reklama

5 lehkých večeří na pracovní týden. Dodají vám energii!

Dochází vám fantazie a nevíte, co v týdnu uvařit? Vyzkoušejte recepty na 5 lehkých večeří.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Pracovní týden bývá velmi hektický. Jistě to dobře znáte. Přiletíte z práce domů, postaráte se o děti, manžela, a pak rychle něco zhltnete a jdete spát. Celou noc se převalujete a nevíte proč? Váš žaludek ocení, když se na chvilku zastavíte a dopřejete mu plnohodnotné a chutné jídlo.

Vyzkoušejte našich 5 lehkých receptů na pracovní týden. Dodáte tělu dostatek energie a uvařeno bude za pár minut.

Kuřecí prsa s bazalkou a brokolicí

Budete potřebovat:

  • 4 plátky kuřecích prsou po 150 g
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 červenou cibulku
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml bílého vína
  • 4 žampiony
  • lžíci čerstvé bazalky
  • citronovou šťávu na dochucení
  • 1 hlávku brokolice

Maso si omyjeme, osušíme  a z obou stran opepříme a osolíme. Zprudka ho opečeme po obou stranách. Z pánve orestovaná prsa vyndejte a nechte přikryté. Na výpeku po masu si osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, česnek a žampiony. Vše zakápneme vínem a necháme redukovat šťávu, do které ve finále přidáme čerstvou bazalku.

Brokolici si rozebereme na růžičky a uvaříme ji v osolené vodě tak, aby byla hezky křupavá. Maso přidáme do pánve a krátce prohřejeme s omáčkou. Podle potřeby kuřecí prsa dochutíme  citronovou šťávou. Podáváme s uvařenou brokolicí.

Plněné žampiony s křehkým plátkem

Budete potřebovat:

  • 15 žampionů
  • cibulku
  • pórek
  • parmazán
  • šunku
  • mletý pepř a sůl
  • 8 křehkých plátků

Cibulku si osmahneme spolu s pórkem na pánvi a přidáme na malé kousky nakrájenou šunku. Žampiony vydlabeme, osolíme, opepříme a naplníme je směsí pórku a šunky. Přiklopíme hoblinkami parmazánu. Houby zapékáme asi 20 minut na 180 °C. Když je parmazánová kůrčička dokonale zlatá, vyndáme a servírujeme s křehkým plátkem a zeleninovou oblohou.

Rajčatová polévka s bazalkou

Budete potřebovat:

  • 400 ml vody
  • 1 lžičku petrželky
  • 100 ml rajčatového pyré
  • lžíci zakysané smetany
  • 1 lžičku cukru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cibuli
  • 1,5 kg rajčat
  • 100 ml bílého vína
  • 1 špetka mletého pepře
  • sůl
  • bazalku, oregano, tymián
  • mozzarellu

Spařená rajčata si oloupeme a bez zrníček nakrájíme na kostičky. Promíchejte je s nasekanou cibulkou, prolisovaným česnekem a dejte do hrnce. Přidáme vodu, petrželku, rajčatové pyré, cukr, bílé víno, mletý pepř a hodinu dusíme na nízké teplotě.

Čtěte také: Recepty na tři obědy do krabičky. Sníte je s chutí!

Polévku rozmixujeme ponorným mixerem a pro zjemnění přidáme zakysanou smetanu, čerstvě nasekanou bazalku a ostatní bylinky podle chuti. Povaříme 5 minut a servírujeme ozdobenou plátkem mozzarelly. Polévku můžete vylepšit osmaženými mladými lusky zeleného hrášku, které budou při každém soustu perfektně křupat.

Kuskus s tuňákem

Budete potřebovat:

  • 200 g celozrnného kuskusu
  • půlku citronu
  • 1 plechovku tuňáka ve vlastní šťávě
  • 1,5 hrnku vroucí vody
  • 2 lžíce pravé sójové omáčky
  • bylinkovou sůl
  • extra panenský olivový olej

Celozrnný kuskus nasypeme do větší misky a zalijeme vroucí vodou. Nasypeme bylinkovou sůl pro ochucení a vmícháme lžičku extra panenského olivového oleje. Přikryjeme pokličkou a necháme 15 minut odpočívat.

Z tuňáka si slijeme šťávu a zakápneme šťávou z půlky citronu. Připravený kuskus smícháme s tuňákem a ochutíme sójovou omáčkou. Kuskus podáváme studený. Pokud chcete, můžete jídlo doplnit o pár oliv, které pokrm ještě více vyzdvihnou.

Čočkový salát s kozím sýrem

Budete potřebovat:

  • 1 cibuli
  • 250 g čočky
  • 2 rajčata
  • 3 lžíce oleje
  • 100 g kozího sýra
  • 4 žampiony
  • ocet
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • bazalka nebo petrželka

Čočku si namočíme a uvaříme doměkka. Přebytečnou vodu slijeme a dobře ji osolíme, opepříme a zakápneme octem.

Cibulku si oloupeme a nasekáme najemno. Zpěníme ji na rozpáleném oleji a přidáme na plátky nakrájené žampiony. Vše dobře orestujeme. Čočku promícháme se směsí a rozdělíme na talíře. Dozdobíme kostičkami čerstvého kozího sýra, nakrájenými rajčaty a posypeme čerstvou petrželkou nebo bazalkou.

Co nejraději večeříte ty? Nějaké zajímavé tipy na lehké večeře?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak na vlastní domácí chléb i kvásek? Poradíme

Recept na pravé italské rizoto: Zvládnete ho i vy¨

Chcete zhubnout? Pěstujte doma chilli papričky!

 

 

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama