reklama

Dýňová sezona vrcholí: Vyzkoušejte naše recepty!

Ať už slavíte, nebo neslavíte původně americký svátek Halloween, je jasné, že sezona dýní je tu. Přinášíme vám tipy na ta nejlepší jídla, která se z nich dají vytvořit.

Foto: Thinkstock

Ať už slavíte, nebo neslavíte původně americký svátek Halloween, je jasné, že sezona dýní je tu. Přinášíme vám tipy na ta nejlepší jídla, která se z nich dají vytvořit.

Dýňová polévka

Ingredience:

  • 1 cibule
  • 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 kg dýně
  • kyselá smetana, bazalka a pažitka na ozdobu
  • mletý černý pepř
  • sladká smetana podle chuti
  • kari koření
  • sůl

Postup:

  • Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme dozlatova na oleji. Přidáme na kostičky nakrájenou dýni a zalijeme vývarem. Necháme 20 minut povařit, dokud dýně nezměkne. Po uvaření polévku odstavíme a necháme vychladnout.
  • Dýňovou polévku rozmixujeme a ochutíme pepřem, solí, kari kořením a sladkou smetanou. Vše dáme zpět na mírný oheň a ještě chviličku povaříme. Podáváme se lžičkou kyselé smetany a na talíři ozdobíme čerstvou pažitkou a nasekanou bazalkou.

Mřížkový dýňový koláč

Ingredience:

  • 270 g cukru
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 100 g rozinek
  • 3 vejce
  • 100 ml sójového oleje
  • 2 kg dýně
  • 350 g mouky
  • 1 žloutek
  • sůl
  • 1 - 2 lžičky kypřícího prášku
  • 50 g krupice
  • 4 žloutky
  • 100 g vlašských ořechů

Postup:

  • Mouku smícháme s kypřícím prášek a prosejeme do mísy. Přidáme žloutky, sójový olej, skořici, 120 g cukru a vše vypracujeme v hladké těsto, které necháme asi půl hodiny odpočinout v lednici.
  • Dýni oloupeme, odstraníme semena a vláknitý vnitřek dýně. Dužinu nakrájíme na malé kousky. Do hrnce nalijeme asi 250 ml vody, přivedeme k varu a přidáme nakrájenou dýni, kterou povaříme asi 10 minut doměkka. Zbytek tekutiny slijeme a dýni necháme vychladnout.
  • Troubu předehřejeme na 200 °C. Dvě třetiny těsta vyválíme na troše mouky tak, aby byl o trochu větší než plech. Plech vymažeme sójovým olejem a přeložíme do něj vyválený plát těsta. Aby se těsto peklo rovnoměrně, můžeme je zatížit luštěninami na pečícím papíru. Plech předpečeme v předehřáté troubě asi 15 minut.
  • Zatím nasekáme vlašské ořechy a pořádně je smícháme s cukrem, krupicí, rozinkami, vejci, špetkou soli a studenou dýní. Z předpečeného koláče odstraníme papír s luštěninami a potřeme jej směsí z dýně. Z poslední třetiny těsta vyválíme plát, který nakrájíme na proužky. Ty skládáme na koláč jako mřížku. Potřeme ji žloutkem a koláč ozdobíme vlašskými ořechy. 
  • Koláč dopékáme asi 45 minut při teplotě 180°C. Po vychladnutí jej krájíme na kousky a servírujeme.

Náš tip: Vyzkoušejte také nejlepší houbové recepty

Dýňová marmeláda

Ingredience:

  • 1/8 l vody
  • 250 g sušených meruněk
  • 1 kg dýně
  • 500 g cukru krupice
  • citronová šťáva a kůra podle chuti

Postup:

  • Za stálého míchání uvaříme nastrouhanou dýni s vodou. Zvlášť uvaříme sušené meruňky, které pak umeleme a přidáme k uvařené dýni. Po částech přidáme cukr a vaříme 5 minut. Nakonec vmícháme citronovou kůru a šťávu.
  • Dýňovou marmeládu naplníme do skleniček a sterilujeme 15 minut při 85 °C. Chutná jako meruňková!

Dýňová bábovka

Ingredience:

  • mouka na vysypání formy
  • tuk na vymazání
  • 3 vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 200 - 300 g dýně
  • kakao
  • 200 ml oleje nebo rozpuštěného tuku
  • 300 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru moučka

Postup:

  • Dýni očistíme a na hrubém struhadle nastrouháme požadované množství.
  • Celá vejce umícháme spolu s práškovým cukrem, vanilkou a rozpuštěným máslem (olejem). Přidáme nastrouhanou dýni, mouku a prášek do pečiva. Umíchané těsto rozdělíme do dvou misek, do jedné přidáme kakao a střídavě vlijeme do bábovkové formy. Formu předtím vymažeme a vysypeme. Dýňovou bábovku vložíme do trouby a pečeme při 180 °C asi 45 minut.
  • Upečenou dvoubarevnou dýňovou bábovku pocukrujeme práškovým cukrem, nakrájíme na dílky a podáváme.

Dýňový koktejl s ananasem

Ingredience:

  • 400 g třtinového cukru
  • 4 celé skořice
  • 3 l vody
  • 800 g vařeného dýňového pyré
  • 2 limetky
  • rum
  • ananas

Postup:

  • Do hrnce se třemi litry přidáme cukr, skořici a přivedeme k varu. Přidáme rozmixované vařené dýňové pyré a provaříme.
  • Důkladně očištěné limetky oloupeme (bez bílé části). Kůru přidáme do hrnce s dýňovým pyré a lehce vaříme asi 15 minut. Hrnec odstavíme a necháme dobře vychladnout (alespoň na 3 hodiny), občas promícháme.
  • Nakonec vše dobře přefiltrujeme, pokud je potřeba, profiltrujeme dvakrát. Odebereme skořici, kterou necháme stranou. Nápoj přelijeme do skleněné nádoby a vložíme do lednice. Dýňový koktejl při podávání nalijeme do sklenek, přidáme kousky ananasu, skořici a trochu rumu.
  • Dýňový koktejl s ananasem podáváme vychlazený.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Recepty: Kančí, kachní i dýňové specialitky!

Děti mají nejraději řízek aneb Jakým jídlům neodolají?

Relaxujte žaludkem aneb Jídla, která vás uvolní

--------------------------------------------------------------------------------

Inspirujte se dalšími recepty z dýně.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama