reklama

Recept na domácí bezinkový sirup a šťávu. Zdravé mňam!

Recept na domácí bezinkový sirup, který má jedinečnou chuť.

Foto: Thinkstock

Bezinky, kozičky, kosmatce, psí bez nebo bzejna, to vše jsou lidové názvy pro Bez černý. Lze ho využít v lékařství, farmacii, ale hlavně v receptech. Ochutnejte domácí bezinkový sirup nebo lahodnou šťávu z černého bezu.

Květy je možné máčet v těstíčku a smažit jako květák. Také můžete vyzkoušet úžasné recepty na bezovou šťávu či kvašením připravit osvěžující limonádu. Z bezinek se vyrábí sirup, marmeláda, likér nebo víno.

Jak vypadá?

Bez černý je keř nebo stromek se šedohnědou kůrou a houbovitou dření bělavé barvy, které se říká bezová duše. Kvete od května do 3. týdne v červenci. Drobné až nepříjemně vonící květy jsou nažloutlé zbarveny. Také kůra a list šíří zápach, odtud i nepříliš lichotivý lidový název "bez smradlavý". Květy jsou uspořádány do bohatých květenství. Plody: bezinky, mají průměr 6 mm a jsou fialové až černé.

Hlavními látkami jsou flavonoidy, sliz, silice a třísloviny. Zralý plod obsahuje karotenoidy a vitamín C. O jeho účincích vypovídá přísloví: "Před heřmánkem smekni, před bezem klekni." Má močopudné účinky a příznivě působí na cévy. Jeho spektrum použití je široké, ale nejčastěji se jím léčí kašel nebo působí proti bolesti (migrény, zánět trojklanného nervu). Plody mají protizánětlivý účinek, působí jako slabé projímadlo a mírně snižují krevní tlak.

Zevně ho lze využít jako obklad na revma (listy) nebo ho ve formě čaje používat na pročištění pokožky a v boji proti akné.

Bezinkový sirup

Budete potřebovat:

  • 40 ks bezinkového květu
  • 4,5 kg cukru
  • 1 citron
  • 4 l vody

Bezinkové květy ostříháme a z citronu vymačkáme šťávu. Převaříme vodu a necháme vychladnout. Květy s citronovou šťávou vložíme do čtyřlitrové sklenice a dolijeme studenou převařenou vodou. Necháme odstát do druhého dne.

Náš tip: Recept na domácí krémovou zmrzlinu! Která je nejlepší?

Odstátou vodu přecedíme přes plátno a do připravené tekutiny nasypeme všechen cukr. Zahřejeme na maximální teplotu 80 °C a plníme do sklenic. Bezinkový sirup je vhodný do vody nebo čaje, taktéž na kašel a posílení imunity.

Bezinková šťáva

Budete potřebovat:

  • 80 dkg cukru krystal
  • 2 skořice
  • 2,5 kg bezinek
  • 8 kusů hřebíčku
  • 2 dkg kyseliny citronové
  • 2 l vody

Pravé bezinky umeleme na strojku nebo rozmixujeme. Vařící vodu smícháme s kyselinou citronovou a necháme stát 24 hodin. Poté k vodě a bezinkám přidáme skořici a hřebíček. Vaříme asi 15 minut a sbíráme vzniklou pěnu.

Na 1 kg šťávy přidáme 80 dkg cukru a znovu 10 minut vaříme. Ještě teplé plníme do lahví, které pevně uzavřeme. Takto připravená bezinková šťáva vydrží v lahvích i několik let.

Dědečkův bezinkový likér

Budete potřebovat:

  • 1,5 lžičky mleté skořice
  • 2,5 kg čerstvé bezinky
  • 1 ks citronu
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1,5 kg cukru
  • 6 ks hřebíčku
  • 2 lžičky mleté kávy
  • 1 l rumu

Čisté, umyté bezinky dáme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly všechny pod hladinou. Připravenou směs dáme vařit. Citron si oloupeme a nakrájíme na plátky. Nezapomeňte odstranit pecky, jinak šťáva zhořkne. Jakmile se začnou bezinky vařit, za stálého míchání přidáme kávu a necháme vařit 2 minuty. Následně do hrnce přimícháme skořici, hřebíček a citron, opět vaříme 2 minuty.

Celou směs necháme den uležet v chladu. Šťávu přecedíme přes hadřík a z plodů se snažíme vymačkat co nejvíce šťávy. Takto proceděnou tekutinu vaříme s cukrem asi 5 minut. Vše necháme zchladit a nakonec přilejeme rum.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Recept na vlastní domácí chléb i kvásek? Poradíme

Žloutenka z dovolené? Jistotu nedá ani luxusní hotel

Upravené obočí změní celý obličej. Ale jak?

 

 

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama