reklama

9 šílených faktů o kečupu: Věděli jste to?

Kečup nepochází z Ameriky a původně šlo o lék. Další zajímavá a šílená fakta o této zbožňované surovině najdete v článku...

Foto: Isifa/Thinkstock

Svět si oblíbil kečup natolik, že ho nejen konzumujeme často a ve velkém, ale dokonce ho přidáváme i do takových jídel, do kterých vlastně vůbec nepatří. Přesto jsou věci, které jste o něm možná dosud nevěděli...

Největšími milovníky kečupu jsou bezesporu Američané, každý z nich průměrně zkonzumuje tři velké láhve kečupu za rok. Světový rekord v pití kečupu na čas ale drží německý televizní reportér Benedikt Weber. Dokázal vypít celou láhev (120 ml) za neuvěřitelných 32,37 vteřin. Je kečup pro naše tělo nějak prospěšný? Přinášíme 9 zajímavých faktů o této zbožňované omáčce.

Nepochází z Ameriky

Nejspíš vás to překvapí, ale kečup skutečně není původem z Ameriky. První zmínky o omáčce "ke-jčap" jsou z konce 17. století z Číny. Šlo o směs nakládaných ryb a koření. Následně ochucovadlo doputovalo do Malajsie, odkud si jej přivezli britští a holandští kolonizátoři.

Rajčata jsou jedovatá

První dochovaný recept na kečup pochází z roku 1801 z Ameriky. Zajímavostí je, že Američané původně syrová rajčata považovali za jedovatou surovinu.

Vyráběl se z ančoviček

Ačkoliv dnešní kečupy jsou vyráběny z rajčat (alespoň většina), dříve jste v nich mohli najít suroviny jako ančovičky, šalotku, ústřice, citron, či dokonce vlašské ořechy. Ve filipínské verzi kečupu se ukrývají i banány, dodávají mu sladší chuť.

Doporučujeme: Jak vybrat kečup, majonézu či hořčici. Radí Petr Havlíček

Na trhu se dají najít různé příchutě i dnes. Zkusit můžete kečup s mangem, jablkem, křenem, mrkví, švestkou, hruškou či brusinkami. Abyste se nemuseli bát podivných odstínů těchto kečupových směsí, a také z úcty k tradici se do většiny ochucených výrobků přidává červené barvivo.

Kečup přináší pět chutí

Poznáme, když je jídlo sladké, kyselé, slané, hořké či pikantní. Nejstarší kečupy nabízely jen dvě chutě, kombinace slané a hořké. Až později se začal přidávat ocet a cukr. Dnes se výrobci snaží najít správně zralá rajčata, aby obsahovala všechny tyto vlastnosti a nemuselo se do receptu přidávat nic uměle. Kečup je třetím nejprodávanějším kořením a je to právě proto, že chuť na sladké a slané uspokojí zároveň.

Speciální uzávěry

Dnes známe kečupy se speciálními dávkovacími uzávěry a lahví, která se skladuje otočená dnem vzhůru. Dříve byl tento červený zázrak prodáván jen ve skle a buď tekl příliš, nebo vůbec a bylo třeba jej vyndávat nožem. Chytré uzávěry pochází z roku 1991, otočené lahve se u nás objevily v roce 2002 a jejich záměr donutit lidi konzumovat více kečupu se vydařil.

Lék na žloutenku z 19. století

Pokud byste se narodili kolem roku 1835, nejspíš by vás fakt, že se kečup používal jako lék na čištění jater a střev, nepřekvapil. S tímto nápadem přišel Dr. John Cook Bennett, prezident lékařské fakulty Willoughby na univerzitě v Ohiu. Domníval se, že rajčata mohou vyléčit nemoci jako průjem, žloutenku a metabolické poruchy. Tyto informace vyvolaly šílenství a představy, že výtažky z rajčat mohou dokonce léčit revmatismus, chřipku či bolesti hlavy.

Sláva rajčatových pilulek skončila už v roce 1840, ve většině případů šlo totiž o podvod. Tyto zázračné tabletky nebyly nic jiného než obyčejná projímadla.

Prevence kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny

Když odhlédneme od názoru doktora Bennetta, může být kečup skutečným přínosem pro naše zdraví, tedy alespoň ten kvalitní. Rajčata obsahují lykopen, antioxidant, který nás chrání před volnými radikály. Teď si jistě říkáte, že tepelnou úpravou se vše zničí, jenže omyl, naše tělo absorbuje látku lépe právě ve vařené podobě.

Náš tip: Recept na domácí kečup

Lykopen je vhodnou prevencí proti některým druhům rakoviny. Ovlivňuje způsob, jakým proudí krev do rakovinových buněk. Další studie hovoří o tom, že lykopen pomáhá bojovat proti rakovině jater, kůže, prsu či plic, ale výsledky jsou neprůkazné. Faktem je, že potravinové doplňky s lykopenem se po světě prodávají pod názvem "Rajčatové esence", které by měly snižovat cholesterol, riziko infarktu, mrtvice a cukrovky.

Čisticí přípravek

Díky kyselosti je kečup výborným čističem starých mincí a zašlých šperků. Můžete jej použít na hrnce, pánve, měděné vázy. Nechte působit 10 minut a pak opláchněte. Nejspíš budete v šoku, co že to vlastně konzumujete za kyselou leštěnku. Poradí si dokonce i s mosazí a stříbrem (nechte jen krátkou dobu). Někteří dobrodruzi si kečupem čistí i disky kol.

Kečupová zmrzlina

Lidé milují kečup ke smaženému jídlu, na pizze, těstovinách, toustech, ale dokonce i na sladkostech. Ano, čtete dobře, v Kanadě koupíte takové kečupy, které se prý hodí i na dorty. A to nejlepší na konec. Firma Baskin-Robbins v Americe se pokoušela vyrobit kečupovou zmrzlinu, tento projekt naštěstí zůstal jen v laboratoři.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

10 důvodů, proč jíst dýně aneb Co jste o nich nevěděli

7 věcí, které vedou k depresi

Příběh ze života. Otec mě bil rákoskou na koně









 


"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama