Írán ještě dostal čas

Red Zah, ČTK
24. 11. 2005 18:55
Vídeň - Pokud Írán odmítne obnovit v srpnu přerušené rozhovory o svém jaderném programu, pravděpodobně ho neminou sankce OSN.
VÍDEŇ (Rakousko) - Příznivci Národní rady íránského odporu protestovali 24. listopadu ve Vídni, kde zasedá rada guvernérů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), proti íránskému jadernému programu. (ČTK/AP)
VÍDEŇ (Rakousko) - Příznivci Národní rady íránského odporu protestovali 24. listopadu ve Vídni, kde zasedá rada guvernérů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), proti íránskému jadernému programu. (ČTK/AP) | Foto: Aktuálně.cz

Mezinárodní společenství podezírá Írán ze snahy dospět k výrobě vlastní jaderné bomby, EU se proto snaží výhodnými nabídkami získat mezinárodní kontrolu nad íránským procesem obohacování uranu. Teherán ale obvinění vytrvale popírá a tvrdí, že obohacený uran vyrábí pouze pro svou budovanou jadernou elektrárnu.

Po včerejším zasedání Rady guvernérů Mezinárodní agentury pro atomovou energii se Evropská unie zastupovaná Británií, Francií a Německem rozhodla prodloužit jednání s Íránem o jeho jaderném programu. Dosavadní postup Teheránu v této otázce ale důrazně kritizuje.

O postoji Číny si více přečtěte ZDE.

"Nepůsobí dobře, když po 18 letech utajování atomového programu Írán nadále pokračuje ve znevažování svých vlastních prohlášení, že jeho jaderný program je ryze mírový," zdůraznil britský zástupce Peter Jenkins.

Evropa očekává záruky

Nový německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier jménem "trojky" EU prohlásil: "Očekáváme, že nám Írán poskytne záruky, že civilní výroba jaderné energie nebude zneužita k jiným cílům." Také vysoký představitel Evropské unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana podotýká, že cílem unie zůstává přimět Írán k výlučně civilnímu jadernému programu.

V případě, že by k obnovení rozhovorů nedošlo, musela by Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) předložit celou záležitost Radě bezpečnosti OSN.  Ta  by s největší pravděpodobností rozhodla o vyhlášení sankcí vůči Íránu.

Sankce stále hrozí

Tuto možnost znovu připomněl americký zástupce v MAAE Gregory Shulte. Vyjádřil sice souhlas s tím, aby Írán dostal ještě čas na rozptýlení obav mezinárodní veřejnosti, zároveň však vyslovil přesvědčení, že "záležitost bude dříve či později, tak či onak Radě bezpečnosti předložena".

Před sídlem organizací OSN ve Vídni, kde se zasedání Rady guvernérů MAAE koná, demonstrovali proti íránskému jadernému programu představitelé íránské exilové opozice. Poukazovali na to, že nynější teheránský režim není důvěryhodný a že Írán jako země bohatá na ropné zdroje jadernou energii nepotřebuje.

 

Právě se děje

Další zprávy