reklama

Muži zbožňují hloupé ženy. Vydrží s nimi celý život?

Muži prý podvědomě hledají ženy, které vypadají, že jsou hloupé, jednoduché a neumějí do pěti počítat. Pánové jsou totiž pohodlní a mají za to, že takové ženy dostanou snadněji.

Muži zbožňují hloupoučkou image. Žít s takovou ženou by ale nechtěli.
Muži zbožňují hloupoučkou image. Žít s takovou ženou by ale nechtěli. | Foto: Zdenka Tomis, Profimedia.cz

Muži prý podvědomě hledají ženy, které jsou hloupé, jednoduché a vypadají, že neumějí do pěti počítat. Pánové jsou totiž pohodlní a mají za to, že takové ženy dostanou snadněji.

Také se vám občas stává, že si lámete hlavu nad tím, proč úspěšný podnikatel či vrcholový manažer má vedle sebe holčičku, která neví, kdo byl Shakespeare, a myslí si, že hlavní město Austrálie je Sydney? Konečně pro vás máme odpověď - takovou "osobnost" je prostě snazší sbalit. Ale buďte v klidu, dlouho jim to nevydrží. Američtí psychologové zjišťovali proč... 

Je hloupost sexy?

Nejprve shromáždili fotografie žen s nejrůznějšími výrazy - některé se tvářily ospale, jiné se kousaly do rtů, jiné zase měly klasickou vizáž intelektuálky a podobně. Fotky potom ukazovali skupině mužů, kteří měli hodnotit více než osmdesát faktorů, tedy například to, která z žen jim připadá nejpřitažlivější nebo také nejdosažitelnější.

Zajímavé je, že ženy, které muži zhodnotili jako nepříliš inteligentní nebo nezralé, jim zároveň připadaly nejhezčí. Naopak ty, které na fotografiích působily chytře a vzdělaně, na stupnici fyzické přitažlivosti mnoho bodů nepobraly.

Líbí se jim hloupé, žít chtějí s chytrou

Na druhou stranu, když se odborníci mužů zeptali, jestli by s ženami, které vybrali jako nejpřitažlivější a zároveň nejhloupější, chtěli mít dlouhodobý vztah, jejich zájem výrazně poklesl.

"To, jak žena působí na první pohled, je zásadní pro to, jestli upoutá pozornost muže. V tu chvíli ale jde ryze o fyzický zájem. Aby v muži vzbudila touhu po společném životě, hloupoučký vzhled nestačí. Naopak, je spíš na obtíž," popisuje vedoucí zmíněného výzkumu Jean Hannah Edelstein z Texas-Austin University.

Buďte sama sebou

"Receptem na šťastný vztah tedy není vybírat si partnera a partnerku podle vzhledu, nebo naopak měnit svůj charakter do jiného, v tomto případě hloupějšího," dodává.

Jinými slovy, chcete-li muže sbalit a neplánujete víc než sex na jednu noc, může přihlouplá image pomoct. Jestliže ale hledáte skutečného partnera, buďte raději sama sebou.

Ještě bychom vás měli ujistit, že výsledky studie ani zdaleka neznamenají, že bez IQ Alberta Einsteina si muže nikdy nenajdete. Stačí, když na to, že vám nešla matematika a že nevíte, kdy byla bitva u Moháče, nebudete upozorňovat.

Kromě toho, až příliš chytrých žen se muži mohou bát a raději hodí zpátečku.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama