reklama

Proč a kdy (ne)ukázat mužům, že jste samostatná

Měly by být ženy více samostatné? A v čem nejvíce? Zeptali jsme se mužů.

Foto: Thinkstock

Vyměníte píchlé kolo u auta, utáhnete kapající kohoutek, přivrtáte poličku a zvládnete šéfovat mužskému kolektivu?

Teď nejspíš naštveme všechny emancipované ženy, ale nic se nemá přehánět. Chtějí muži neschopné domácí puťky, nebo jim zalichotí, když se o věci zvládnete postarat i bez nich? Proč a kdy jim dokázat, že umíte být i samostatné?

"Občas musíš muži ukázat, že je pro tebe důležitý a život bez něj by si vlastně vůbec nezvládla." Tak zní rada našich babiček na šťastné manželství. Jak je tomu dnes a neměly ony přeci jen pravdu?

Nedělejte hloupou

Je až s podivem, kolik žen si skutečně myslí, že muži mají rádi úplně bezbranné a "hloupoučké" ženy. Ano, pánové si rádi načechrají svá ega, ale všeho s mírou. Nás zajímalo, kdy a čím je dobré ukázat mužům, že jste samostatná.

Domácí rozpočet

"Máme společný účet, kam odesíláme peníze na dům, jídlo a pojistky z obou platů. Pak vlastníme každý svůj účet. Líbí se mi, že si moje žena dokáže vydělat na věci jako kadeřník, kamarádky, trenérku ve fitku a vše kolem jejich koníčků sama. Jsem rád, že o sebe tolik pečuje, ale nelíbilo by se mi, kdyby si chodila říkat o peníze. Bylo by to ponižující pro oba dva. Samozřejmě, kdyby neměla práci nebo byla na mateřské, neřekl bych ani půl slova," říká Vašek (38).

Doporučujeme: 10 rozdílů mezi mužským a ženským mozkem

A skutečně. Muži jsou na partnerky pyšní, když zvládnou vydělávat na své záliby a koníčky. Dále je potěší, pokud mají přehled o rodinném rozpočtu a financích vůbec. Nikde není psáno, že by peníze měl řešit jenom chlap. Nejlepší model domácnosti je takový, že o financích rozhodují společně.

Věci kolem auta

Už dávno neplatí, že by se o auta měli starat jen muži. Neříkáme, že byste se měla učit měnit či dofukovat kola, nebo snad zvládnout vyměnit stěrače. Ale mít jisté základy se vyplatí. Nakonec existují i servisy.

"Bohužel jsem v práci i o víkendech. Žena se stará o domácnost, děti a já vím, že bych měl zajišťovat věci kolem domu, zahrady a auta. Ale nemyslím si, že by za mnou manželka musela jezdit do práce, protože potřebuje dolít vodu do odstřikovačů. Ukázal jsem jí i to, jak se dofukují kola. A když řeknu kolegům, co vše ohledně auta zvládá, nechtějí tomu věřit." vysvětluje Petr (42).

Péče o domácnost

"Když jsem byl nezaměstnaný, staral jsem se o všechno, děti, domácnost, zahradu. Neměl jsem problém. Teď už práci mám. Je časově hodně náročná. A jsem rád, že manželka klidně přimontuje nové věšáky nebo zavolá opraváře na pračku. Když přijdu domů, mám čas na ni i na děti." dodává Miloš (44).

Neděste se toho, že byste snad musely vzít do ruky vrtačku. Jen není úplně dobré partnerům nekonečně dlouho připomínat, co je třeba udělat a už vůbec si z nich neutahujte na téma domácí práce ve společnosti přátel a kolegů.

Dovolená s kamarádkou

Máte pocit, že bez partnera nedokážete ani usnout? S podobnou závislostí rychle bojujte. Naučte se být občas sama, pomůžete celému vztahu.

"Upřímně jsem rád, že mi přítelkyně vyloženě nestojí za zadkem. Měl jsem vztahy, kdy partnerka nedokázala sama nikam vyrazit, a když jsem šel já jen s kamarády, dostal jsem takovou přednášku a hysterický výstup, že jsem raději zůstal doma. Současná přítelkyně si odjede na víkend s kámoškou do lázní nebo jen na dámskou dovolenou," uzavírá David (33).

Muži jsou větší lenoši

Ono ani tak nepůjde o emancipaci žen, které chtějí vládnout světu a umět vše, ale dost často jim doma sedí pořádní lenoši. A když je pětkrát do týdne o něco poprosíme a bez odezvy, pak se není čemu divit, že dřív nebo později si věci uděláme radši samy.

Náš tip: Kdo šéfuje domácnosti? Muži, nebo ženy?

Na druhou stranu se nemůžeme divit, že máme doma pohodlného partnera. Oplýváme totiž neskutečně nebezpečnou vlastností. Na začátku vztahu bychom se kvůli zamilovanosti mohly přímo přetrhnout, abychom jim splnily vše, co jim na očích vidíme. Vaříme jim, obskakujeme, nakupujeme, uklízíme. Ale takové tempo lze udržet jen v případě, že se vidíte jen občas. Při společném bydlení a vůbec s dětmi už se podobná péče nedá psychicky ani fyzicky vydržet.

Pozor na nevěru

Ano, buďme sebevědomé, ale nic nepřehánějme. Občas neškodí být křehkou ženou, která se potřebuje opřít o silné mužské rameno. Přesně tak jim dokážeme, že jsou pro nás nepostradatelní.

Pokud jim partnerka nedokáže zvednout sebevědomí, dříve nebo později se poohlédnou po jiné, kterou budou moci ochraňovat a zase se budou cítit důležití a užiteční.

Máte doma rozdělené mužské a ženské role? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Další díl StarDance: Nejlépe vypadala Tereza Kostková

Zaměstnání pro vaše dítě. Řemeslník, a ne manažer!

Zhoršila se vám pleť? V zimě potřebuje hlavně hydrataci


"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama