reklama

Stejně chytří, stejně hezcí: Základ ideálního vztahu

Mysleli jste si, že lidé s naprosto rozdílnými koníčky a názory mohou mít skvělý vztah právě proto, že jsou jejich pohledy na svět tak pestré? Chvíli to tak možná funguje, ale po čase to vždycky bude spíš na obtíž. Hledejte proto radši někoho, kdo se vám podobá...

Foto: Profimedia.cz

Mysleli jste si, že lidé s naprosto rozdílnými koníčky a názory mohou mít skvělý vztah právě proto, že jsou jejich pohledy na svět tak pestré? Chvíli to tak možná funguje, ale po čase to vždycky bude spíš na obtíž. Hledejte proto radši někoho, kdo se vám podobá...

"Nejlépe to spolu klape lidem, kteří jsou si co nejvíce podobní. A to nejen svými zájmy, sociálním původem nebo výplatou, ale také svým vzhledem," říká vedoucí studie George Fieldmann z Kalifornské univerzity. "V opačném případě nemívá vztah dlouhého trvání," dodává.

Buďte i stejně hezcí!

To, že se protiklady přitahují, je tedy zřejmě jen hezká fráze, která se hodí zrovna, když se dávají dohromady dva zcela rozdílní lidé. Chvíli to může být zábava a je pravda, že odlišné charaktery jen stěží dospějí k nějakému stereotypu, jenže pokud vás baví stejné filmy, ten samý sport a navíc pocházíte ze stejného společenského prostředí, lépe spolu sdílíte zážitky a zkušenosti, lépe si porozumíte a snadněji se pochopíte.

Tip redakce: Vyzvedněte si dárek zdarma ještě dnes! >>

V některých věcech si prostě podobní být musíme. Pro fungování dlouhodobého vztahu je fajn, když se oba vyznají ve stejných věcech, oba umí jazyky a jsou nahraditelní v zařizování nejrůznějších věcí.

A stejně tak to funguje i s fyzickým vzhledem. "Ve vztahu podobně přitažlivých lidí je mnohem méně důvodů k žárlivosti. Nevyvážený pár poskytuje prostor pro nejistotu méně hezkého partnera," vysvětluje psycholožka Jitka Douchová a zároveň upozorňuje, že vždycky je horší, když je na pomyslném vyšším levelu žena. 

Muž musí být lepší

"Muž se špatně smiřuje s tím, že je žena úspěšnější, více vydělává nebo je výrazně přitažlivější než on," dodává psycholožka. Na druhou stranu každá žena, i ta sebevíc emancipovaná, v sobě má od přírody zakořeněnou touhu po partnerovi, který je silnější, aby ji ochránil a zabezpečil rodinu, a zároveň by měl představovat jistou autoritu, které si žena může vážit.

Je potom logické, že ze zmíněného výzkumu vyplynulo, že na společenské postavení, práci a původ při výběru partnera hledí spíše ženy, zatímco muži dají víc na vzhled, přestože je to jen prvoplánový pocit.

Vysoko, ale ne příliš

V průzkumu Kalifornské univerzity se však ukázalo, že ženy při hledání životního partnera často míří až příliš vysoko. "Ženy někdy mívají tendence vybírat si muže, kteří stojí na společenském žebříčku oproti nim až příliš vysoko. V novém světě se pak nemusí cítit přirozeně a zkoušejí se vydávat za někoho, kým nejsou. Vztah kvůli tomu často zkrachuje," varuje Fieldmann.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Dětství ovlivnilo váš sexuální život. Víte jak?

Už ji nemiluju, ale chci s ní žít. Mám jí to říct?

Češi posouvají hranice sexu: Kam až?

--------------------------------------------------------------------------------

Jak na vážné seznámení?

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama