reklama

10 důvodů, proč jíst dýně aneb Co jste o nich nevěděli

Podzim je ideální čas na to, abyste se naučili dýně nejen vyřezávat, ale také používat při vaření. Tady je 10 důvodů, proč bychom dýně měli jíst často.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Dýně jsou příliš dobré na to, aby se z nich vyráběla jen halloweenská strašidla. Sezóna této fantastické zeleniny je v plném proudu, proto vařte, pečte, nakládejte. Tady je 10 důvodů, proč byste je měli zařadit do svého jídelníčku.

Dýně je neuvěřitelný poklad. Její jemná a oříšková chuť je nezapomenutelná. V kuchyni ji můžete různě kombinovat, připravovat ve sladké i slané podobě. Je zdrojem mnoha vitamínů, minerálů, a co víc, obsahuje minimum kalorií, proto je dokonalou potravinou pro ty, co musí držet dietu. Máme pro vás o těchto oranžových kráskách několik zajímavých informací.

6 nejznámějších druhů dýní

Dýně patří mezi čeleď tykvovitých, najdete mezi nimi až 850 druhů, my si však představíme šest nejpoužívanějších.

Hokkaidó: U nás se prodávají tyto dýně v červené a zelené barvě. Patří mezi nejoblíbenější odrůdu. Protože dýně Hokkaidó (jako jediné) před tepelným zpracováním nemusíme loupat, oblíbili si je kuchaři začátečníci i profesionálové.

Špagetová dýně: Má kulovitý či protáhlý tvar, a váží okolo jednoho až tří kilogramů. Nejčastěji je najdete v krémové, žluté nebo oranžové barvě. Uvnitř se ukrývá zajímavá dužina, která připomíná špagety. A využití? Klidně místo těstovin nebo jako přísada do polévky.

Doporučujeme: Foto recept na rychlou a dietní dýňovou polévku

Máslová dýně: Potřebuje velmi specifické podmínky (slunce a teplo) na pěstování. Patří mezi nejekonomičtější druh, protože hruškovitý tvar nabízí velké množství dužiny.

Dýně Goliáš: Velmi těžko se tyto kusy sbírají, váží až 30 kilogramů. Hodí se pro zavařování či výrobu džemů. Špatně se skladují, protože rychle uhnívají.

Muškátová dýně: Dužina má velmi silnou chuť. Potřebuje hodně tepla a sluníčka. Lidé ji mají rádi hlavně pro její zajímavé rustikální tvary. Nejčastěji jsou zelené, krémové a hnědé.

Marina di Chioggia: Zdobí ji velmi nápadné žebrování. Svojí chutí připomíná mrkev. Jen se natrápíte při sloupávání hrubé slupky.

Věděli jste, že jsou všechny jedlé? Dokonce i ty okrasné můžeme sníst a nic se nám nestane. Ty, které nám zdobí okna či mísy v interiéru nejsou jedovaté. Jediný důvod, proč nekončí na našich talířích je vlastně ten, že je s nimi moc práce, slupky jsou hrubé a uvnitř nenajdete příliš mnoho dužiny na zpracování.

Proč bychom je ale přece jen měli do svého jídelníčku zařadit? Tady je několik jejich dobrých vlastností:

Antioxidant

V dýních se nachází celá řada antioxidantů, které chrání naše tělo před nemocemi. Fantasticky posilují imunitní systém a dodávají energii.

Ochrání oči

Chcete-li očím dopřát zdraví, pusťte do své kuchyně dýně. Díky vysokému obsahu vitamínu A chrání zrak před šedým zákalem a degenerativním onemocněním sítnice.

Dokonalý lesk

Vitamín C podporuje imunitní systém, ale také pomáhá při výrobě kolagenu, který zaručí, že vaše kůže získá zdravý lesk a svoji přirozenou pružnost.

Super čistička

Dýně je obrovským zdrojem vlákniny. Během dne vás skvěle zasytí a tělo se pomocí vlákniny pročistí a zbaví toxinů, které náš organismus denně atakují.

Náš tip: Co s dýňovými semínky, když vám zbydou? Upražte je!

Uvnitř dužiny se skrývá až 90 procent vody. Přefiltruje naši krev a vyplaví nechtěné látky pryč. Je dokonalou čističkou ledvin a močového měchýře.

Omládnete

Betakaroten pomůže pokožce udržet přirozeně naoranžovělou barvu a navíc funguje jako prevence proti kardiovaskulárním onemocněním.

Snižují cholesterol

Dýňová semínka mají vysoký obsah bílkovin a mastných kyselin na rostlinné bázi. Tyto látky snižují hladinu cholesterolu, chrání před artritidou a zlepšují činnost mozku.

Nemusíte k zubaři

Dužina a semínka jsou bohatá na hořčík, který potřebujeme pro zdraví našich kostí a zubů.

Neplodnost

Draslík a zinek snižují krevní tlak, čímž zabraňují kardiovaskulárním onemocněním, ale hlavně skvěle posilují imunitu. Ženám usnadňuje zinek početí a mužům pomáhá s potencí.

Zažeňte depresi

Dýně obsahují L-tryptofan, chemickou sloučeninu, která spouští pocity pohody a deprese nebudou mít šanci. Ještě jsme vás nepřesvědčili? Zkuste některé z dýňových receptů a dejte této královně podzimu šanci. Nebudete litovat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Tajemství džemu: Vyzkoušejte naše tipy i úžasné recepty

13 chytrých způsobů, jak využít citron v domácnosti

10 nejtrapnějších statusů na Facebooku: Je tam ten váš?



#grafia1

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama