reklama

Jste na svém partnerovi emočně závislá?

Nemáte vlastní přátele a upínáte se na svého partnera? Neumíte trávit čas o samotě? Žárlíte, propadáte pláči? Vítejte ve světě emoční závislosti. Ta dnes není tolik známá jako například závislost na nikotinu nebo alkoholu, může však s naším životem "zaházet" stejným, ne-li horším, způsobem. Jak tedy emoční závislost poznat?

Foto: Profimedia.cz

Nemáte vlastní přátele a upínáte se na svého partnera? Neumíte trávit čas o samotě? Žárlíte, propadáte pláči? Vítejte ve světě emoční závislosti.

Emoční závislost dnes není tolik známá jako například závislost na nikotinu nebo alkoholu, může však s naším životem "zaházet" stejným, ne-li horším, způsobem. Jak tedy emoční závislost poznat?

Neumíte žít stejně kvalitní život bez partnera

Netvrdím, že musíme být těžce emancipované a vůči našemu partnerovi necítit žádné emoce. Naopak, emoce a jejich vyjadřování jsou v partnerském vztahu potřeba. Jen je zapotřebí, aby byly vyrovnané a partneři na sobě nebyli závislí. To znamená, že i když váš partner odjede na víkend s přáteli, umíte si o samotě udělat hezký čas. A to nejen s přáteli, ale i o samotě.

Žárlíte, vyčítáte a manipulujete partnerem

Pokud jste chronická žárlivka a děláte ráda partnerovi scénky, není to znamení vaší lásky a zamilovanosti. Žárlivost je převlečený strach ze ztráty partnera a znamená jasnou emoční závislost. Stejně tak, pokud s partnerem manipulujete, děláte to s nekalým úmyslem jej nějak zastrašit a způsobit v něm pocit viny. S cílem jej dostat do pozice, která je pro vás výhodná. Tato nekalá technika však značí nejen nízkou vztahovou inteligenci, ale také emoční závislost na partnerovi.

Jste závislá na jeho chování a názoru

Váš partner se pro vás stal středobodem a všechny jeho názory, postoje a chování jsou pro vás 100% pravdivé a správné. Někdy se máme my ženy tendenci zbytečně přizpůsobovat a zcela se poddat našim protějškům. Avšak, ruku na srdce, kolikrát jste v životě musela svůj názor či postoj přehodnotit? Pokud na 100 % přijímáte pravdy vašeho partnera a navíc si je berete osobně, jste na partnerovi emočně závislá.

Tak například, pokud vám partner opakovaně sděluje, že jste tlustá a vy na základě jeho pohnutky cvičíte a hubnete, neděláte osobní změnu kvůli sobě, ale kvůli němu. A to rozhodně není v pořádku. Hleďte tedy primárně sama na sebe a na svůj dobrý pocit, názory a postoje druhých raději nejdříve přehodnoťte a až poté přijměte.



"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama