reklama

Jak přežít Vánoce, když jste singl?

Jste momentálně bez partnera a bojíte se, jak přežijete svátky, které lidé kolem vás tráví po boku svých drahých poloviček? Poradíme, jak přežít bez smutků a splínů.

Foto: Thinkstock

Říká se, že Vánoce jsou svátky klidu, pohody, radosti. Jak si ale zařídit takovou atmosféru, když vedle sebe nemáte nikoho, s kým byste podobné chvíle sdíleli? Poradíme, co dělat, abyste Vánoce nejen přežili, ale také si je užili dokonce i tehdy, když jste singl.

Není třeba závidět kamarádům romantický Štědrý den. I ten váš totiž bude přesně takový, jaký si ho sami uděláte. Jak tedy zařídit, aby byl hezký a příjemný?

Vezměte rozum do hrsti

Skutečně musíte být 24. prosince sami? Určitě by se našel někdo ve vašem okolí, kdo vás rád pozve k sobě na večeři. Nebuďte hloupí a neodmítejte se slovy, že jim nechcete kazit Vánoce. Kdyby vás doma dotyčný nechtěl, nezval by vás.

Jen zvažte, zda zvládnete sledovat, jak si rodinka rozdává dárky. Druhou možností je, že připravíte sváteční večer u vás doma a pozvete si kamarády. Ať přijdou páry, nebo ti, co jsou na tom stejně jako vy, večer si určitě užijete. Nakonec zjistíte, že člověk není nikdy úplně sám.

Věnujte se rodině

Pokud jste se do této doby vyhýbali rodině a povinným návštěvám u příbuzných, je čas změnit přístup. Sice vás bude štvát tátovo popichování, babička, která do vás nacpe všechno cukroví, nebo vás zničí křik malého synovce, ale jsou tu i jiné věci. Zkuste třeba jemně přinutit rodiče či prarodiče, ať zavzpomínají na svoje mládí. Nebo na to, jak prožívali důležité historické okamžiky, které vy si nepamatujete. Díky tomu je najednou uvidíte v úplně jiném světle a nakonec na tento den budete rádi vzpomínat.

Kupte si dárky

Na všem se dá najít pozitivní stránka. Berte to tak, že nemusíte dlouze přemýšlet, vybírat dárky a utrácet horentní sumy za vánoční nadílku. Na druhou stranu byste ale neměli zanedbávat sami sebe. Není žádná ostuda si pod stromeček dát něco pěkného. Rozmazlovat se je příjemné a neznáme lepší způsob, než si koupit hezké oblečení, kvalitní kosmetiku, nebo se vrhnout na zážitek, po kterém už delší dobu toužíte, ale nebyl na něj čas.

Vyhněte se "šílenství"

Co si pod tímto pojmem představit? Asi vše, co se kolem Vánoc točí. Doporučení platí hlavně pro ty jedince, kteří Vánoce slaví sami poprvé.

Nepečte cukroví, nesledujte romantické filmy a pohádky a nevrhejte se do nákupních center, kde se to jen hemží šťastnými rodinkami a páry. Vyhněte se internetu a sociálním sítím, protože se totálně zaplní fotkami stromků, dárků a podobných "vánočních" symbolů. Jinými slovy, odveďte vaši pozornost jinam…

Zabavte se

Už předvánoční atmosféra totiž může silně zasáhnout. Než abyste se dostali do depresí, zkuste se zabavit. Vrhněte se na kompletní úklid bytu, zajděte si zacvičit a Štědrý den si naplánujte do minuty. Nesmíte mít jedinou chvilku na přemýšlení.

Uvařte si skvělý oběd, vyrazte na procházku, zavolejte kamarádům, zajděte za rodinou či jen tak zaklepejte u sousedů a popřejte jim hezké svátky, nebo si klidně zahrajte hru na telefonu či počítači a navštivte půlnoční mši. Než se nadějete, bude konec dne, vy ulehnete unavení do postele a s dobrým pocitem, že jste Štědrý den přežili.

Udělejte dobrý skutek

Pokud máte pocit, že chcete na 24. prosince udělat hezké gesto, příležitostí se najde víc než dost. Domluvte se s charitativním či dobročinným spolkem, dětským domovem, nebo dojděte do domu pro seniory.

Tak si budete pamatovat Vánoce, že jste pomáhali rozdávat oblečení či polévku chudým, darovali dárek dítěti, které rodinu nemá, nebo jak jste si povídali s babičkou, která by byla na Štědrý den úplně sama. Věřte, že vás čeká neuvěřitelně krásný pocit z dobrého skutku.

Nejvyšší čas na dovolenou

Pokud si dokážete představit Vánoce bez stromku, sněhu a namrzlých silnic, pak si klidně sbalte kufry a vyrazte do teplých krajin k moři. Relaxace, masáže, výlety. Ideální program pro vás, abyste neměli čas smutnit.

Nechcete-li cestovat daleko, české hory jsou také krásné. Zalyžujete si, vychutnáte svařák a v hotelech vám jistě nachystají takové Vánoce, že na samotu ani nepomyslíte.

A kdo ví, třeba tam na vás bude čekat ten pravý či pravá…

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama