reklama

Fakta a mýty o kondomech. Pozor na rtěnku!

Nepoužíváte kondom, protože je to méně vzrušující? Skladujete jej v peněžence? Podívejte se na zajímavé mýty o kondomech. Co byste s kondomem (i bez) rozhodně dělat neměli...

Foto: ISIFA/Thinkstock

I když existuje celá řada antikoncepčních produktů, odborníci doporučují hlavně kondomy nebo alespoň jako doplněk antikoncepčních pilulek. Nejen že chrání před nechtěným těhotenstvím, ale také před pohlavními nemocemi. Mnoho lidí je však nepoužívá a ohání se různými tvrzeními a polopravdami.

Průzkumy potvrzují, že 45 % mužů a 35 % žen v České republice nepoužívají během sexuálního styku s náhodným partnerem kondom vůbec. Celkem zarážející číslo. A jak své počiny zdůvodňují? Tady je několik výmluv a mýtů...

Dva kondomy jsou jistota

Myslíte si, že zdvojená ochrana je lepší? Není! Když chce partner použít kondomy dva, abyste měla větší klid, dělá hroznou chybu. Během milování se guma o sebe tře a tím může dojít k prodření či protržení.

Kondom se snadno protrhne

Na první mýtus navazuje i strach, že jedna ochrana se rychleji a jednodušeji protrhne. Když jej správně nasadíte a ujistíte se, že na konci není vzduchová bublina a zároveň jste nechali dostatek prostoru na závěr celého aktu, pak by mělo být vše v pořádku.

Doporučujeme: Test: Poznáte pohlavní choroby?

Krabičku v žádném případě neotvírejte ostrými předměty. Při nasazování si dejte pozor na nehty, šperky či vášnivé používání zubů. Pokud by se stalo, že se nedopatřením protrhne, ihned kontaktujte lékaře a požádejte jej o "pohotovostní" antikoncepční pilulku

Nasazení až před koncem

Kondom stačí nasadit až těsně před mužským ejakulaci. A už jistě vidíte partnera, jak mu v nejlepším řeknete stop, teď nasadíme ochranu. Navíc se už z preejakulátu můžete nakazit pohlavní nemocí. Chcete riskovat?

Oboustranná ochrana

Nikoliv! Není jedno, jak jej nasadíte. Když je naruby, jeho kvalita je mnohem horší a špatně odolává tření. A jak poznáte, že jste jej nasadili opačně? Většinou se těžko roluje. V takovém případě jej raději sundejte a použijte jiný. Rozhodně nenasazujte kondom opakovaně.

Snižují sexuální prožitek

Nemusí být pravda. Naopak těsnější ochrana pomáhá oddalovat ejakulaci, což je skvělá zpráva pro oba dva partnery. Když se navíc rozhlédnete po obchodě, uvidíte, že se dají pořídit různé tvary, příchutě, struktury, ale také extra jemné, u kterých nebudete vůbec cítit, že byste je použili.

Při orálním sexu není potřeba kondom

Omyl! Asi si teď říkáte, že jsme se museli zbláznit, ale opravdu jej používejte. Celá řada infekcí, jako kapavka, herpes, dokonce i HIV se mohou přenášet tímto způsobem.

Kondom vám prodají jen od 18 let

Celkem zajímavá úvaha, ale zbytečně tak patnáctileté dívky přicházejí do jiného stavu. Ale žádná věková hranice pro jejich nákup neexistuje. Možná vás zastaví jen stud a ten byste měli rychle zahnat, pokud tedy nechcete být mladými rodiči.

Přerušená cirkulace krve

Jestli na vás partner vyrukoval s výmluvou, že ochranu nechce, protože se mu přerušuje cirkulace krve, pak jej odpálkujte s faktem, že se nic takového neděje. Kondomy se dají natáhnout až do průměru 45 cm, takže rezerva je opravdu obrovská.

Každý kondom je bezpečný

Tak to také bohužel není pravda. Každou krabičku si pořádně prohlédněte a hledejte dvě písmena: CE, což je mezinárodně uznávaná značka kvality a bezpečnosti. A co ještě dále kontrolovat? Určitě datum spotřeby. Pokud váš přítel vytáhne kondom z dob svých studií, raději jej vyhoďte do koše a najděte nejbližší obchod nebo mějte v kabelce jeden v pohotovosti.

S kondomy potřebujete speciální lubrikant

Web nhs.uk také uvádí, že mnoho mladých párů si myslí, že je při použití této ochrany potřeba zvolit jiný lubrikant. Ve většině případů kupují ty na olejové bázi. Samozřejmě že lubrikant lze použít, ale nikoliv takový, který obsahuje oleje. Dokonce i krém na ruce, rtěnka, která obsahuje vazelínu, či jelení lůj na rty můžou materiál kondomu porušit. Zajděte si do lékárny či drogerie koupit gely na vodní bázi.

Náš tip: Neprojdou aneb Ženské alternativy kondomů

Ještě máte jednu možnost. Dokonce existují i kondomy, které jsou už lubrikované. Pokud by vám to nestačilo, pak hledejte krabičku s extra lubrikovanou ochranou. Uvidíte, že pro vás bude sex větším požitkem.

Ochrana je příliš drahá

Myslíte? A kolik utratíte za léky na infekci, či dokonce HIV? Nebo jak nákladná bude péče o dítě? Raději několik desítek korun předem, než bude příliš pozdě.

Kondom uložím kdekoliv

Špatně! Materiál špatně snáší teplo, přímé slunce a vlhko. Skladujte je na chladném a suchém místě. Oblíbeným uložištěm je peněženka, ale právě zde se mohou poškodit. Nejen že je na ně vyvíjen tlak, ale také jsou často ve větším teple (nošení peněženky v kapse). Dbejte na jejich bezpečné uložení, aby následně mohly poskytnout ochranu oni vám.

Při nasazování opadne sexuální napětí

Je to jen a jen o vaší fantazii. Pokud to pojmete jako hru, můžete partnera při nasazování dráždit, vzrušovat. Jistě z jeho strany nezaznamenáte jedinou stížnost.

Když bere pilulky, není třeba kondom

Každý inteligentní člověk ví, že pokud nemá stálého partnera, pilulky jej před pohlavní nemocí nijak neochrání. A navíc si ženy pilulku občas zapomenou vzít a malér je na světě.

Kolik sexuálních partnerů jste za svůj život měli? A byl problém používat kondom? Kde jej nosíte? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Neumím být sama. Jdu ze vztahu do vztahu

Když Lady Gaga vypadá jako žena. Příjemný nezvyk

Jak bydlí milovnice originality Světlana Nálepková?

 






reklama
reklama
reklama
reklama
reklama