Jak uvařit domácí knedlík? Bramborový versus kynutý!

Českou kuchyni si jen těžko představíme bez omáčky. Nejednou jste si řekla, jak to ta babička dělá, že má vždycky krásně nadýchané a dobré knedlíky? Vyzkoušejte naše recepty.

Knedlíky pochází z německého "knödl". Dokonce i u nás si našly své místo. Existuje celá řada variant od houskových, bramborových, špekových až po tvarohové či karlovarské. Ideální doplněk k rajské, koprovce, či ke guláši. Pro mnoho začínajících kuchařek je příprava knedlíku velký oříšek. Poradíme vám, jak na to, abyste si šplhly u manžela či partnera. 

Houskové kynuté knedlíky

Budete potřebovat:

  • 500 g hrubé nebo polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • půl lžičky soli
  • na kostičky nakrájenou den starou housku (nemusí se přidávat)
  • 21 g droždí
  • čtvrt litru mléka nebo vody (ideální je i sodovka, která těsto nakypří)

Postup:

  1. V míse si osolte mouku a přidejte na kostičky nakrájenou housku. Droždí si rozmíchejte v trošce mléka. Následně přilévejte tekutinu, ve které si předem rozšlehejte vejce. Těsto míchejte tak dlouho, až se přestane lepit na stěny nádoby a vařečku. Hořejšek posypte moukou a nechte odpočívat na teplém místě asi 45 minut. Čím delší doba, tím bude knedlík vláčnější.
  2. Z vykynutého těsta si udělejte válečky asi 20 centimetrů dlouhé a nechte je ještě asi 15 minut odpočinout.
  3. V hrnci si uvařte vodu s trochou soli. Vložte do ní válečky a vařte je pod pokličkou asi 20-25 minut. Ze začátku je podeberte vařečkou, aby se nepřilepily ke dnu hrnce. Vařte je ve velké nádobě, aby měly dostatek místa. Během 25 minut je několikrát ve vodě otočte.
  4. Uvařené je vyndejte a rychle propíchejte vidličkou, aby z nich odešla pára a nesrazily se.
  5. Teplé je krájejte na plátky. Pokud nemáte kráječ, stačí použít niti, která knedlík rovnoměrně překrojí.

Tip redakce: Droždí rozmíchejte v misce s vlažným mlékem. Lépe vykynou.

Knedlík

Foto: ISIFA/Thinkstock

K čemu se hodí houskový knedlík:

  • rajská omáčka
  • koprová omáčka
  • svíčková omáčka
  • houbová omáčka
  • znojemská omáčka
  • guláš
  • tradiční vepřové se zelím
  • můžeme je naplnit ovocem

Čtěte také: Jak na vlastní domácí chléb i kvásek? Poradíme

Bramborové knedlíky

  • 100 g polohrubé mouky
  • 400 g brambor
  • 1 vejce
  • 50 g dětské krupice
  • půl lžičky soli

Postup:

  1. Uvařte si oloupané brambory. Nejlépe ještě den předem. Můžete je nastrouhat na struhadle nebo si pořiďte mačkátko na brambory.
  2. Brambory zasypte moukou a krupicí. Přidejte sůl a vejce.
  3. Propracujte těsto. Nemělo by se vůbec lepit a být krásně kompaktní.
  4. Vytvořte si 2 šišky.
  5. Vařte je asi 15-20 minut. Občas je zamíchejte, aby se nepřilepily ke dnu.
  6. Hotové je nakrájejte a ihned podávejte.

Tip redakce: Knedlíky uvařte okamžitě po zadělání. V teple se těsto "roztéká" a knedlíky ztrácí tvar.

Další zajímavé recepty na sladké knedlíky, špekové, karlovarské či tvarohové najdete ZDE >> 

Knedlík

Foto: ISIFA/Thinkstock

K čemu se hodí bramborový knedlík:

  • pečená kachna
  • zvěřina
  • pečené vepřové se zelím
  • králík se špenátem
  • plněné knedlíky uzeným s cibulkou
  • dokonce i plněné švestkami a posypané mákem s cukrem (oblíbené jídlo našeho prvního československého prezidenta)

Jak na knedlíky aneb Rady našich babiček

  • Knedlíky naskládejte do mísy, přikryjte utěrkou a zabalte do peřin. Tak vám vydrží dlouho teplé.
  • Bramborové knedlíky můžete vařit i bez krupičky, ale budou o dost tužší.
  • Aby se nerozvařily, přidejte do těsta lžičku octa.
  • Chcete-li mít krásné válečky, můžete je uvařit zabalené v potravinářské fólii. Nezapomeňte ji propíchat. Takto je klidně po vychladnutí zamrazte.
  • Houskové můžete vařit i v páře. Do hrnce nalijte 3 centimetry vody, uložte pařák, utěrkou překryjete a položte na né knedlíky. Vařte je bez otáčení. Nejsou pak oslizlé a nerozvaří se.
  • Po vyndání z hrnce je uložte tak, aby nebyly ve vodě, která z nich okapává.
  • Veškeré suroviny by měly mít stejnou teplotu. Nechte všechno půl hodiny předem odpočinout na pracovní desce.

Knedlík

Foto: ISIFA/Thinkstock

Nevěšte hlavu, když se nepovedou. Nemusí to být kuchařkou. Hodně záleží na kvalitě mouky, typu brambor, teplotě surovin.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 lehkých večeří na pracovní týden

Jak vybrat a připravit lososa: Recept od šéfkuchaře

Akné a puberťáci: Hrozí deprese i sebevražedné sklony

 

Centrum.cz | Atlas.cz 1999 – 2014 © Economia, a.s. O nás | Všechny služby | Volná místa | Reklama | Propagace podnikání | Všeobecné podmínky | Cookies | Nápověda

Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků je bez souhlasu Economia, a.s. zapovězeno.