reklama

Tip na víkendové grilování? Pleskavice od Pohlreicha!

Zdeněk Pohlreich dnes na svém grilu připraví mleté krůtí maso, které uhnětl s výraznou směsí koření, a tentokrát jeho "pleskavici" doprovodí okurková salsa.

Foto: Isifa

Zdeněk Pohlreich, hvězda televizního pořadu Šéf na grilu, je nevyčerpatelnou studnicí všemožných kulinářských nápadů a triků. Tentokrát vám přinášíme recept na jeho "pleskavici" z mletého krůtího masa s výraznou směsí koření, kterou můžete po jeho vzoru doprovodit okurkovou salsou.  

Než se ale ponoříte do samotné receptury, projděte si s námi několik základních rad, jak nechybovat během přípravy grilované zeleniny. 

Tipy a triky:

1.) I při grilování platí, že čistota je půl zdraví. Mezi jednotlivými chody občas nezapomeneme očistit rošt.

2.) Zelenina je při grilování hodně důležitá, nešetřeme s ní! Nepřejíme se tolik a bude nám lépe. Svěžest masu a přílohám dodá také citronová šťáva.

3.) Pečené papriky lépe sloupneme, když je po grilování necháme chvíli zapařit pod fólií nebo v mikrotenovém sáčku.

4.) Když se vám nepodaří papriky sloupnout stoprocentně (což se nepodaří skoro nikdy), nedělejte si z toho těžkou hlavu. K jídlu patří určitý rustikální dojem…

5.) Pečené papriky míchejte opatrně, jsou měkké, aby z toho nebyla kaše!

6.) Rajčata do salátu rozčtvrtíme, zbavíme je jádřince a "bubáku" a dál krájíme jen zbylé "lodičky". Vnitřek nemusíme vyhodit. Potřeme jím a česnekem opečenou rozkrojenou housku – získáme něco na způsob italské bruschetty a další chuťový rozměr.

Čas grilování začíná... Jak bude o víkendu a další dny? Dozvíte se ZDE!

A teď už pojďme na maso...

Na přípravu krůtích bochánků s okurkovou salsou stačí podle Pohlreicha pouhých patnáct minut. Namleté krůtí maso lehce zahustíte "nejoblíbenějším českým kořením" strouhankou a dochutíte čerstvě namletým pepřem, solí, špetkou chilli, posekanou bazalkou, sójovou omáčkou, citronovou šťávou a utřeným česnekem. K drůbežím kuličkám bude výborný osvěžující okurkový dip s pálivou papričkou jalapeño a koprem, pečený chleba a grilované jarní cibulky.

RECEPT: Krůtí bochánky s okurkovou salsou

Doba přípravy: 15 minut
Teplota: přímý střední žár 180-230 °C

Připravte si:

na bochánky:

  • 500 g mletého krůtího masa
  • 100 g strouhanky
  • 4 jarní cibulky, nasekané
  • 30 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • malá hrst čerstvé bazalky, jemně nasekané
  • 15 ml sójové omáčky
  • 1-2 stroužky česneku, nasekaného
  • špetku chilli
  • mořskou sůl
  • čerstvě namletý černý pepř

na salsu:

  • 300 g okurky, nahrubo nastrouhané
  • trochu čerstvého kopru, najemno nasekaného
  • špetku papričky jalapeño, najemno nasekané
  • mořskou sůl
  • pepř
  • 80-100 ml olivového oleje

Pusťte se do toho:

1. V míse smíchejte všechny ingredience na krůtí bochánky. Vytvarujte 6-8 stejně velkých masových kuliček a každou zmáčkněte dlaní do tvaru vyšší placičky. Zakryjte je fólií a dejte do lednice.

2. Zatímco masové bochánky odpočívají, připravte si salsu. Z nastrouhané okurky vymačkejte přebytečnou vodu, smíchejte ji se zbytkem ingrediencí a uložte do lednice.

3. Připravte gril na přímé grilování. Masové bochánky potřete olivovým olejem a dejte na gril. Podle velikosti bochánků grilujte 3-4 minuty z každé strany.

4. Jakmile jsou hotové, přendejte je na talíř a servírujte s okurkovou salsou.

DOBROU CHUŤ!

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama