reklama

Jak správně vařit brambory? Není to tak jednoduché!

Šťouchané brambory, kaše, vařené, pečené. Úprav je opravdu hodně, ale jak je správně skladovat a připravovat, abychom se nepřipravili o cenné vitaminy?

Foto: ISIFA/Thinkstock

Brambory známe i pod názvy jako erteple, kobzole, jablóška, zemčátka, krumple, grule, bandory, arteple či zemák. Připravují se na mnoho způsobů, ale jak je správně uvařit, abychom v nich zachovali i nějaký ten vitamin?

Brambory byly domestikovány v oblasti dnešního Peru již před 4-5 tisíci lety a k nám se rozšířily z Braniborska. Dnes patří mezi nejvýznamnější zemědělské plodiny.

Dobře vybírejte

Když se vydáme na nákup, měli bychom mít předem promyšleno, zda jich budeme potřebovat větší množství do zásoby, nebo zda nám stačí jen menší množství na polévku a přílohu. Při nákupu si pohlídejte, aby kvalita odpovídala ceně. Na hlízách by neměla být nalepená hlína, nesmějí být nahnilé, naklíčené ani mechanicky poškozené, ideální je, když jsou stejné velikosti. Zelené brambory naznačují horší kvalitu.

Rozhodneme-li se pro ty v sáčku, pak dbáme na to, aby každé balení obsahovalo informace o kvalitě, druhu, varném typu, váze a ceně. Neměla by chybět ani adresa pěstitele nebo balíren.

Správné skladování

Neméně důležité je skladování. Pokud se rozhodneme brambory kratší nebo delší dobu skladovat, je důležité, aby byly uloženy na suchém, vzdušném místě, ve tmě a chladu. Předejdeme tak hnilobě i předčasnému vyklíčení. Pro zabránění klíčení je nejvhodnější teplota 2-4 °C, která se udržuje u sadbových.

Doporučujeme: Vaříme ze zbytků: Dobroty z brambor a kaše

Skladování při takto nízké teplotě má také nevýhodu, která spočívá v redukci cukrů a následném sládnutí hlíz. Proto je nutné konzumní druhy skladovat při vyšší teplotě. (nad 7 °C) To je důležité hlavně u těch, které jsou určené na smažené výrobky.

U nich totiž dochází při vysokých teplotách během smažení k reakci mezi aminokyselinami a redukovanými cukry, vlivem této reakce hnědnou a hořknou. Proto se bramborám skladovaným pro tyto účely zachovává skladovací teplota mezi 7-10 °C (hranolky 7-9 °C, chipsy 8-10 °C).

Jak je dělíme?

Podle varného typu je dělíme na přílohové, které jsou vařené ve slupce a oloupané vhodné nejen jako příloha k masům, ale i do polévek, gulášů a k zapékání. Dalším druhem jsou salátové, které, jak už název napovídá, jsou nejvhodnější pro vaření ve slupce a posléze oloupané k přípravě salátů či bramborového těsta.

Náš tip: 5 houbových receptů: Rychlé a levné

Na saláty jsou nejvhodnější tzv. rohlíčky. Třetím typem jsou brambory na kaše, které se oloupané a nakrájené na menší kousky vaří k přípravě kaše či pyré.

Vitamin C ve vařených bramborách

Vaříme-li je ve slupce, zůstane v nich až 90 % původního obsahu vitaminu C. V oloupaných a rychle uvařených zůstane necelých 80 %. Ohříváním klesá obsah jen na 40 % a při nakrájených kouscích je obsah vitaminu C pouhých 20 %. To už je smutně nízké číslo, že?

Horká voda při vaření brambor

K vaření neloupaných vybíráme jen zdravé hlízy přibližně stejné velkosti. Před vařením je nenecháváme dlouho ležet ve vodě, aby se neuvolnily minerály a vitaminy rozpustné ve vodě. Oškrábané nebo oloupané je vkládáme vždy do vroucí osolené vody (případně ochucené celým kmínem či bylinkami). Několik minut vaříme prudce, pak plamen zmírníme, sebereme pěnu a necháme probubláváním dovařit. Horká voda zkracuje dobu vaření a pomáhá tak zachovat vitamin C ve větším množství.

Šetříme solí

Brambory vaříme v osolené vodě, přičemž potřebujeme zhruba 10 g soli (1 polévková lžíce) na 1 kg. Úpravou se jejich hmotnost sníží, a to o 10 % při škrábání a o 20 % při loupání.

A pár jednoduchých a užitečných triků závěrem

  • Chceme-li z bramborového těsta vytvarovat noky, krokety nebo knedlíky, vložíme těsto před vařením na chvíli do ledničky. Těsto je pak tužší a nelepí se.
  • Bramborové knedlíky nebudou oslizlé, když nasypeme do vody trochu mouky a dokončujeme je při nižší teplotě.
  • Strouhané syrové kousky zalijeme ihned mlékem, aby nezmodraly. Jsou-li příliš vodnaté, tak část vody, kterou pustí, slijeme.
  • Brambory na přípravu bramborového salátu vaříme ve vodě s trochou octa, aby neztmavly a nerozvařily se. Nevaříme je úplně doměkka, ale necháme jen dojít v páře.

Jak často připravujete brambory? A na jaký způsob je máte nejraději? O své recepty se s námi můžete podělit v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

3 rychlé a jednoduché recepty z rajčat

Triky do kuchyně: Nebrečte u cibule. Pomůže svíčka

Victoria Beckham bojuje s AIDS. Prodává na 600 kusů oblečení



"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama