reklama

Jak správně uvařit vejce: Na hniličku nebo do skla

Na měkko, na hniličku, na tvrdo, benediktinská... Ale také volské oko či míchaná. Vajíčka milujeme skoro v každé podobě. Umíte je ale opravdu správně uvařit?

Foto: Isifa/Thinkstock

Na měkko, na hniličku, na tvrdo, benediktinská... Ale také volské oko či míchaná. Vajíčka milujeme skoro v každé podobě, i když víme, že to s nimi kvůli cholesterolu nemáme přehánět.

Umíte je ale opravdu uvařit? Není to tak snadné. Přestože jde o jednoduché jídlo, i mistr kuchař se může utnout. Jak tedy na ně?

Jak dlouho je vařit?

Každopádně začneme tím, že vejce je vložíme do studené, nikoli vařící vody, aby nepraskla skořápka. A pak už jen sledujeme, kdy se ode dna  odrazí první velká bublina. Jakmile voda začne vařit, snížíme teplotu na mírný var. Voda by měla jen mírně probublávat, vnitřek pak bude uvařen rovnoměrněji.

Vejce na měkko se konzumují ve skořápce. Vejce na hniličku, na tvrdo a ztracená bez ní - po uvaření je dáme nakrátko zchladit ve studené vodě, aby se dobře loupala.

Vejce tuhne dobou varu. Každá úprava má svůj čas, nejměkčí jsou vejce na měkko, nejtvrdší na tvrdo. Rozhodně však neplatí, že čím déle, tím lépe.

  • vejce na měkko (bílek je tuhý, žloutek tekutý) 2,5 minuty
  • vejce ztracená (bílek je tuhý, žloutek tekutý) 3 minuty
  • vejce na hniličku (bílek je tuhý, žloutek táhlý) 4-4,5 minuty
  • vejce na tvrdo  (bílek i žloutek jsou tuhé) 7 minut

Časy jsou samozřejmě jen přibližné. Recept se liší podle toho, jak dlouho budeme vařit, velikosti nádoby a vajíček (u menších vajec čas zkrátíme, u větších zase chvilku přidáme) či jejich množství.

Vejce na měkko

Servírují se teplá, ve skořápce umístěné do kalíšku. Jedí se lžičkou. Variantou jsou vejce do skla, kdy vejce na měkko zbavíme skořápky a dáme do skleněného poháru. Natrhneme je na několik kousků, aby žloutek částečně vytekl a vytvořil bílo-žlutou mozaiku. Vhodnou přílohou je chléb s máslem.

Vejce na hniličku

Správné vejce na hniličku má tuhý bílek a žloutek ztuhlý při vnějším okraji. Čím více do středu, tím měkčí. Uprostřed by měl být polotekutý. Také vejce na hniličku se podávají teplá, vzhledem ke konzistenci však už jsou oloupaná.

Čtěte také: Láďa Hruška končí! Tady je jeho poslední recept

Název dostala od toho, že se při doteku jejich povrch prohne jako u shnilého ovoce. Můžeme je jíst samostatně ke chlebu s máslem, přidat do polévky či do omáčky (koprová, křenová) jako bezmasé jídlo.

Vejce na tvrdo

Podávají se teplá i studená, samotná i jako součást dalších jídel. Vejce na tvrdo báječně chutná nakrájené na plátky na chlebu s máslem, ale i jako součást pomazánky (vajíčková, rybí) nebo dekorativně nastrouhané na bílou smetanovou omáčku.

Při vaření si hlídáme čas, abychom nepřetáhli a vyhnuli se tak nazelenalému zbarvení povrchu žloutku. Během varu se totiž z bílku uvolňuje hydrogen sulfid, který reaguje se železem ve žloutku, a vzniká špinavě zelený sirník železa. To je také další důvod, proč po uvaření vejce prudce zchladit (kromě toho, že pak půjde dobře oloupat).

Vejce ztracené

Tady už je příprava trochu složitější, ale výsledek stojí za to. Ve větším hrnci přiveďte k varu dva litry vody se lžící octa (nejlepší je bílý vinný). V kyselém prostředí se bílek rychleji srazí a bude držet u žloutku. Vejce roz­klepněte do malé misky, abyste neporušili žloutek.

Doporučujeme: Pálivé recepty: Na jazyku peklo, v žaludku samo nebe

Jakmile se začnou tvořit bubliny (asi 80 °C), roztočte vodu do víru. Neotálejte, kdyby vřela příliš silně, bílek se potrhá. Proto je také lepší použít větší hrnec, vír v něm déle vydrží.

Vejce opatrně vlijte do víru. Když ho umístíte do středu, bude kruhové, když bude lehce stranou, vytvoří tvar komety. Povařte asi tři minuty. Opatrně vyjměte děrovanou naběračkou. Hned podávejte.

Jak postupovat, sledujte na videu z YouTube:

Náš tip: Jste-li zapálení kuchaři, nejspíš neodoláte servírovat vejce v této úpravě jako benediktinské: Na rozpečené žemli, s parmskou šunkou a holandskou omáčkou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Fotorecept od pekařky: Kynuté koláče s dvojí náplní

5 raw receptů, které vám změní život

Recepty: Pohanka, jáhly a další zdravé potraviny

Aby skořápka nepraskla

  • Vejce vyndáme čtvrt hodiny před vařením z lednice, aby nebylo tak studené.
  • Vejce vkládáme vždy do studené vody. Do teplé to jde taky, ale musíte pak provádět různé fígly s narušování skořápky. Takhle je to jednodušší .
  • Vody dáme jen tolik, aby byla vejce potopená.
  • Do vody přidáme trochu soli nebo octa.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama