Pro štěstí: Recepty na novoroční čočkovou polévku

Pokud chcete, aby se vás v příštím roce držely peníze, nesmí na vašem svátečním stole na Nový rok chybět podle staré tradice pokrm připravený z čočky. Vybrali jsem proto pro vás tři zajímavé recepty z této chutné luštěniny.

Čočku nemusíte vařit jen ve svátečním čase, můžete se k ní vracet i během celého roku, protože čočka představuje výbornou zdravou luštěninu velmi prospěšnou našemu zdraví!

Čočková polévka

Co potřebujeme?

  • 1 ks velká cibule
  • 1 ks mrkev
  • 200 g čočka
  • 1,5 l voda
  • 10 dkg anglická slanina
  • 1 ks petržel
  • majoránka
  • česnek
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • olej

Postup:

Čočku přebereme a necháme asi 3 hodiny namočenou ve studené vodě.

Mezitím si oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky. Dále si očistíme mrkev a petržel, kterou posléze nastrouháme na širším struhadle. Anglickou slaninu také nakrájíme na kostičky.

Do hrnce, ve kterém budeme polévku vařit, nalijeme olej a orestujeme cibuli se slaninou, dokud cibule nezesklovatí. Poté přidáme nastrouhanou zeleninu. Podlijeme trochou vody, aby se obsah nepřipaloval, a dusíme asi 5 minut.

Slijeme přebytečnou vodu z namočené čočky. Čočku přidáme do hrnce a zamícháme. Osolíme, opepříme a zalijeme asi litrem vody. Za občasného míchání vaříme, dokud není čočka měkká.

Až je polévka uvařená, přidáme oloupaný a utřený česnek se solí a majoránkou a polévku podáváme na svateční stůl.

Čočková polévka

Foto: Profimedia.cz

Novoroční čočková polévka

Co potřebujeme?

  • 150 g čočka
  • 6O g + 60 g slanina
  • 1 lžička sušený česnek
  • horká voda
  • 1 střední cibule
  • 1 ks vejce
  • sušená bazalka
  • hrubá mouka
  • sůl

Postup:

Čočku nasypeme do hrnce, přelijeme vodou, jen aby byla ponořená a uvedeme do varu. Mezitím si v rychlovarné konvici uvaříme vodu, kterou budeme dolívat.

Cibuli oloupeme a spolu se slaninou nakrájíme na kostičky. Kostičky vhodíme do vařícího základu a promícháme. Podle potřeby dolíváme vodou a za občasného míchání vaříme do změknutí čočky.

Rozkvedláme vejce, mírně jej osolíme, ochutíme bazalkou a přisypeme mouku, až nám vznikne ne příliš tekuté těstíčko. Slaninu nakrájíme na kostičky a nasucho ji orestujeme.

Až je čočka zcela měkká, přilijeme potřebné množství vody podle strávníků a základ uvedeme do varu. Pak polévku osolíme, ochutíme česnekem a lžičkami z těsta vhazujeme "nočky", které asi 5 minut provaříme. Nočky z 1 vejce zahustí polévku pro 4 jedlíky.

Nakonec do novoroční čočkové polévky přidáme orestovanou slaninu, promícháme a podáváme. Pod talířek můžeme schovat pár čoček pro štěstí.

Vyzkoušejte také: Nejlepší polévkové recepty na zahřátí!

Čočka na kyselo

Foto: Profimedia.cz

Čočka na kyselo

Co potřebujeme?

  • 500 g čočka
  • 50 g tuk na smažení
  • 1-2 ks cibule
  • 3 lžíce hladká mouka
  • mletý černý pepř
  • ocet
  • sůl

Postup:

Čočku přebereme a propereme studenou vodou. Poté ji namočíme alespoň na hodinu do studené vody. V této vodě poté čočku uvaříme doměkka. Po dovaření v případě potřeby slijeme přebytečnou vodu.

Nyní oloupeme a nakrájíme cibuli a osmažíme ji na tuku dozlatova. Vše zaprášíme moukou a zalijeme trochou vody scezené z čočky. Do směsi přidáme též podle chuti ocet. Vše povaříme a poté vmícháme do uvařené čočky. Čočku na kyselo ještě můžeme dochutit solí, případně pepřem. Podle potřeby ji ještě krátce povaříme.

Čočku na kyselo podáváme klasicky s uvařeným párkem, volským okem, kyselou okurkou nebo zelným salátem. Nejlepší je čočka teplá.

PŘEJEME DOBROU CHUŤ!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejlepší polévkové recepty na zahřátí: Ochutnejte!

Recepty: Kančí, kachní i dýňové specialitky!

Recepty pro vás: Nejlepší čokoládové dezerty na víkend


 

Centrum.cz | Atlas.cz 1999 – 2014 © centrum holdings O nás | Všechny služby | Volná místa | Reklama | Propagace podnikání | Všeobecné podmínky | Cookies | Nápověda

Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků je bez souhlasu centrum holdings zapovězeno.