reklama

Delikátní sýrové pochoutky od Zdeňka Pohlreicha

Pokud máte rádi sýry, měli byste vyzkoušet některý z šéfových receptů na přípravu chutných sýrových pokrmů

Foto: Žena

V dalším pokračování pořadu Teď vaří šéf II. představil Zdeněk Pohlreich pokrmy, jejichž základní surovinou je sýr v různých podobách - ementál, švýcarský sýr gruyère, francouzský comté nebo holandský zaanlander.

Polévka z pórku a cibule s ementálem

Ingredience:

  • cca 1 dcl bílého vína
  • cca 2 dcl drůbežího vývaru
  • pórek
  • cibule
  • tymián
  • bílý chleba
  • ementál
  • máslo
  • olej
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. V hrnci rozehřejeme olej a orestujeme na něm nakrájenou cibuli a pórek. Základ osolíme, opepříme, přidáme snítku tymiánu a necháme 10 - 15 minut vařit do měkka.

2. Mezitím si bílý chleba nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi. Potom k nim dáme rozpustit kousek másla, aby měly lepší chuť.

3. Změklou směs s pórkem zalijeme nejdříve vínem, potom vývarem a chvíli povaříme. Pak přisypeme nastrouhaný ementál a necháme ho rozpustit.

4. Polévku nalijeme do talíře, posypeme opečenými krutony a opepříme.

Alsaský cibulový koláč

Ingredience:

  • čerstvý kravský sýr
  • slanina
  • cibule
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

Na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • cca 1 dcl vody
  • 3/4 kostky droždí
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl

Postup:

1. Do mísy nasypeme hladkou mouku, sůl, droždí, nalijeme vodu a olivový olej a vypracujeme těsto. Přikryjeme ho fólií a necháme hodinu kynout v lednici.

2. Mezitím si rozehřejeme pánev a orestujeme na ní nakrájenou slaninu a cibuli. Do čerstvého sýru přidáme sůl, pepř a nakrájené 3 stroužky česneku zbavené klíčku.

3. Vykynuté těsto rozválíme, přendáme na plech, potřeme ochuceným sýrem a posypeme směsí cibule a slaniny. Plech dáme do rozehřáté trouby a pečeme asi 5 minut při 220 stupních.

4. Upečený koláč nakrájíme a podáváme ideálně se sklenicí bílého vína.

Sýrové fondue

Ingredience:

  • cca 1 dcl bílého vína
  • třešňová pálenka
  • švýcarský sýr gruyère
  • francouzský sýr comté
  • holandský sýr zaanlander
  • kukuřičný škrob
  • voda
  • česnek
  • muškátový oříšek
  • bílý chleba

Postup:

1. Sýry nastrouháme najemno a v míse promícháme dohromady. Nádobu na fondue vytřeme česnekem.

2. Do kastrůlku nalijeme bílé víno, přisypeme sýry a necháme rozehřát. Na ochucení přidáme špetku muškátového oříšku a přilijeme pár kapek třešňové pálenky. Kukuřičný škrob necháme rozpustit ve vodě a a přidáme ho do směsi.

3. Do nádoby na fondue přelijeme hotovou směs, položíme ji na hořák a podáváme s krájeným chlebem.

Čekankový salát s modrým sýrem

Ingredience:

  • čekanka
  • modrý plísňový sýr
  • vlašské ořechy
  • cukr
  • sůl

Na dresing:

  • hořčice
  • med
  • citronová šťáva
  • limetková šťáva
  • malinový ocet
  • rostlinný olej
  • sůl

Postup:

1. Do mísy nasypeme sůl, postavíme do ní čekankové puky a necháme 1 - 2 hodiny odstát. Sůl vytáhne z čekanky šťávu a zbaví jí tak hořké chuti.

2. Mezitím orestujeme na pánvi vlašské ořechy spolu s cukrem a solí. Připravíme si dresing: hořčici smícháme s medem, přilijeme citronovou a limetkovou šťávu, malinový ocet, rostlinný olej, osolíme a vyšleháme.

3. Odstátou čekanku opláchneme a obereme listy, které přendáme do mísy. Přisypeme orestované ořechy, pokapeme dresingem, nalámeme sýr a promícháme.

4. Salát přendáme na talíř a přilijeme ještě zbytek dresingu.

Salát se sýrem a šunkou

Ingredience:

  • tvrdý sýr holandského typu
  • křepelčí vejce
  • smetana
  • sýr
  • šunka
  • červená paprika
  • římský salát
  • citronová šťáva
  • limetková šťáva
  • chilli paprička
  • petrželka
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Na majonézu:

  • 2 žloutky
  • hořčice
  • citronová šťáva
  • olej
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Křepelčí vajíčka vaříme cca 5 minut a oloupeme. Připravíme si majonézu: žloutky smícháme s hořčicí, solí, pepřem, citronovou šťávou a olejem a vyšleháme.

2.Sýr a šunku nakrájíme na tenké nudličky a vhodíme do mísy. Přidáme nakrájenou papriku, chilli papričku, osolíme a opepříme. Přilijeme domácí majonézu a pokapeme limetkovou a citronovou šťávou a smetanou. Nakonec ozdobíme nasekanou petrželkou.

3. Římský salát natrháme na listy, osolíme a pokapeme citronovou šťávou a olivovým olejem. Nandáme na něj sýrovou směs, posolené křepelčí vejce a podáváme.

Penne se sýrovou omáčkou

Ingredience:

  • penne rigate
  • cca 2 dcl vývaru
  • cca 1 dcl smetany
  • modrý sýr
  • máslo
  • 3 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • rozmarýn
  • petrželka
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Do kastrůlku dáme rozpustit máslo a orestujeme nakrájenou šalotku a česnek zbavený klíčku. Pak zalijeme vývarem a necháme z poloviny odpařit. Přilijeme smetanu, dáme rozpustit nalámaný sýr a opepříme. Omáčku rozmixujeme a přecedíme.

2. Těstoviny slijeme, necháme okapat a přidáme do kastrůlku k omáčce, aby se suroviny spojily.Přisypeme petrželku a rozmarýn, promícháme, nandáme na talíř a podáváme.

V dalším díle pořadu Teď vaří šéf nahlédnou televizní diváci do tajů receptů ze zvěřiny, a to konkrétně z kančího masa, které se těší u fanoušků kvalitní kuchyně velké oblibě. A rozhodně nebude chybět ani recept na oblíbenou šípkovou omáčku.

Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Recepty od Pohlreicha: Pochoutky z hovězího masa

Chutné pokrmy z králíka podle receptů Zdeňka Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich: Jak si chutně připravit mořské plody

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama