reklama

Rychlá večeře: Vyzkoušejte tři úžasné recepty z hub!

Houbová sezóna je v plném proudu, proto jsme pro vás připravili tři tipy na snadnou a rychlou večeři. Můžete použít houby čerstvě nasbírané i ty, které jste si stihli nasušit přes léto. Přejeme dobrou chuť!

Foto: Zdenka Tomis

Houbová sezóna je v plném proudu, proto jsme pro vás připravili tři tipy na snadnou a rychlou večeři. Můžete použít houby čerstvě nasbírané i ty, které jste si stihli nasušit přes léto. Přejeme dobrou chuť!

1) Houbové noky

Houbové noky mohou být levnou bezmasou večeří, ale klidně je můžeme uvařit i jako přílohu k masu.

Ingredience:

  • 1-2 hrsti sušených hub
  • 100 g másla
  • 2 ks cibule

Těsto:

  • 300 ml vody
  • 450 ml hrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 1/3 balíčku kypřícího prášku
  • 1 ks vejce

Postup přípravy receptu:

Cibuli oloupeme a usmažíme na větším množství másla dozlatova.

Houby namočíme asi na 15 minut do vody, aby změkly. Do velkého hrnce nalijeme vodu, přidáme sůl a houby, přivedeme k varu. Houby 10 minut povaříme.

Do mísy nasypeme hrubou mouku a promísíme ji se špetkou kypřícího prášku a malou lžičkou soli. Přilijeme vodu, přidáme vejce a důkladně vymícháme hladké těsto, které se nelepí ke stěně mísy. Pokud je příliš řídké a lepivé, přidáme ještě mouku, nebo naopak, pokud je moc tuhé, přilijeme vodu.

Lžící, kterou namáčíme do vody, vykrajujeme noky a vhazujeme je do vroucí vody s houbami. Společně s houbami vaříme ještě asi 10 minut, dokud noky nevyplavou na povrch. Uvařené noky s houbami přecedíme.

Houbové noky podáváme samotné, polévané usmaženou cibulkou. Můžeme je zvolit i jako chutnou přílohu k masu dušenému na houbách, nebo k vepřovému upečenému masu.

2) Houbové toasty

Dochází vám inspirace, jak houby připravit tentokrát? Vyzkoušejte houbové toasty.

Ingredience:

  • 1 špetka mletého kmínu
  • 2 ks vejce
  • 3-4 snítky zelené petrželky
  • 200 g tvrdého sýru
  • 6-8 plátků toastového chleba
  • 1 miska hub
  • zelenina na ozdobu
  • černý pepř a sůl podle chuti
  • máslo podle potřeby

Postup přípravy receptu:

Houby pokrájíme na malé kousky a vhodíme do vroucí osolené vody. Přidáme trochu kmínu a houby asi 10 minut povaříme. Pak scedíme.

Petrželku jemně nasekáme, sýr nastrouháme. Promícháme s houbami a vajíčky. Podle chuti osolíme a opepříme.

Plátky toastového chleba velmi slabě (jinak by se chléb při pečení moc rozmočil) namažeme máslem a každý krajíček potřeme houbovou směsí. Dáme zapéci do trouby. Pečeme asi 10 minut dozlatova.

Houbové toasty podáváme teplé, ozdobené čerstvou zeleninou.

3) Sekaná z hub

Houbová sezóna ještě nekončí a vy můžete vyzkoušet úplně bezmasou, pouze houbovou sekanou.

Ingredience:

  • 250 ml mléka
  • 2 ks menší cibule
  • 4 lžíce sádla
  • 800 g hub
  • 1 bílek na potření
  • sůl, pepř, petrželka podle chuti
  • strouhanka podle potřeby

Postup přípravy receptu:

Houby očistíme a rozkrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a na jemno pokrájíme. Cibuli zpěníme na rozehřátém sádle (3 lžíce sádla), přidáme houby, malé množství vody, osolíme, opepříme a podusíme doměkka. Vodu z hub necháme odpařit. Houby odstavíme a necháme chvíli chladnout.

Housky namočíme na pár minut do mléka. Petrželku jemně nasekáme.

Namočené housky vymačkáme a přidáme je k houbám. Přisypeme petrželku, koření podle chuti, vejce a důkladně vše promícháme. Směs zahustíme podle potřeby strouhankou. Z houbového těsta vytvarujeme šišku a vložíme ji do pekáčku, ve kterém jsme rozehřáli 1 lžíci sádla. Sekanou potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme v troubě, za občasného podlévání, dozlatova. Houbovou sekanou necháme mírně vychladnout, pak teprve porcujeme.

Houbovou sekanou podáváme s chlebem a čerstvou zeleninou nebo s bramborovou kaší.

Do sekané můžeme přidat podle chuti i česnek s majoránkou.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak na grilované ryby? Recepty i triky jsou tu!

Hubnoucí HIT: Tukožroutská polévka! Pamatujete?

Tři báječné recepty pro děti: Exotická inspirace!

 

--------------------------------------------------------------------------------

Vyzkoušejte další recepty z hub.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama