reklama

Historie a současnost řepky na našich polích

Komerční článek - Toto je reklamní sdělení. Žena.cz neovlivňuje jeho obsah a není jeho autorem.

Žlutě zbarevná pole řepky olejné nám často zpříjemňují cestu autem, vypadají hezky na fotkách, dodávají letní krajině jistou malebnost. K čemu nám ale je takové množství řepky?

Ačkoli bylo u řepky za posledních 35 let dosaženo nevídaného šlechtitelského pokroku, má řepkový olej v očích mnoha spotřebitelů spíše špatnou pověst. Stále totiž přežívají předsudky o problematických vlastnostech oleje vyráběného ze starých odrůd řepky. Přitom dnešní realita je úplně jiná. Současné odrůdy řepky poskytují olej velmi ceněný a doporučovaný odborníky na zdravou výživu prakticky po celém světě.

Potravinářské využití řepkového oleje

Řepkový olej je díky svému specifickému složení mastných kyselin velmi vhodný jak pro potravinářské využití ve studené či teplé kuchyni, tak pro různé technické aplikace. Často skloňovaná výroba řepkové bionafty je pouze jedním ze způsobů technického využití. Současný řepkový olej má řadu nutričních předností a proto se velmi dobře hodí pro potravinářské účely.

Současné využívání řepky ke kuchyňským a technickým účelům není ničím mimořádným či špatným. Během historického vývoje lidstva se měnil způsob využití mnoha různých surovin, které měl člověk k dispozici. Některé se využívaly k technickým účelům, jiné nacházely uplatnění jako potraviny, řada z nich sloužila zároveň jak k výživě, tak pro různé průmyslové aplikace. Vedle řepky jsou takto využívány např. brambory, cukrová řepa, len či pšenice.

Spotřeba řepkového oleje

Ačkoli řepkový olej představuje nutričně velmi hodnotnou potravinu, není jeho význam českými spotřebiteli dostatečně doceňován. Přitom hned za hranicemi, u našich německých sousedů, se stal v roce 2010 řepkový olej nejoblíbenějším rostlinným olejem mezi spotřebiteli.

"Řepkový olej - olej nad zlato"

Na podporu spotřeby řepkového oleje zahájil v září 2012 Svaz pěstitelů a zpracovatelů olejnin informační kampaň "Řepkový olej - olej nad zlato". Úkolem tříletého projektu podporovaného EU je zvýšit povědomí o nutričních vlastnostech řepkového oleje.

Více informací je na www.olejnadzlato.cz.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama