reklama

Fusilli, farfalle, tagliatelle: Vyznáte se v těstovinách?

Prohlédnout galerii
Foto: Profimedia.cz

V Itálii má snad každý kraj vlastní teorii o původu a přípravě těstovin. Není potom divu, že se vyskytují ve více než 300 různých obměnách. Díky naší galerii konečně rozpoznáte alespoň jejich základní druhy.

Italské těstoviny se dnes více či méně úspěšně pokouší vařit každá druhá restaurace. Na jídelním lístku pak najdete tradiční italské názvy jako ravioli, tagliatelle nebo třeba rigatoni. Obyčejný smrtelník přitom často ví jen to, jak vypadají spaghetti či penne. Abyste vždy věděli, co si vlastně objednáváte, připravili jsme pro vás ukázku těch nejčastějších druhů, u nichž najdete i rozměry, takže už skutečně nebude hrozit, že je zaměníte s nějakým jiným.

Jak těstoviny správně vařit?

Těstoviny jsou velmi rychlým a snadno připravitelným jídlem, takže si je spousta lidí připravuje i doma. Italové dodržují několik základních pravidel:

1) Hrnec na těstoviny by měl být pokud možno velký a vysoký.

2) Na 100 gramů těstovin se počítá jeden litr vody. Těstoviny potřebují volnost, aby se neslepily.

3) Solí nešetřete, lepší je více než méně.

4) Těstoviny vkládejte do vrocí vody, která se navíc musí vařit po celou dobu. Občas promíchejte, aby se vařily všechny stejně.

5) Doba vaření závisí na druhu a velikosti těstovin. Nezbývá než ochutnávat. Italské těstoviny se vaří "al dente", tedy na skus - zvenčí jsou měkké, ale uvnitř mají pevné jádro.

Mimochodem, to, že se z těstovin tloustne, je jen mýtus. Pokud nejsou doplněné nějakou těžkou omáčkou, klidně je můžete považovat za dietní jídlo. Sto gramů syrových těstovin totiž obsahuje jen okolo 350 kalorií.

Zdroj: Claudia Pirasová - Culinaria Itálie, Kulinární průvodce

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

3 recepty na (opravdu) tradiční italské těstoviny

Medium, rare, well done: Vyznáte se v přípravě masa?

10 jídel pro dobrou náladu: Pochutnejte si bez výčitek!

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama