reklama

8 věcí, které nechcete zažít při sexu!

Anorgasmie, priapismus, retardovaný orgasmus... Milovaní a postelové hrátky nepřináší vždy uspokojení - naopak. Přečtěte si, co nechcete zažít, aby se ze sexu nestala vaše noční můra.

Foto: Profimedia.cz

Anorgasmie, priapismus, retardovaný orgasmus... Milovaní a postelové hrátky nepřináší vždy uspokojení - naopak. Přečtěte si, co nechcete zažít, aby se ze sexu nestala vaše noční můra.

Ano, jsou to ženy, které ne vždy zažijí vyvrcholení. Tak nějak se předpokládá, že muži prostě vyvrcholí vždy. Jsou jinak fyzicky uzpůsobení, tvoří se jim pravidelně ejakulát, který je při pohlavním styku vypuzen ven a při opuštění pohlavního ústrojí přichází orgasmus. Jenže stále více mužů má s ejakulací i samotným orgasmem problémy. Které to jsou?

Předčasná ejakulace

To je úplně nejznámější problém, který trápí především mladé muže na začátku sexuálního života. Někdy k výronu semene dochází ještě před samotným zavedením údu do pochvy, jindy hned po prvních kopulačních pohybech. Sexuolog Petr Weiss v knize Sexuologie říká, že s těmito problémy přichází k odborníkovi nejvíc mužů do 30 let věku. „Některé ženy jsou tolerantní, krátké spojení jim nevadí a spokojí se s nekoitálními praktikami, pokud vedou k jejich uspokojení," vysvětluje sexuolog a dodává, že jsou ale ženy, které v očekávání dokonalého pohlavního aktu dovedou muže tímto postiženého pěkně vystresovat.

Nejtypičtější je situace, při které muž překotně ejakuluje proto, že nesouloží pravidelně. Partnerka nesvolí k pohlavnímu styku, protože je krátký a „nestojí za to". A začarovaný kruh se uzavírá.
Léčba spočívá v upravení pravidelnosti sexuálního života, zabírají nácviky stiskací metody a mohou se podávat léky podobné antidepresivům.

Suchý orgasmus

Tahle disfunkce je v posledním desetiletí stále častější.  Vliv na ni mají stavy po úrazech, chirurgických zákrocích a podávání některých léků. Suchý orgasmus má dvě příčiny. V prvním případě nevystříklé semeno odchází do močového měchýře (to se objevuje např. u diabetiků). Ve druhém případě jde o tzv. pravý suchý orgasmus. K orgasmu sice dojde, ale žádné semeno nebylo vypuzeno do močové trubice a tudíž nedojde k ejakulaci. Touto poruchou trpí někteří psychicky nemocní muži a diabetici.
Léčba závisí na příčině potíží, ale není příliš úspěšná. Partnerky těchto mužů, které chtějí otěhotnět, musí využít dárcovské semeno.

Bolestivá ejakulace

Pokud muž cítí při výstřiku bolest, často to souvisí se zánětem prostaty, ale i močového měchýře nebo s nemocnými ledvinami. Bolest při ejakulaci může doznívat i několik hodin a to je velmi nepříjemné. Muži s tímto problémem se sexu proto vyhýbají. Pokud se odléčí zánět, bolest při výstřiku už se neopakuje.

Retardovaný orgasmus

Tahle odchylka znamená, že trvá velmi dlouho, než muž dospěje k orgasmu. Potřebuje nekonečnou a intenzivní stimulaci od partnerky. Tito muži dokáží velmi dlouho souložit a k ejakulaci dospějí někdy i až po hodinách pohlavního aktu. Někteří pánové se ale dokáží dlouho milovat, protože jednoduše souloží velmi často. Jako disfunce se tento problém hodnotí v případě, kdy muži dlouhá soulož přináší negativní prožitky: bolest, odřeniny, únavu a podobně.
Léčba je dost obtížná. Partnerům sexuologové radí nekoitální techniky a vibrátory jako jsou umělé vagíny.

Slabý orgasmus

Muž, který má tento problém, si stěžuje na velmi slabý orgastický prožitek a minimum ejakulátu. Slabý orgasmus se objevuje u mužů po kastraci, při podávání ženských hormonů (třeba před chirurgickou změnou pohlaví) a při užívání některých léků.
Léčba spočívá v podávání mužských hormonů.

Anorgasmie

Problém s neschopností prožít orgasmus mohou mít překvapivě i muži. Postižený není schopen docílit orgasmu stykem, masturbací ani třeba orálním sexem. Semeno mu odchází sice pravidelně, ale jen při nočních polucích.
Problém se léčí nácvikovou terapií a různými masturbačními pomůckami.

Priapismus

Tímto termínem se označuje dlouhotrvající a neustupující erekce, která je velmi bolestivá a může trvat i několik dní. K priapismu mají sklon muži se zvýšenou krevní srážlivostí, nemocní leukémií nebo trombózou.
S dlouhodobou erekcí musí postižený co nejdřív k lékaři. Ten provede odsátí krve z topořivých těles a pokud ani to nepomůže, podávají se nemocnému léky. Někdy je potřeba i drobný chirurgický zákrok. Pokud muž vyhledá odbornou pomoc pozdě, může to způsobit do budoucna problémy s erekcí.

Bolestivé noční erekce

Starší muži nad 50 let si často stěžují na spontánní noční erekce, které bolí. Dobrá zpráva je, že tyhle problémy se nemusí nijak léčit, po probuzení je postižený muž prostě „rozchodí". Příčinou těchto potíží jsou poruchy topořivých těles, která nedovolí erekci ve spánku dokonale odeznít. I když  muž má tyto noční potíže, v běžném sexu může fungovat velice dobře.

  

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama