reklama

5 způsobů, jak se přestat hádat s vlastní mámou

Jak vyřešit konflikt s matkou? Co říkat a co nedělat?

Foto: ISIFA/Thinkstock

Měli bychom je respektovat, naslouchat jim, důvěřovat jim a souhlasit s nimi, ale ne vždycky je vztah s vlastní matkou takto růžový. Když přijde na konflikt s rodinným příslušníkem, pravidlo, že rodina je nade vše, jde stranou. Jak se přestat hádat s ženou, která vás porodila?

Rivalita mezi mladší a starší generací bude vždy. Rozdílů je mezi dětmi a rodiči opravdu hodně. Říká se, že dcery lépe vychází s otcem a synové s matkou, ale je několik důvodů, proč byste si, dámy, měly svůj vztah s mámou hodně brzy vyřešit. Zahoďte svou hrdost a pusťte se do nápravy, jinak budete jednou litovat, že jste se o udobření ani nepokusily.

Tichá domácnost

Nemluvíte s ní, protože si myslíte, že tichou domácností docílíte svého požadavku? Omyl. Nejspíš s vámi nebude komunikovat a přistoupí na vaše pravidla mlčet, ale velmi brzy tento "donucovací" způsob zastavte.

Doporučujeme: Nikdo mi nikdy neřekl: "Miluji tě!" Co dělám špatně?

Psychologové uvádí, že toto duševní týrání může konflikt jen vystupňovat, navíc lidem přináší nebezpečné pocity osamělosti a zášti. Jak uvádí Jennifer Houston pro web womantely.com, dříve nebo později spolu budete muset začít komunikovat a spolupracovat. A čím větší pauza, tím hůř. Nemlčte, naopak dejte průchod svým citům, emocím a zkuste jí vysvětlit své záměry.

Pozor na hysterii

Když jsme napsali, že máte dát průchod citům, mysleli jsme nějakým normálním způsobem. Pokud budete hystericky máchat rukama a nesrozumitelně opakovat svá přání a své postoje, nejspíš ničeho nedosáhnete. Raději najděte nějaký kompromis. Rozhodně nepoužívejte slzy, ty jsou sice mocnou zbraní, ale druhé osobě tím ublížíte.

Pro mámu není nic horšího, než vidět své dítě brečet. Když následně zjistí, že z vaší strany šlo jen o taktiku, zavřete si k ní cestu už navždy.

Vyhněte se urážlivým slovům

Demokracie je jedna věc, vulgární vyjadřování druhá. Ať už vás naštvala čímkoliv, nemáte právo s ní sprostě jednat. Slova dokážou zaútočit na lidskou psychiku víc, než si myslíte. Časem se za své chování omluvíte, ale to, co vám uteklo z pusy, zůstane zaryté v její paměti. Vztahy mezi vámi se tím hodně naruší.

Než tedy pronesete nějakou peprnou řeč, zkuste se zastavit a opravdu si klasicky napočítejte do deseti nebo si představte, jak by podobná slova urazila vás, pak jistě svůj "výstup" změníte.

Nepleťte do konfliktu rodinné příslušníky

Hrozně jednoduše si do konfliktu mezi vámi a matkou přenesete další členy rodiny. Je to způsob obrany, chcete, aby se vás zastali nebo vytvořit nějaké porovnání, aby danou situaci lépe pochopila, ale většinou tak problém ještě zhoršíte. Řešte své hádky v soukromí, nechcete přeci rozvrátit celou rodinu. Navíc se to všechno otočí proti vám.

Zlepšete vzájemnou komunikaci

Psychologové potvrzují, že častější komunikace pomáhá vytvářet lepší vztah. Pokud je nenavštěvujete častěji a nemluvíte spolu, můžou se mezi vámi vytvořit emocionální překážky. Nebude vědět, jak jste své věty myslela, nepozná vaše drobné narážky, nepochopí váš postoj a pohled na svět. Pak přesně vznikají zbytečné hádky a nedorozumění.

Náš tip: Test: Jste neurotická matka?

Pokud jste na ni naštvaná, naučte se odpouštět a pochopit, že ona není váš nepřítel. Věnovala vám nejlepší léta svého života, abyste se měla dobře. Zkuste jí to oplatit alespoň tím, že se vynasnažíte najít společnou řeč a kompromisy. Jestli je mezi vámi hluboká propast a velký problém, udělejte vy ten první krok. Věřte, že pro ně je to po tolika letech hrozně těžké a při delším konfliktu mají pocit, že jako matky selhaly.

Jaký máte vztah s matkou vy? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Fotoreportáž: "Fotit císařský řez byla výzva," říká Igor

Sbohem, celulitido: Naučte se účinnou tuina masáž

3 věcí, které můžou dát holčičkám jen tátové







"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama