lžíce vanilkového pudinkového prášku
  • 2 balíčky jahod
  • 1 špetka sůl
  • 2-3 lžíce cukru krupice
  • voda
  • 1-2 balíčky světlých BeBe sušenek
  • 40 g másla
  • 200 g čokolády na vaření

Postup:

V míse rozdrtíme sušenky najemno, nemusí být úplně na prášek. V kastrůlku si zvolna rozpustíme kvalitní čokoládu na vaření s kouskem másla nebo oleje na pečení. Rozpuštěnou čokoládu nalijeme do sušenkové drti a dobře promícháme. Vezmeme si dortovou formu, či jakýkoliv střední hlubší pekáček, vymažeme kouskem másla a na dno pokládáme sušenkovou hmotu. Pěkně do tenké vrstvy. Korpus dáme do lednice na 30 minut ztuhnout.

Mascarpone ručně promícháme v míse a ochutíme cukrem. Množství cukru je na vás, ale doporučuji moc nesladit, mascarpone je samo o sobě nasládlé. V jiné míse vyšleháme smetanu ke šlehání a opatrně vmícháme do mascapone. Vše spojíme a krém urovnáme na vychlazený sušenkový korpus. Opět necháme v lednici ztuhnout.

Nakrájíme si jahody na půlky a vložíme do kastrůlku. Zalijeme trochou vody. Pozor, jahody pustí šťávu! Přidáme špetku soli a ocukrujeme. Vše zahříváme, občas mícháme. V mističce rozpustíme ve vodě vanilkový pudinkový prášek, dobře promícháme, ať v něm nejsou hrudky. Když nám jahody změknou a začnou vonět, přidáme rozpuštěný pudinkový prášek a mícháme, dokud nezískáme krémovou hmotu. Odstavíme z plamene a ponoříme do dřezu napuštěného studenou vodou, aby krém rychleji vychladl. Stále mícháme.

Nakonec dezert Tivoli strada přelijeme jahodovou hmotou a necháme v lednici uležet minimálně 6 hodin. Jahodový dezert Tivoli strada nakrájíme a můžeme podávat.

5) Jahodová bábovka

Doba přípravy: 35 minut

Ingredience:

  • 3 ks vejce
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 ks prášek do pečiva
  • 1 ks vanilkový cukr
  • 160 g cukru moučka
  • 200 g másla
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 30 ks jahod
  • cukr moučka

Postup:

Z rozpuštěného másla, cukru, vanilkového cukru a vajec vyšleháme hladké těsto. Po částech přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva, poté vmícháme citrónovou šťávu a nakonec přímo v těstě rozšleháme jahody (množství jahod používáme přiměřené).

Těsto, které je tužší, přendáme do vymazané a vysypané formy. Bábovku uhladíme a pečeme v předehřáté troubě cca 50 minut na 180 °C. Po upečení překlopíme a posypeme moučkovým cukrem.

6) Jahodová bublanina

Doba přípravy: 45 minut

Ingredience:

  • 2 hrnky cukru krupice
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 4 ks vejce
  • 1 hrnek vody
  • 250 g másla
  • 3 hrnky hladké mouky
  • jahody
  • cukr moučka

Postup:

Máslo si rozehřejeme, vmícháme do něj ostatní suroviny a důkladně promícháme. Jahody očistíme a podle potřeby překrájíme. Vyšší plech vyložíme papírem na pečení a rovnoměrně na něj nalijeme těsto. Těsto poklademe jahodami. Jahodovou bublaninu vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut. Upečenou jahodovou bublaninu podle chuti ocukrujeme, nakrájíme a můžeme podávat.

7) Jahodovo-tvarohový dort

Doba přípravy: 2 hodiny

Ingredience:

  • 6 lžic cukru
  • 500 g jahod
  • 2 balíčky červeného želé
  • 500 ml vody
  • 130 g cukru moučka
  • 4 ks žloutků
  • 4 ks bílků
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 100 g změklého másla
  • 200 g hladké mouky
  • 50 g cukru moučka
  • 1 ks vejce

Postup:

Hladkou mouku, kypřící prášek, moučkový cukr, vejce a změklé máslo vypracujeme na těsto. Ze 2/3 vyválíme plát a vyplníme jím vymazané dno dortové formy. Ze zbylého těsta vytvoříme okraj asi 4 cm vysoký. Tvaroh moučkový cukr, vanilkový cukr, žloutky a máslo promícháme. Z bílků vyšleháme sníh a lehce ho vmícháme do tvarohové směsi. Náplň rovnoměrně rozlijeme na těsto a pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut na 160 °C.

Upečený a vychladlý dort pokryjeme plátky jahod a uložíme do chladu. Želé připravíme podle návodu a jahody jím zalijeme. Jahodovo-tvarohový dort necháme chladit asi 3 až 4 hodiny, poté odstraníme okraj formy a servírujeme.

 

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama