reklama

Co pomůže na chrápání? 9 triků, které fungují

Trápí vás každou noc chrápání partnera? Tady je několik triků, jak jej nepříjemných zvuků zbavit.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Také se noc co noc ploužíte do dětského pokoje, abyste se mohla vyspat, protože váš partner šíleně chrápe? Přinášíme několik tipů, díky kterým budete moci zůstat ve své posteli.

Podle statistik trpí chrápáním až třikrát více mužů než žen. A co je horší, otravné zvuky patří k deseti nejčastějším důvodům rozchodu či rozvodu. Proč se tak trápíme, když je v České republice 12 spánkových laboratoří, které vám s problémem mohou pomoci? Když už není váš partner schopný zajít k odborníkům, vyzkoušejte tyto finty...

Tenisový míček

V diskuzích jsme narazili na tento zajímavý trik, kdy se "narušiteli" našije na záda pyžama kapsa, do které se vloží malý míček. Princip je jednoduchý. Když donutíte partnera spát na boku, bude méně chrápat. Ale jak jej celou noc udržet v této pozici? Představte si, jak nepříjemné bude spát na zádech s tenisákem zašitým v pyžamu.

Spreje a kapky

Když nechcete poslouchat, že se muž ráno budí rozlámaný od míčku, zkuste přípravky, které se buď stříkají do krku nebo kapou na polštář. Příjemně a svěže voní a lehčí formu chrápání dokáží odstranit. Spreje do krku zvlhčí sliznici a zmírní vibrace měkkého patra. Někomu zaberou až po týdnu užívání, proto se nedivte, když první noc nebudou fungovat.

V případě, že by je partner odmítl, můžete mu v noci kápnout na polštář kapičku přípravku, který je na bázi aromatických olejů, aniž by o tom věděl. I vám se bude s mentolovou vůní lépe usínat a nejspíš utichne i dřevorubecký koncert.

Otevřené okno

Samotné chrápání se ještě zhoršuje, když je v místnosti příliš teplo, prach nebo suchý vzduch. Pokud vás partner žádá o spánek s otevřeným oknem, možná své razantní "NE, mně je zima" raději přehodnoťte. Do ložnice pořiďte i nějaké pokojové rostliny nebo případně čistič a zvlhčovač vzduchu.

Laserová operace

Nechcete, aby vám chrápání zničilo manželství? Zkuste partnerovi nabídnout operaci pomocí laseru. Jde vlastně o plastiku měkkého patra, která se provádí s lokálním umrtvením, ale bohužel ji nehradí pojišťovna. Proto si připravte částku 10 až 12 tisíc korun.

Zalepte mu nos

Chrápání vzniká při současném dýchání nosem a ústy, které je doprovázené vibracemi měkkého patra. Speciální náplasti rozevírají nosní cesty, a tím umožní lepší průchod vzduchu.

Ale ve většině případů nečekejte žádné zázraky. V diskuzích se dočtete, že hodně záleží na tom, jaká je příčina "řezání dříví" a o jak silné chrápání se jedná.

Naučte se dýchat

Mnoho z nás neumí správně dýchat, proto si utlačujeme bránici, deformujeme žebra a do mozku neposíláme tolik kyslíku, kolik by potřeboval. A umíte si představit, jak to asi vypadá, když si ještě lehneme na břicho či na bok a břicho ještě více utlačíme.

Náš tip: Jak si prodloužit život? Naučte se správně dýchat

Zkuste si každý den před spaním dělat dechová cvičení. Lehněte si na tvrdou plochu, podložte si hlavu, aby nebyla v záklonu, položte si dlaně na spodní část žeber a zkoušejte se pomalu nadechovat do břicha. To je totiž správný způsob dýchání, nikoliv do hrudníku.

Změna pozice

Některým lidem pomáhá, když spí úplně bez polštáře a na rovné ploše. Samozřejmě to není zcela zdravé pro vaše záda, ale při občasném chrápání se dá takto vypomoci.

Druhou možností je naopak zvýšit podložení hlavy. Nikoliv tím, že přidáte jeden polštář navíc – tak byste si zničili krční páteř, ale spíše podložit matraci a opět spát bez polštáře.

Přihlaste jej do sboru

Pokud doma nemáte "antitalent" na zpěv, zkuste ho nějak donutit, aby si před spaním chvíli prozpěvoval nebo ho rovnou přihlaste do sboru či mu založte kapelu. Je prokázané, že pravidelné zpívání (15 minut denně), může už do týdne zbavit chrápání.

Speciální polštář

Máte vlastně dvě možnosti. Jednou z nich je speciálně tvarovaný polštář, který partnera udrží ve správné poloze, aby nechrápal.

Druhý způsob je polštář plněný bylinkami, které pomohou se snadnějším dýcháním. Pracují vlastně stejně jako aromaterapeutické kapky s mentolem.

Co ještě pomůže?

  • Před spaním nepijte alkohol.
  • Zkuste přestat kouřit nebo alespoň omezit večerní cigaretku.
  • Tři hodiny před večerkou už nejezte, abyste nedráždili šťávy, které se následně vrací zpět a mohou poškodit dýchací trubici.
  • Zkuste zhubnout či změnit jídelníček. Lidé s nadváhou trpí na chrápání mnohem častěji.

Jak doma řešíte chrápání vy? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Manželovu nevěru oplácím dvakrát. Nevadí mi to.

Kdy a proč pít teplovou vodu. 6 tipů pro vás

Přibrala 57 kg za 6 měsíců. Může za to voda!







"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama